ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2022-01-28 18:09:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Lētuma, vājuma, bailīguma un knapināšanās filozofija
kuru bīda arī Antiprojekcija, citēju:

//4. Bīstama infrastruktūras/varas koncentrācija - AES ir giga-projekti, līdz ar to arī kara/dabas katastrofu gadījumā to bojājumi ir spējīgi radīt graujošas sekas gan ekonomikai, gan videi. Salīdzinājumā, saules vai vēja enerģija ir pilnībā decentralizēta. Šeit būtu vērts parunāt gan par inovācijas veicinošu tirgus brīvību (kas AES gadījumā nav iespējama dēļ projektu apjoma), gan par korupcijas riskiem (kur bez korupcijas daudzu miljardu projektos?), gan par dezinformācijas kampaņām, ko šī industrija var atļauties (un atļaujas) dēļ naudas apjomiem un likmēm.//

Atbilde: Jā AES ir giga projekti un giga projekti ir tieši tas kas cilvēcei nepieciešams. Tie konsolidē, apvieno, pārtrauc slīdēšanu hipijveidīgā vājuma grāvī, kas pats par sevi ir eksistences risks.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]indulgence
2022-01-29 10:54 (saite)
Part tik globālām lietām nespriedīšu, jo jau sen esmu sašaurinājis interešu loku. Taču piepildīšu par šīm alternatīvajām elektorenerģijas ieguvēm. Proti, pēdējos gados iesirmiem skolmeistariem no Latvijas vasarās ir labs piepelnīšanās rūpals: doties uz Skandināviju, tur par sviestmaizi nopirkt kādu 10-20 gadus vecu jahtu, dzīt pāru jūrai un te pārdot.

Lieta tāda, ka pēc pirmās eiforijas par sauli un vēju, tie ļautiņi konstatējuši, ka perpetum mobile nepastāv kaut vai dabiskā nodiluma dēļ. Proti, vēja ģeneratoru lāpstas nokalpo savu laiku un ko tad? Materiāls ir tāds, ka ir divi veidi, kā tās utilizēt: 1) aprakt zemē uz tuvākajiem miljardiem gadu; 2) pārstrādāt. Savukārt pārstrāde prasa baisus enerģijas apjomus, jo tās lāpstas ir labi būvētas, lai turētu slodzi. Vēja ģeneratoru kapsētas ir visai iespaidīgas: https://www.bloomberg.com/news/features/2020-02-05/wind-turbine-blades-can-t-be-recycled-so-they-re-piling-up-in-landfills

Nu un tā kā pēdējo paaudžu jahtas būvētas no līdzīgiem materiāliem, attapušies, ka tās arī savā ziņā ir "mūžīgas" un vidi piesārņojošas. Tāpēc īpašniekiem ievērojams nodoklis, bet ja vēlas tikt no savas laivas vaļā, tad utilizācijas maksa aš kā par jaunu jahtu. Tad nu Svensons laimīgs, ja uzrodas kāds Arājs vai Ozols un no viņa to nopērk.

Vai vēja enerģijas adepti un AES apkarotāji maz par to aizdomājušies, man nav ne jausmas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2022-01-29 12:29 (saite)
Hm. Taisīt no vecām turbīnu lāpstām jahtas? :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]3koma14vs007
2022-01-29 14:01 (saite)
Ne jau no lāpstām būvētas, bet no tāda paša materiāla kā lāpstas. lol

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antiprojekcija
2022-01-29 14:50 (saite)
Ir, ir aizdomājušies. Salīdzinājumam, parastie atkritumi.

TLDR: gada laikā uz vidējo iedzīvotāju nāksies aprakt 2kg stiklašķiedras, salīdzinot ar 2t citu nepārstrādājamu atkritumu, kas jau šodien katru gadu papildina atkritumu glabātuves.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?