brookings - Nekā Personīga [entries|archive|friends|userinfo]
brookings

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Nekā Personīga [Jan. 24th, 2021|12:43 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Ir vērts skatīties, ko transhumanists šajā Covid kontekstā domā, jo manuprāt šajā reakcijā uz vīrusa, ir iespējams saskatīt, kā sabiedrība (un tās psihiskais stāvoklis) tiek gatavota jaunājai pasaulei.

Ir divas lietas, kas ir jāņēm vērā pirms sākšu: Pirmokārt ka esmu diezgan vienkaršs cilvēks. Es ne tikai esmu “luddite” savā butībā (to saprotu, kad lasīju ‘Future Shock’), bet man ir bijušas paranormālas pieredzes, kurām bija liecinieki, proti kaķis, krauklis un sieva.

Otrokārt, es pazīstu tikai vienu transhumanistu te Cibā, tā ka, lūdzu, nekā personīga.

OK, sāksim:
Par jaunām mRNA vakcīnām ir skaidrs. Transhumanista attieksme ir ļoti pozitīva, jo tās spēj kodēt antivielas. Normāla attieksme kādam, kas grib kodēt ķermeņus.

Par maskām. Par spīti tam, ka pastāv daudz pretrunīgi petījumu par masku efektivitāti, mūsu transhumanists ir pārliecināts, ka “the science is in”, un ielika linku uz pētījumu, kur ir pilns ar ‘could have’ apgalvojumiem un ar piebildi (abstraktā) , ka ‘that our study is observational and therefore should be interpreted with great caution’.
Nu, lai viņš izdara secinājumu, ka ‘the science is in’, bet, manuprāt izskatās, ka mūsu transhumanists ir tomēr diezgan subjektīvs. Viņš, protams, varētu ņemt verā citus pētījumus, kuri apgalvo, ka masksas nav efektīvas esošā kontekstā, un objektīvi spriest par to, kur taisnība atrodas. Viņš to nedara, tomēr (vismaz es to neesmu redzējis). Vai tas it tāpēc, ka šī reakcija uz Covida (cilvēku vizuālā patkļautība the zinātnei) viņam ir “slapjš” sapnis un viņš (normāli) grib baudīt šo sapni līdz laimīgām beigām?

Man būtu vienalga, vispār, jo tikai skatos no malas un viņa viedoklis par maskām neskar mani, bet diemžēl ir jāņem verā, ka viņš taisās (iespējams, ka patlaban ir joks) izveidot automatizētu rīku komplektu, kas periodiski pārstaigā vietējos blogus, lai atrastu tur sastopamo kovidioditu atstātās gaudas. Patlaban mērķis ir labdarībai, bet nākotnē?

Iedomājies, ka AI-augmented būtne pieņemtu, ka pret-masku viedokļu paušanu, varētu nozīmēt kādam nāvi. Sods tam cilvēkam (kas rakstīja gaudas) varētu būt uzreiz (mazāku UBI? Varbūt vakcīna šim konkretam nodziedzniekam, kas varētu kodēt ķermiņu, lai sevi sodīt par bīstāmām izpaustām domām (ar ‘self-optimising' nolūku)? Kurš var zināt? Kurš var zināt uz kādiem pamatojumiem, lēmumi par sodiem tiks pieņemti? Uz pēdējā ’science-is-in’ pētījuma? Vai jauns AI-butne būs spējīga būt objektīva? Vai būtu, tomēr nosliece pieņemt lēmumus, kas atvieglos cēļu uz nākotni, kura ir izdevīgāka AI-butnēm?

Un tieši šis mani uztrauc. Ka topošā transhumanistu sabiedrībā lēmumi un sodi tiks pieņemti tādā subjektīvā gaisontnē, proti, ar nolūku sodīt tos, kas stāv tām pretim.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]martcore
Date:January 24th, 2021 - 01:20 pm
(Link)
vakardien pa radio teica, ka pagājušajā mēnesī mūsu valstī valdošā emocija (tiešs citāts!) esot bijusi "piesardzīgums"
te cilvēkiem jau ir emociju socioloģija no taviem pētījumiem!
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 24th, 2021 - 02:26 pm
(Link)
maniem pētījumiem?
[User Picture]
From:[info]martcore
Date:January 24th, 2021 - 02:34 pm
(Link)
emociju socioloģija nemelo!
nākamā mēneša emocija būs "curiosity"
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:January 24th, 2021 - 01:37 pm
(Link)
Man ir vairākas domas šajā sakarā.

