ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2017-06-09 10:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vājnieks
Te viens slavē vājumu jeb ierobežotību, bet šķiet nav iepazinies ar lietām par ko runā

http://m.la.lv/idejas-kas-apdraud-eiropu/

1. Ja mēs iegooglējam tad lasām, ka ``islām`` nozīmē ``pilnīgu pakļaušanos dievam``, līdz ar to tas nav līdzīgs sekulārajam progresīvismam, kurā cilvēks ir neierobežots.
2. Es kaut kā neesmu lasījis par tādiem progresīvistiem, kuri uzskata ka progresu varētu pabeigt un tad iestātos ideāla statiska kārtība, šitas vairāk raksturīgs visādu reliģiju paradīžu un nirvānu konceptiem.
3. Teksta autoram šķiet nav ienākusi prātā vienkāršā ideja, ka `ārējs ienaidnieks`` var nebūt citas saprātīgas būtnes, bet ienaidnieks var būt apstākļi un ierobežojumi, ko tad arī izmaina/ novērš.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2017-06-09 20:26 (saite)
Ja visi stafetes dalībnieki uzreiz pēc stafetes nūjiņas nodošanas pakrīt beigt, jā. Un nav jau arī gluži stafete. Vakareiropa nedabūja izmantot hellādas tehnoloģijas vai sasniegumus mākslā un literatūrā tā uzreiz pēc savas iziršanas. Jāņem vērā, ka pats iršanas process notika gadsimtiem ilgi un vairāk atgādināja trūdēšanu, nevis pēkšņu kolapsu. Dažādu veco zināšanu atguve bija ilgs, pakāpenisks process, nevis ''milzim uz pleciem un aidā''. Ja runājam par eksotiskākām kultūrām no Divupes, Austrumāzijas vai Dienvidamerikas, tad bieži vien no tām vispār nekas daudz nav palicis pāri un ne par kādu stafeti pat nevar runāt. Pa lielam diezgan bieži nācies daudz ko mācīties pilnīgie no jauna, nevis tirpināt senāku kultūru iesākto.

Varbūt daudziem liekas, ka pašreizējais status quo ir kaut kāds īpašs un šī civilizācija turpināsies saules mūžu atšķirībā no visām citām, bet līdzšinējas track records šajā sakarā ir slikts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]axsys
2017-06-09 20:40 (saite)
Stafete te ir starp kultūrām. Ja viena pakrīt, nāk citas, kas izmantos pakritušās resursus un kļūs krutākas ātrāk, kā izgudrojot riteni no nulles.

Un nav līdzšinējais track records necik slikts. 20tā gadsimta 2ā puse un 21ais gadsimts par spīti visiem teroraktiem un citām problēmām iespējams ir mierīgākais un sasniegumiem bagātākais laiks cilvēces vēsturē. Cilvēki dzīvo ilgākus mūžus kā jebkad. Analfabētisms un infekcijas slimības ir mazāk izplatītas kā jebkad iepriekš. Utt, nemaz nerunājot par visiem tehniskajiem sasniegumiem, uz ko tev patīk šķaudīt no nez kādiem saviem augstumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-06-09 21:07 (saite)
Šis laika periods ir mikroskopisks uz vēstures fona un par to mierīgumu, es personīgi neuzskat, ka karu esamība vai neesamība jebkādā veidā liecina par civilizācijas vitalitāti. If anything, ilgi miera periodi saistās ar aptaukošanos un mietpilsonīgu veģetēšanu. Paskaties uz zviedru elojiem. Tas, protams, nenozīmē, ka vajag karu dies pas, bet ar progress nekādā virzienā tie nav saistīti. Es teiktu, ka tas cik lopiski pašreizējie Rietumeiropieši ļauj sevi kaut un tik paklausīgi gaidīt nākamo reizi, ir daudz slimīgāks uzvedības modelis, nekā random ķorkas starp ciltīm. Ja tu ļauj sevi genocīdēt paša mājās un vienlaikus domā ka tik tevi kāds nenosauc par rasistu, nevis kā sevi aizstāvēt, tā ir ir smaga kolektīva demence, kas nez vai ir savienojama ar jebkādu ilgtermiņa attīstību.
Attiecībā uz slimībām, atcerēsimies, ka veco vietā mums ir daudzas jaunas. Nu jā, forši, ka nav jācieš no bubona mēriem un tā.
Tehniskie sasniegumi ir labi, es uz tiem nešķaudu, bet vairāk uz cilvēkiem, kuriem tas ir vienīgais kultūras vērtības rādītājs. Tehnokrātisks hedonisms arī nez vai būs labs pavadonis ilgtermiņa dzīvotspējai.

Attiecībā uz to stafeti un pakrišanu, parasti pakrišana nenotiek tik eleganti kā tu to apraksti. Iemesls kāpēc daudziem patīk piesaukt Romas norietu ir tāpēc, ka apstākļi kaut kādā ziņā tiešām bija līdzīgi. Pilsoniskais patriotisms nonivelēts, uzdzīve un laiskošanās kļuvusi par galveno ikdienas nodarbi, tā pat relatīvi ilgs miers, kas dabiski atrofē spēju būt gatavam triecieniem no kareivīgākām ciltīm, tā visa rezultātā samērā demoralizēta tauta, kurai ''nav vairs iekšā'' un kuru vājumu veiksmīgi izmantoja citi, agresīvāki bāleliņi. Visi tie iekarojumi jau nenotika dažos mēnešos, pēc kuriem ķelti, goti, saksoņi u.c. trakuļi pēkšņi nosetlojās un sāka aktīvi izmantot Romas atstātos kultūras produktus. Ilga degradācija un tautu staigāšana, ko dēvē par''tumšajiem gadsimtiem'' notika. Skatoties uz pašreizējo situāciju pasaulē un Rietumu politiķu uzvedību, paralēlas ir visnotaļ pamatotas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]axsys
2017-06-09 21:49 (saite)
Iekomentēju ne tur, sk zemāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?