ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2020-08-31 16:05:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kāpēc man nepatīk zaļā domāšana.
Tātad, dotie:

- Cilvēki ar savu darbību ietekmē vidi, tas ir pierādīts
- Daudzas ietekmes ir negatīvas, tās vajag novērst.

Daudzi uzskata, ka tur palīdzēs tas ko sauc par ``zaļo domāšanu``, kas lielā mērā sastāv no sociālās inženierijas mēģinājumiem iedzīvotāju kontingentā. Viss šitas - ēst mazāk gaļas, mazāk ceļot, mainīties citos veidos.

Es domāju ka šitā pieeja ir neefektīva. Vispirms jau tāpēc ka negatīvie efekti iestāsies ātrāk nekā cilvēki mainīs savus paradumus ( pat ja pieņemam ka būtu tendence mainīt) un tāpēc ka gala patērēšana dod mazu ieguldījumu problēmā.

Tad ko vajag mainīt?

Tehnoloģijas vajag mainīt, nevis paradumus.

Transports, zemes un ūdens - elektriskais, ar enerģiju no AES. Kodolatkritumu apstrāde ātro neitronu reaktoros. Gaisa transports perspektīvā ar ūdeņradi kā degvielu, pārējās vietās kur vēl ir degvielas nevis elektriskie dzinēji - arī. Ūdeņradi iegūst no ūdens ar elektrību. Tātad primārais enerģijas avots - atomreaktori kā bāze un atjaunojamajie resursi kā saules enerģija un tās netiešās formas (vējš, ūdens plūsmas, paisumu) kā papildinājums.

Par reaktoriem - ja mēs atceramies U238 - Pu239 un Th 232 - U233 procesus tad iegūstamās kodoldegvielas mums pietiek ilgam laikam, nu vismaz līdz stellaratoru vai cita veida sintēzes reaktoru ieviešanai.

Tagad par pārtiku:

Vidi bojā ne tikai lopkopība bet ``plakanā`` atvērtā veida lauksaimniecība vispār. Biomateriāla ražošanai jākļūst atdalītai no vides. Tas nozīmē hidroponiku, alģu biorekatorus kā primārās organiskās masas ieguvi nu un tālāk kādus no modificētās lopkopības vaidiem, viss notiek slēgtās telpās un/ vai reaktoros.

Tas kas traucē: Tā saucamais ``efektīvais menedžments`` kas ir orientēts uz peļņas nevis vispārēja labuma iegūšanu. Tas tad arī jānovērš.

Summāri: Problēma ir. Bet tā ir tehnoloģiska nevis sociāla problēma. Tu atrisinās inženieris nevis aktīvists.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2020-08-31 22:12 (saite)
ū nē mēs laikam par drusku dažādām lietām - nevis par to ko paši cilvēki dara un kas ir forši, bet par a) ietekmes samēriem b) kam mēs tērējam līdzekļus [kuri ir daļa no tiem resursiem kurus bija doma taupīt]. Nu tb doma ir tāda, ka nav okej tērēt daudz līdzekļu kaut kam tādam, kas vides stāvokli ietekmēs ļoti maz vai neietekmēs vispār [ vai ietekmēs ačgārni, kā piemēram kampaņas ar ``zemes stundām`` kad visi vienlaicīgi izslēdz elektrību => slodzes svārstības nobojā apakšstaciju iekārtas]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-08-31 23:37 (saite)
Man šķiet, ka problēma ir tajā, ka cilvēku ticības noteiktām lietām jau nenāk vienas, bet veido veselu paketi.

Ja jau tas būtu tikai par mērenību – vegānisms, atkritumu šķirošana – tad tā nebūtu problēma. Bet tās ir garlaicīgas lietas, un lai piesaistītu cilvēku uzmanību tiek piesauktas atomenerģijas šausmas vai globālā sasilšana. Uz tām cilvēki pavelkas, jo emocijas vienmēr strādā pirms racionālās domāšanas.

Zaļie kaut kādā brīdī atzina, ka AES ierobežošana bija kļūda, bet iekustināto vilcienu jau grūti apturēt. Kad Lietuvā aizvēra vecā tipa AES, viņi varēja celt jaunu atbilstoši visiem jaunajiem standartiem, bet cilvēki jau bija iebiedēti. Tā vietā to uzcēla baltkrievi, un tagad lietuvieši piedraud, ka neko no viņiem nepirks. It kā tas kaut ko palīdzētu CO2 izmešu ziņā, jo viņiem tāpat būs jāražo trūkstošais ar gāzi vai jāpērk no citiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2020-09-01 00:28 (saite)
Nu šeit es tev varu piekrist, ka atsevišķas rīcības ir ne pa ķešu tajās zaļajās iniciatīvās (bet nu visur kur jau ir)
Es iebilstu tikai pret domu, ka šie cilvēki ir tie, kas specifiski dara šķērsām, jo domā šķērsām (ļoti bieži viņi pārtēmē šīs iniciatīvas tad, kad saprot, ka x nav racionāli/reāli nevienam nepalīdz)

T.i., viegli braukt virsū kaut kādam vegānam, ja negribas braukt virsū reālajai problēmas saknei (piemēram, tam, ka patēriņa kapitālisms pēc definīcijas neļauj risināt šādas problēmas, vai kas nu tavuprāt varētu būt pamatproblēma)

(Lai gan būsim godīgi, es te vnk prokrastinēju)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?