1. Ciba, pēc noklusējuma ir - BEZ CENZŪRAS, BEZ KORPORATĪVĀ TIZLUMA, BEZ VĒLMES NOPELNĪT PAR KATRU CENU, kā deklarēts sākumlapā. Aprakstītā iniciatīva to iznīcina saknē, jautājums - apzināti, vai arī pārsteidzīga, neapdomāta sekošana trendam transhumānistu realitātē.
2. Doma par datu vākšanu nav jauna, tas notiek jau nosacīti sen un ļoti plaši, nez vai šeit vajadzīgi kādi pierādījumi, tas ir vispārzināms fakts. Tad nu doma tāda, ka visur citur tas notiek, bet šeit cibā nē un tad nu pienācis laiks to darīt privāti, vai ar inboksa svētību. Atkal jautājums - tas tiek darīts, lai izceltos, atzīmētos kā transhumānisma ideju virzītājs, vai arī saņēma rīkojumu.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:January 24th, 2021 - 02:01 pm
(Link)
Kurš cibā pieteicās būt tāds malacītis?
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:January 24th, 2021 - 02:13 pm
(Link)
http://klab.lv/users/mindbound/657265.html?nc=28

Diezgan negaidīti, ka tieši viņš, jo likās tāds sakarīgs.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:January 24th, 2021 - 02:15 pm
(Link)
Jā, negaidīti :(
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:January 25th, 2021 - 04:35 pm
(Link)
Reizēm manī vēl ir nedaudz naivuma attiecībā uz labo cilvēkos.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:January 24th, 2021 - 02:05 pm
(Link)
Prakstiskie novērojumi liecina, ka lielākie citu uzmanītāji un nostučitāji paši nebūt nav cītīgākie noteikumu izpildītāji, viņu cītīguma jomas ir tieši vērošana un stučīšana, vienalga kādās tēmās.
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 24th, 2021 - 02:12 pm
(Link)
tu sāc vēl vienu svēto karu cibā? Kā tas ar sliktumiņu, krišjāni2, un ingmāru beidzās?
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 24th, 2021 - 02:17 pm
(Link)
Izrādās tas notiek tikai reizi gadā. Sūdzību atceļu.
Ļoti ātri laiks paskrēja.
http://klab.lv/~smejmoon/1267303.html
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 24th, 2021 - 02:22 pm
(Link)
:)
Bet tas ir mans raksturs - ko var darīt?
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 24th, 2021 - 02:33 pm
(Link)
Jautājums tomēr (zināmā mērā) bija līdzīgs: par cenzūru.
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 24th, 2021 - 02:41 pm
(Link)
Tā jau ir: gan labīši, gan sliktīši, han transhumīši noved pie spēcīgiem indivīda brīvību ierobežojumiem?
Es pareizi saprotu?
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 24th, 2021 - 02:45 pm
(Link)
Iespējams, es ar pēc kāda gada sākšu ar tevi plēsties. Man sāk likties, ka domāt par cilvēci, kā no indivīdiem sastāvošu ir nepareizs modelis. Jā, ir atsevišķi organismi ar zināmu neatkarību, personību un gribu. Bet mēs esam samērā bezjēdzīgi pa vienam.

Man nav pamatojuma, es tik nesen sāku par to domāt. Bet pieļauju, ka šī domāšana var novest pie liberālisma trūkuma organismā :) :/ :?
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 24th, 2021 - 02:52 pm
(Link)
The question is how we become part of the collective. Are we born into a tribe, nation, and culture? Do we decide on how to govern ourselves as collectives in elections and referenda? OR, for example, do we obey technocratic dictates from above?
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 24th, 2021 - 05:00 pm
(Link)
Unclear
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 24th, 2021 - 09:45 pm
(Link)
Jautājums bija pār to, kādās attiecības mums (indivīdi) ir ar sabiedrību. Es, būdams komandas spēlētājs, saprotu, ka esam - kā tu teici - samērā bezjēdzīgi pa vienam - bet vai mēs varēsim veidot vai ietekmēt sabiedrību, kurā atrodamies? Ar jauno tehnokratisko pieeju es baidos, ka varēsim tikai sekot instrukcījām no augšas.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:January 25th, 2021 - 02:55 am
(Link)
Izklausās, ka Smejmoons ir kolektīvists un atbalstītu sovoka/ķīnas tipa kolektīvo totalitārismu, jo tas "esot racionālāk". Tas vien jau parāda, ka cilvēce nekad nebūs uz vienas frekvences. Pārāk daudz viedokļu par to kā būt.
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 25th, 2021 - 12:31 pm
(Link)
tev neliekas, ka tas, ka neesmu tevi nobanojis, jau ir pazīme, a esmu ultra liberāls? :D
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 25th, 2021 - 12:25 pm
(Link)
Ka instrukcijas dos roboti, kas būs nesalīdzināmi spējīgāki par mums?
Tas ir viens no modeļiem.

