Prof. Biezpientaures pētījumu centrs -

3. Nov 2014

08:05

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
(11 raksta | ir doma)

Comments:

From:[info]biezpientaure
Date:3. Novembris 2014 - 10:36
(Link)
Asmenīšu dzirnaviņas sasit kafiju pulverī, turklāt nevienmērīgi (vienā vietā smalkāk, citur - rupjāk) un ūdens nevis iet cauri malumam, bet aizsit caurumiņus filtrā ==> overekstrakcija ar draņķīgu garšu, sliktākajā gadījumā - nesagaidījis rezultātu, dabū visu zem spiediena sev virsū, noņemot filtra turētāju.

Mēģināju malt īsāku laiku, viegli var dabūt pārāk rupju malumu no kura netiek izvilkts tas, kas vajadzīgs. un kā jau teicu - katru reizi malums būs cits.
t.i. asmenīši der apliešanai, kaut gan disku maltuve arī apliešanai samaļ labāk. Lētā gala disku modeļi maksā gluži saprātīgu summu, vienīgi var nākties pielāgot min. attālumu starp augšējo un apakšējo, paliekot plānu blīvi zem viena no diskiem (kā manā gadījumā, kad smalkākā maluma setingā malums vienalga bija mazliet par rupju priekš espreso). Dārgie konusu malēji (princips kā disku, tikai malšanas virsmas ir koniskas, viena otrā) ir uztaisīti gana precīzi, lai varētu pieregulēt maluma granularitāti, kā sola, ar mikronu precizitāti (kas man varbūt liekas šobrīd nevajadzīga precizitāte) un no izturīgiem materiāliem kas iztur lielāku slodzi nekā 1 malums pāris dienās.
Vēl tur skaitās, ka disku un konusu malēji darbojas lēnāk un nepārkarsē kafiju, es gan nekad neesmu salīdzinājis garšu diviem brūvējumiem tieši no šī aspekta, bet ņemot vērā malšanas virsmas laukumu - izklausās pareizi. Man gan šķiet būtiski arī tas, ka no labām dzirnavām kafija birst tieši filtrā, kuru turi apakšā - nav jāķēpājas ar pārbēršanu no dzirnaviņu trauka filtrā (vieglāk dozēt, mazāk nobirst, ātrāk sakopt), tas lai nu būtu wishlistā.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]watt
Date:3. Novembris 2014 - 11:27
(Link)
aha, skaidrs.
ja uznāks iedevesma, paskatīšos par tiem konusu malējiem...

es pats te biški ar aeropress pablēņojos, bet kofeīns tomēr ir atkarība no kuras labāk es turos tālāk :) miegs dārgāks.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:3. Novembris 2014 - 11:49
(Link)
ļauties nevajag gan, iedzeru vienu no rīta un tad visu dienu turos tālāk.
aizmigšanas kontrollaiks joprojām iekļaujas normatīvā, pēc atgulšanās līdz aizmigšanai pagūstu apsegties.

lasīju par kofeīna saturu - visvairāk tā esot mazāk grauzdētās pupiņās, vismazāk - tumšajos grauzdējumos kas apsaukti par espreso (lai gan espreso pēc būtības ir drīzāk pagatavošanas veids, ne pupiņu šķirne vai grauzdējums), vēl no pagatavošanas veida atkarīgs - t.i. nav tā ka divi patvaļīgi kafijas tasēm līdzīgi priekšmeti ir vienādi kaitīgi (vai otrādi).

AP varētu būt labs ar to, ka darbojas bez elektrības, tiesa, tāpat jātīra. Idejiski tuvāks espreso pirmsākumiem - vispirms pastrādā ar roku un saņem baudu.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:3. Novembris 2014 - 12:18
(Link)
jā nu no trauku mazgāšanas neizbēgt
(Reply to this) (Parent)