Prof. Biezpientaures pētījumu centrs -

3. Nov 2014

08:05

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Runājot par narkotiskajām vielām, kuru izplatīšana un lietošana nav aizliegta. Nu jau kādu brīdi operēju espreso dampīti ar globālām sekām - sieva, kura ilgus gadus bija lielā krūzē aplietas kafijas piekritēja, dzer to nieka pili + glāzi ūdens. Pats arī esmu atsācis dzert kafiju. Piešaušanās pie bezvārsta portafiltra prasīja laiku, vienu brīdi jau likās ka esmu nopircies uz pasaciņu, bet kā vienmēr pacietība un darbs tiek atalgoti - ir, ir iespējams izspiest to, ko sauc par sweet shot. Te ir tāds mazliet paradokss - prāts saka, ka kafijai jābūt rūgtai, bet tas pārsvarā notiek, pieļaujot pārāk ilgu ievilkšanās laiku (pārāk smalks malums, pārāk spēcīgi sastampāta filtrā). Un espreso gadījumā pieļaujamā robeža ir mērēma sekundēs, ne minūtēs. Tiesa, izspiežot par ātru (pārāk rupjš malums, pārāk maz sastampāta) rezultāts ir ūdeņains un bezgaršīgs. Lūk, tas ir viens no momentiem kas man šajā lietā patīk - ka rezultāta sasniegšanai katru reizi ir jāvelta mazliet darba un uzmanības, aptuveni tas kas mani joprojām notur pie filmas, tikai tur procesam ir krietni lielāka tolerance. Varētu teikt, ka espreso ir dipiņš ar vēl lielāku wow efektu un vēl mazāku dinamisko diapazonu. Varbūt tas viss ir mazohisms, jūs padomāsiet, un iespējams, ka jums ir liela daļa taisnības. Var taču nobildēt 5 bildes un salikt vienā hdrā un izspiest kafiju no kapsulas.

No praktiskā viedokļa - pērkot espreso dampi, ir jāierēķina arī disku vai konusu veida dzirnaviņas (burr grinder), ar īpašumā esošo asmenīšu dzirnavām faktiski nav iespējams panākt vajadzīgo malumu, turklāt nav iespējams atkārtot to pašu nākamreiz. Ir tāds pieņēmums, ka dzirnavām jāmaksā aptuveni pusi no spiedēja vērtības jo kritiskais elements procesā ir tieši dzirnavas un pati kafija, nevis espreso aparāts (pavaicājiet, kā es to uzzināju!) un nevajag paļauties uz iepriekš maltu kafiju neatkarīgi no vārda un cenas - tas vienkārši nebrauc.

(11 raksta | ir doma)

Comments:

From:[info]adinkra
Date:3. Novembris 2014 - 08:57
(Link)
Es ar dzeru to pili ar ūdeni. Un pienu un cukuru. Piens un cukurs ļauj paļauties uz iepriekšmaltu kafiju :)
(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:3. Novembris 2014 - 09:22
(Link)
ar pienu un cukuru
nejūt esības rūgtumu

:)
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]starro
Date:3. Novembris 2014 - 09:27
(Link)
zin` ku` i` sāls? -dabūt wow efektu bez laika un uzmanības tēriņa: ņemam rūpniecisko malumu no plašpatēriņa fasāžas un aplejam ar vārošu ūdeni. tas fainķūnigs ir ūdens garšā no mineralizācijas. kā arī no acumēra allaž trāpīt vēlamajā proporcijā.
(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:3. Novembris 2014 - 09:36
(Link)
plašpatēriņa jēdziens ir tāds, ka tur ielien gan nemaskēta kūdra, gan diezgan interesanti maisījumi...piekrītu par acumēru - visa tā gramu un grādu skaitīšana nosit visu prieku, īstais smeķis ir tajā, ka ķermeņa daļas atcerās paņemt kafijas cik vajag, apliet kad vajag un dzert, kad garšo vislabāk.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:3. Novembris 2014 - 09:59
(Link)
Minēšu, ka izlasīji to Lilit izdoto kafijas žurnālu, es tur arī iepazinos ar faktu, ka kafiju gatavojam pilnīgi nepareizi (mums ir mokas kanniņa, un mēs viņā lejam aukstu, nevis karstu ūdeni, kā bija norādīts žurnālā).
(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:3. Novembris 2014 - 10:13
(Link)
nea, sagadījās pamēģināt no kolēģa aparāta.