Ja padomā par mūsu (manu/tavu) ietekmes lauku, tās ir mazas šūniņas. Un katrā atšķirīgi spēles noteikumi. Mēs, kā indivīdi, varam pieņemt tos un iekļauties. Baroties no sabiedrības. Daži var mainīt kustības virzienu un noteikumus. Daži bremzēt. Varam izlekt un ielekt citā šūniņā. (Realitātē reti gan kādam tas izdodas, enerģijas patēriņš ir vajadzīgs liels. Lai nomainītu dzīvesvietu liels, lai nomainītu draugu loku - liels, lai nomainītu ģimeni - liels, lai nomainītu valstī esošo politiku - liels, lai nomainītu kaut ko globāki - liels.).

Bet zināma brīvība ir, nav viss nolemts.


Vai tavā vīzijā cilvēki būs kā priedes mežā? Nevis sasējušās, bet sastādītas taisnās rindās un pa laikam retinātas, lai neveidojas kā personības, lai nekomunicē savā starpā?
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 26th, 2021 - 01:34 pm
(Link)
'Ka instrukcijas dos roboti, kas būs nesalīdzināmi spējīgāki par mums?
Tas ir viens no modeļiem.'

I don't think it will be so simple. It is more likely, I think, that the programming will be carried out by an elite group of humans who wish to organise us in an orderly way convenient for themselves. I see this happening with the Internet of Things, the accompanying surveillance states, UBI, and digital central bank money. All controlled for our own health and convenience. Big data will fuel the powers of AI, and we will be unable to live within the matrix it maintains with much autonomy.

In short, AI will be used by this class to keep us in order (tagged and bagged) - at least for a while. Maybe, it (AI) will take on the elite class a little later (maybe it already has?).
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 26th, 2021 - 02:57 pm
(Link)
Correct; elite doesn't live in tech controlled society.
I'm looking at maybe hundred years forward.
Elite will be different race/species. Because of all genetic achievements possible already.
But eventually I assume machines will take over.
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 26th, 2021 - 03:20 pm
(Link)
Also, upper class and lower class has never really lived by the moral standards of plebs. Nothing new there, just control instruments get better.
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 25th, 2021 - 12:30 pm
(Link)
Domāju, ka AI optimizēs mūs ar laiku, bet nav ne jausmas pēc kādiem parametriem. Bioloģiskā un ideju daudzveidība ir vērtība pati par sevi. Loģiski būtu to nesamazināt.

Cilvēks ir sugu iznīcinātājs, bet kapēc AI būtu ar to jānodarbojas?

Tāpat ja ir 'interventionist god' AI vai nav, tad jāskatās uz visu šo planētu, kā vienotu ekosistēmu. Viņa ir jāuztur. Un varbūt AI uzturēs cilvēkus kā tādu Brīvdabas muzeju. Vai kā tādu dvieli no "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy". Dvieli kurā mīt dzīvība, veco labo dvieli, kas vienmēr jāņem līdz un nekad nevar zināt, kurā situācijā un kādā lomā tas būs noderīgs.

Un... ir jau tā teorija, ka mēs jau sen dzīvojam simulācijā. :)
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:January 25th, 2021 - 04:12 pm
(Link)
Tevi pašu derētu "optimizēt". Un visus citus sektantus, kas pielūdz AI utml futūristiskus mošķus.
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 25th, 2021 - 04:24 pm
(Link)
<3 <3 <3
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:January 25th, 2021 - 04:29 pm
(Link)
Nav nekāds futūrisms. Tas notiek jau tagad. Piemēram apdrošināšanas un kredītu likmes.
Vai 2021, kurš tiks vakcinēts, kurš reģions bez kafejnīcām paliks, utt.
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:January 24th, 2021 - 08:35 pm
(Link)
We are born, obviously.

There have been documented and studied cases of feral children. by and large they haven't been able to become reasonably functional members of human society, as far as I read, whenever the period of life among animals has been large enough.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:January 25th, 2021 - 02:57 am
(Link)
Mindbound viedokļi jaU sen tendē uz tehnodiktatūru. Jebkuri utopisti beigu galā nonāk totalitārisma varā.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:January 26th, 2021 - 01:36 pm
(Link)
I hadn't suspected he could be quite so subjective in the reaching of his conclusions. But he is human, pagaidam, just like the rest of us. BTW, I quite like reading his stuff - he seems in general a reasonably decent transhumanist.