Pilnmēness nogurdinātie - tempus figlit

About tempus figlit

Previous Entry tempus figlit18. Sep 2023 @ 19:43 Next Entry
Ļoti amizanti, kā cilvēki runā, ka kaut kas, ko mēs darām, kaut ko "nodara planētai".

Kad īstenībā ar planētu viņi domā ne vairāk ne mazāk kā vien sev noderīgu un patīkamu vidi -- mazu, konkrētu daļiņu no planētas, kas vienīgā izskatās tā, kā mums tīk.

Jo planēta un dzīvība būs. Ar vai bez mums. Ar vai bez govīm, gorillām, orhidejām vai īvēm. Bez kādām problēmām. Vnk nevajag tik ļoti koncentrēties uz sevi un maziem pūkainiem zvēriņiem ar lielām acīm. Vai arī, -- ja vajag -- tad runāsim godīgi.

Nevag teikt: 'glābsim nabaga planētu'. Sakiet kā ir: 'Glābsim to, kas ļauj mums labi dzīvot' (ļoti normāli un godīgi. uzrunās arī visus tos cilvēkus, kuri instinktīvi nojauš sprediķotāju moralitātes antropocentrismu). 'Mēģināsim glābt to, kas mums estētiski patīk'. 'Glābsim to, kas mums ļaus sajusties labāk par valgām acīm un empatizējamām sāpēm'. Es domāju, tas būs daudz efektīvāk nekā labdabības un empātijas piesaukšana no augstā zirga. Augstie zirgi nevienam nepatīk, jo visi instinktīvi nojauš, ka to robežas ir divas vai četras kājas, un vēlams pūkainums (reti kad gadās redzēt saukli: "glābsim zirnekļus"). Godīgums ir efektīvāks.

Viss tas neglābjamais kraps par Gaiju un "māti dabu". Latvijā tas, iespējams, ir iekortelējies no bērnības pasaciņām un dziesmiņām. Kurām ir aptuveni tikpat liela saikne ar realitāti kā stikla kalniem un sudraba birzīm. Cuz' mother nature is a bitch and will kill you as soon as you stop looking.
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]gnidrologs
Date: 18. Septembris 2023 - 20:47
(Link)
Un ar "glābt", viņi saprot pakļauties ar vien jauniem un jauniem aizliegumiem un paceltiem, jaunizgudrotiem nodokļiem no mūsu diktatoriņu puses.
[User Picture Icon]
From:[info]runcis
Date: 18. Septembris 2023 - 20:49
(Link)
Jap. Planētai 'uzspļaut' uz mums, laika zobs n-simto miljonu gadu laikā būs sagremojis un pārstrādājis pilnīgi visu, ko mēs uzskatām par kaitīgu, nezin cik reizes. Bet ar to, ko mēs pašlaik darām vai nedarām, mēs ietekmējam mūsu dzīves, mūsu bērnu, mazbērnu dzīves un iespēju elpot nepiesārņotu gaisu, dzert tīru ūdeni utt.
[User Picture Icon]
From:[info]ctulhu
Date: 18. Septembris 2023 - 22:14
(Link)
Parasts psiops mēģinot spiest uz emocijām caur objektu reifikāciju/ personificēšanu.
[User Picture Icon]
From:[info]honeybee
Date: 19. Septembris 2023 - 06:19
(Link)
Cinisms un "varu skatīties acīs kādam, kas man ļoti patīk un tik un tā pateikt, ka nav svarīgi, vai tas eksistē" augstais zirgs arī ir augstais zirgs, un turklāt pat ne antropocentrisks, bet vienkārši egocentrisks

Un "zeme ir svarīgāka par orhideju" ir tipisks piegājiens, kura ietvaros "lielākas un ilgākas lietas ir svarīgākas par mazākām un īslaicīgākām", kāpēc lai tā būtu?

(Visādi "zemes glābšanas" vai drīzāk ekoloģiskās domāšanas paveidi mūsdienās ir vagons un mazi ratiņi, un ne visi no viņiem ir blissfully unaware par antropocentrismu vai realitāti, tā ka nevar teikt, ka no tā krapa nevar izdomāties ārā, ja labi grib)
(While "glābsim to, kas mums vajadzīgs un pūkains un ar actiņām", man šķiet, spirinās jau gadus 60, nav pietiekami efektīvi, ne? Ko īpaši, ja blakus ir trends "tak pohuj par pūkains un ar actiņām")
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 19. Septembris 2023 - 09:38
(Link)
Es totāli neiebilstu pret jebkādām aktivitātēm, kas vērstas uz to, lai gan mums ilgāk būtu labāk, gan citām sugām arī, vienalga vai viņas mums ir "izdevīgas" vai ērtas vai nē.

Es tikai uzskatu par gana pašdročījošu to noformulēt kā tieši planētas glābšanu, kad īstenībā, kā jau rakstīju, tā ir ārkārtīgi selektīva ļoti konkrētu lietu prioritizēšana un citu ignorēšana. Turklāt ik pa brīdim no sērijas "glābsim Austrālijas trušus".