hm, diezgan saprātīgi, ja padomā.
mokas kanna ir no metāla (ja neskaita blīvi), aiz kam karsts ūdens startā saīsina gatavošanas laiku.

bija doma pasūtīt ņeržas kannu, redzesloka paplašināšanai :) varbūt uz gada beigām saņemšos.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]watt
Date:3. Novembris 2014 - 10:08
(Link)
pastāsti smalkāk par asmenīšiem!
(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:3. Novembris 2014 - 10:36
(Link)
Asmenīšu dzirnaviņas sasit kafiju pulverī, turklāt nevienmērīgi (vienā vietā smalkāk, citur - rupjāk) un ūdens nevis iet cauri malumam, bet aizsit caurumiņus filtrā ==> overekstrakcija ar draņķīgu garšu, sliktākajā gadījumā - nesagaidījis rezultātu, dabū visu zem spiediena sev virsū, noņemot filtra turētāju.

Mēģināju malt īsāku laiku, viegli var dabūt pārāk rupju malumu no kura netiek izvilkts tas, kas vajadzīgs. un kā jau teicu - katru reizi malums būs cits.
t.i. asmenīši der apliešanai, kaut gan disku maltuve arī apliešanai samaļ labāk. Lētā gala disku modeļi maksā gluži saprātīgu summu, vienīgi var nākties pielāgot min. attālumu starp augšējo un apakšējo, paliekot plānu blīvi zem viena no diskiem (kā manā gadījumā, kad smalkākā maluma setingā malums vienalga bija mazliet par rupju priekš espreso). Dārgie konusu malēji (princips kā disku, tikai malšanas virsmas ir koniskas, viena otrā) ir uztaisīti gana precīzi, lai varētu pieregulēt maluma granularitāti, kā sola, ar mikronu precizitāti (kas man varbūt liekas šobrīd nevajadzīga precizitāte) un no izturīgiem materiāliem kas iztur lielāku slodzi nekā 1 malums pāris dienās.
Vēl tur skaitās, ka disku un konusu malēji darbojas lēnāk un nepārkarsē kafiju, es gan nekad neesmu salīdzinājis garšu diviem brūvējumiem tieši no šī aspekta, bet ņemot vērā malšanas virsmas laukumu - izklausās pareizi. Man gan šķiet būtiski arī tas, ka no labām dzirnavām kafija birst tieši filtrā, kuru turi apakšā - nav jāķēpājas ar pārbēršanu no dzirnaviņu trauka filtrā (vieglāk dozēt, mazāk nobirst, ātrāk sakopt), tas lai nu būtu wishlistā.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]watt
Date:3. Novembris 2014 - 11:27
(Link)
aha, skaidrs.
ja uznāks iedevesma, paskatīšos par tiem konusu malējiem...

es pats te biški ar aeropress pablēņojos, bet kofeīns tomēr ir atkarība no kuras labāk es turos tālāk :) miegs dārgāks.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:3. Novembris 2014 - 11:49
(Link)
ļauties nevajag gan, iedzeru vienu no rīta un tad visu dienu turos tālāk.
aizmigšanas kontrollaiks joprojām iekļaujas normatīvā, pēc atgulšanās līdz aizmigšanai pagūstu apsegties.

lasīju par kofeīna saturu - visvairāk tā esot mazāk grauzdētās pupiņās, vismazāk - tumšajos grauzdējumos kas apsaukti par espreso (lai gan espreso pēc būtības ir drīzāk pagatavošanas veids, ne pupiņu šķirne vai grauzdējums), vēl no pagatavošanas veida atkarīgs - t.i. nav tā ka divi patvaļīgi kafijas tasēm līdzīgi priekšmeti ir vienādi kaitīgi (vai otrādi).

AP varētu būt labs ar to, ka darbojas bez elektrības, tiesa, tāpat jātīra. Idejiski tuvāks espreso pirmsākumiem - vispirms pastrādā ar roku un saņem baudu.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:3. Novembris 2014 - 12:18
(Link)
jā nu no trauku mazgāšanas neizbēgt
(Reply to this) (Parent)