indulgence ([info]indulgence) rakstīja,
Part tik globālām lietām nespriedīšu, jo jau sen esmu sašaurinājis interešu loku. Taču piepildīšu par šīm alternatīvajām elektorenerģijas ieguvēm. Proti, pēdējos gados iesirmiem skolmeistariem no Latvijas vasarās ir labs piepelnīšanās rūpals: doties uz Skandināviju, tur par sviestmaizi nopirkt kādu 10-20 gadus vecu jahtu, dzīt pāru jūrai un te pārdot.

Lieta tāda, ka pēc pirmās eiforijas par sauli un vēju, tie ļautiņi konstatējuši, ka perpetum mobile nepastāv kaut vai dabiskā nodiluma dēļ. Proti, vēja ģeneratoru lāpstas nokalpo savu laiku un ko tad? Materiāls ir tāds, ka ir divi veidi, kā tās utilizēt: 1) aprakt zemē uz tuvākajiem miljardiem gadu; 2) pārstrādāt. Savukārt pārstrāde prasa baisus enerģijas apjomus, jo tās lāpstas ir labi būvētas, lai turētu slodzi. Vēja ģeneratoru kapsētas ir visai iespaidīgas: https://www.bloomberg.com/news/features/2020-02-05/wind-turbine-blades-can-t-be-recycled-so-they-re-piling-up-in-landfills

Nu un tā kā pēdējo paaudžu jahtas būvētas no līdzīgiem materiāliem, attapušies, ka tās arī savā ziņā ir "mūžīgas" un vidi piesārņojošas. Tāpēc īpašniekiem ievērojams nodoklis, bet ja vēlas tikt no savas laivas vaļā, tad utilizācijas maksa aš kā par jaunu jahtu. Tad nu Svensons laimīgs, ja uzrodas kāds Arājs vai Ozols un no viņa to nopērk.

Vai vēja enerģijas adepti un AES apkarotāji maz par to aizdomājušies, man nav ne jausmas.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?