barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2024-12-02 09:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
nolūki un piegājieni
Vakar no pēclaunaga snaudas pamodusies nodomāju- jāsariktē piparkūku mīkla, lai vismaz kādas nebūt uzvedinošas pazīmes par tuvojošamies saulgriežiem un tā, citādi instagrams pludo ar vainagiem un pirmās sveces dedzinātājiem, bet mēs te, zin, grīdlīstes montējam (!).

Zināju jau, kuru recepti ņemt,
zināju arī to, ka šitā te, precīzijas konditoreja radina visas sastāvdaļas iepriekš sasvērt, sagatavot un vēlams, salikt secīgi pa ķērienam, lai gludāks process. Izveidoju piedevu ķēdi pievienošanas secībā, saliku kreisaja pusē sausos, labajā- slapjos ingredientus,
smalki berzu piestā zaļo un melno kardamonu, visādus piparus un čili, smaržoja debešķīgi, atradu gadus gadus vismaz 8 noturētu iesala sīrupu un tumšo cukura sīrupu (šos fenomenus, jāsaka, es nesaprotu, bet ok), tiktāl viss gludi.

Gludi arī kusa sviests katlā un saplūda sīrupi ar garšvielām un pirmie milti turpat, bet maisīšanai uzņemot apgriezienus es brangi salepojos par savu varonību mājturībā, šitātetiklabivissiet, ja.

Tad mājās pārnāca un sarunāties par svarīgām lietām arī turpat uz līdzenas vietas gribēja mīļotais un te tad arī visa mana konditores koncentrācija pa bemburiem, receptei aizklapējās ekrāns, paļāvos uz atmiņu un Sandras minēto "roku sajūtu" un pēc tam, kad viss kilograms smalko miltu bija ietūcīts, man gluži kā no citas planētas uzsmaidīja mazā baltā bļodiņā aiz miltu kārbas noslēpies olas un skābā krējuma maisījums. Tur vairs neko, "first shitty prototype"/ "fail fast, learn faster" evaņģēlijs acupriekšā.

Tā nu uzcepu pāris olu-laktozes brīvus cietus, trauslus krunkainus finierīšus, kuri garšo pēc tiem cepumiņiem, kurus mīlīgās kafejnīcās piekabina pie tasītēm. Droši vien, pēc sīkas mīklas pagalītes tomēr aiziešu kāddien pakaļ uz kurnebūtieni. (kaut kam no tiešās pirkšanas pulciņa bija laba p. mīkla, [info]rasbainieks, atmini? ).

Zaudējumi ir sīki, šis lieliski organizētais process bija arī tīrīgs, arī galvenais ir sasniegts- māja godam smaržo pēc. Jābūt ļoti specifiskam tomēr savā mērķu uzstādīšanā un līdzekļu izvēlē, čabulīši.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]antuanete
2024-12-02 10:11 (saite)
Šķiet, ka es esmu lietojusi Indrānu un Bļodiņu mīklas no pulciņa sortimenta (ja jūsējā viņi piegādā).
Paldies par recepti, būs jāsaņemas uztaisīt, šogad Ziemassvētku kēksi laikam izpaliks, bet vismaz uz piparkūkas varētu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2024-12-02 11:26 (saite)
Paldies, Bļodiņas tās bija, kuras man reiz patika.

Manis liktā recepte (kad degustēta autores izpildījumā) man patika aiz tam, ka piparkūkas bija super plānas un kraukšķīgas. Es vēl padomātu par miltiem, iespējams, nav ko jāšiko ar 00/ konditorejas miltiem, bet jāliek parastie struktūrai. Taču to varētu jēdzīgāk izvērtēt, ja neaizmirstu bļodiņu ar sastāvdaļām, lol.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2024-12-02 11:52 (saite)
ā, nu jā, ar konditorejas miltiem tā var sanākt, ka drūp. Parastajos, vismaz 405 tipa, glutēnam vajadzētu labāk turēt visu kopā. Bet man tieši konditorejas milti jāizlieto, būs iemesls.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2024-12-02 19:01 (saite)
es laikam tikai indrānu, un tas bija pasen, aktuālu komentāru nav

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neraate
2024-12-02 12:10 (saite)
Man laba liekas Skrīveru mājas saldējuma un Floras piparkūku mīkla, neko labāku neesmu atradusi, vienugad dāvināju dažādu mīklu komplektiņus. Bet es nemāku izrullēt pavisam plānas. Un nesadedzināt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2024-12-02 12:28 (saite)
Pret nesadedzināšanu sevišķi šīm bālajām/ plānajām man pērn izdevās nonākt pie formulas
"tradicionālais režīms, vidējais plaukts, 170 C,
divas minūtes un ne brīdi ilgāk."

Jāņem ārā, kad maliņas caur stiklu skatoties sāk iekrāsoties, nevis tad, kad jau brūnas. Jāļauj sacietēt turpat uz pannas un tad jau viss ideāli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barbala
2024-12-02 12:32 (saite)
ā, un rullēju es uz cepampapīra vai tā cepšanas paklājiņa un ar (miltiem apkaisītu) otru epampapīru virsū,
tad virsējo papīru noņem, uz apakšējā izspiež, lieko mīklu izbaksta un šo plātni liek pannā. Izpaliek lapsas, ezīša un sēnītes un sirsniņas un aļņa izkropļošana pārnesot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]neraate
2024-12-02 15:58 (saite)
Izklaisās loģiski, bet baigi čakarīgi. Laikam ēdīšu arī šogad kādas nu ģimene saceps :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]aborigens
2024-12-02 19:05 (saite)
:D

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?