A ieraksts tapa dēļ cibas lasīšanas. Tā ka, priecājoties par tiem ekoloģiskās domāšanas paveidiem, kas ir blissfully aware, mans ieraksts nebija par tiem.
[User Picture Icon]
From:[info]hedera
Date: 19. Septembris 2023 - 07:31
(Link)
Man šķiet, ka tev te sanācis uzzinu_pedejais. :)
Iesirmi hipiji ar dzejoļiem par māti Gaiju jau sen nav avangardā. Kopš Grētas vismaz, ja ne agrāk, centrālā tēze ir "sačakarējot planētu, jūs esat nozaguši mūsu (mūsu bērnu) nākotni". Šīs paradigmas maiņas rezultātā tieši arī radušās tādas ekstrēmistu aktīvistu grupas kā "Extinction rebellion" utt. Paklausies viņu retoriku - tur tieši centrā ir trauksme par to, ka tūlīt planēta vairs nebūs tāda, uz kuras mums ir patīkami dzīvot.
Nu, un nav tā, ka "klimata skeptiķi" šos aktīvistus mīlētu vairāk par novecojošiem hipijiem, ja. :D
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 19. Septembris 2023 - 09:40
(Link)
Ar avangardu ir tā problēma, ka viņš izplatās gadu desmitus (nerunājot par transformāciju pa ceļam). Ieraksts bija vnk reakcija uz konkrētu cibu, līdz kurai, acīmredzot, šis avangards nav ticis.
[User Picture Icon]
From:[info]hedera
Date: 19. Septembris 2023 - 18:41
(Link)
Ā, nu to es nepamanīju. Saki, vai es vismaz trāpīju ar to iesirmā hipija tēlu? :D

Bet nu, fakts paliek tāds, ka "skeptiķi" nemīl ne mātes Gaijas apjūsmotājus, ne Grētu un citus jauniešus, kas vecākām paaudzēm pārmet viņu nākotnes nozagšanu.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 19. Septembris 2023 - 19:32
(Link)
> Saki, vai es vismaz trāpīju ar to iesirmā hipija tēlu?

nav ne mazākās jausmas :D

> Bet nu, fakts paliek tāds, ka "skeptiķi" nemīl ne mātes Gaijas apjūsmotājus, ne Grētu un citus jauniešus, kas vecākām paaudzēm pārmet viņu nākotnes nozagšanu.

es atzīstu savu problēmu. man ir reizumis grūti neredzēt emocionālu uzsaukumu kā emocionālas šantāžu. kā jau kārtigs racionalizētājs, es mīlu to, ko cita vārda trūkuma dēļ var mēģināt apsaukāt par objektivitāti.

bet ko lai dara, katram savs.
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 19. Septembris 2023 - 08:10
(Link)
štrunts par zirnekļiem. galvenais glābt gliemežus! i tago slaktēt spāniešus, kur tik to redz un nebakstīt dārzā visu kas pagadās, bez apstrādes un nokritušās koku lapas atstāt tur, kur tās nokrita, nevis grābt un vest velns viņ zin uz kurieni.
[User Picture Icon]
From:[info]kihelkonna
Date: 19. Septembris 2023 - 10:05
(Link)
es atļaušos mazliet iemest informāciju par tiem pūkainajiem dzīvnieciņiem ar lielajām acīm. ir tādi senajos laikos iecienīti termini kā lietussargsugas un flagmaņsugas. resp ir sugas, kas ir smukas, un tādēļ cilvēki ir gatavi maksāt par viņu aizsardzību. bet šo sugu aizsardzība parasti nozīmē kāda mazskarta dabas pleķa saglabāšanu, un līdz ar to tiek saglabātas arī visas citas sugas tajā dabas pleķī, arī galīgi nesmukas vai, piemēram, ķērpji, kas izskatās ne pēc kā cita kā pēc mušu kakām. tā viena smukā suga sev līdzi pavelk daudzas nesmukās sugas. tas tā, man vienkārši ienāca prātā, ka varbūt nezini. īpaši labs ķēriens ir ar tādām sugām, kam vajadzīgas lielas platības.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 19. Septembris 2023 - 10:24
(Link)
Tas ir ļoti labi un lieliski. Es priecājos. Mans iebildums nav pret darīšanu, tas ir vienkārši pret pretenciozitāti un savtīguma noformēšanu par moralitāti.
[User Picture Icon]
From:[info]kihelkonna
Date: 19. Septembris 2023 - 10:37
(Link)
jā, bet tik un tā parasti tas ir kaut kas vairāk par nulli. "glābsim to, kas mums patīk" nozīmē vismaz "atstāsim kādu vietu nenoasfaltētu", kas ir pozitīvāk par "ikvienu kvadrātmetru vajag noasfaltēt, lai es tur varētu braukt ar skrituļdēli". un visas tās cilvēku tieksmes, arī savtīgums un ko nu tu tur esi pamanījis, ir reālas, objektīvas un viņas vienkārši ir un būs. un kā tādas tās arī ir pētāmas, apkopojamas un šad tad dabas labā izmantojamas. tas ir, tu tās nupat esi atklājis, bet citi tās ir atklājuši pirms dažiem gadu simtiem.

"gatavība maksāt" ir sen pētīta lieta, un nevienu nozarē iesaistīto neizbrīna, ka cilvēki ir pierunājami maksāt par smukām sugām, bet par nesmuku sugu aizsardzību neinteresējas. arī visas tās lietas, kas notiek ar Grētas tusiņiem, ir cilvēka dabā, un mēs ar to varam rēķināties. tai skaitā arī nesmukās lietas. tas ir konkrētās sugas (cilvēka) dabā.
From:(Anonymous)
Date: 21. Septembris 2023 - 12:15
(Link)
o, vel kads tinis atklajis karlinu
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba