Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2022-04-08 14:25:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Dokumentālā filma divās sērijās par seru Džimiju Savilu (Jimmy Savile: A British Horror Story, 2022) – diezgan laba (lai gan, manuprāt, ne tuvu tik laba kā analogā par Maiklu Džeksonu un zēniem, Leaving Neverland, 2019). Stāsts ir tik briesmīgs un kaitējuma apmēros tik vērienīgs, ka filmas veidotājiem nav pieticis spēka ne vēl papildus šokēties, ne dusmoties, ne izteikt nosodījumus, ne pieprasīt politisku atbildību; tāpēc visi iesaistītie un šokētie ir tikai nointervēti un materiāls samontēts ar izgriezumiem no milzīgā Savila BBC arhīva.
Zīmīgi ir tas, ka viņš pats virkni reižu burtiski vai gandrīz burtiski bija atzinies – televīzijā, savu 40 miljonu skatītāju priekšā, vai plašai auditorijai publicētās intervijās, kā arī savā autobiogrāfijā. Piemēram, sakot, it kā joku "Ja es jums pateiktu patiesību, tie būtu 15 gadi cietumā" [bērnu un pieaugušo smiekli auditorijā]. Respektīvi, pat ja viņš 50 gadus būtu staigājis apkārt ar uzrakstu kaklā "esmu bīstams pedofils", tas neko nebūtu mainījis.
Vēl zīmīgi ir tas, ka nevienam no analītiķiem tā arī neizdodas atrast Savilam atbilstošu apzīmējumu, tāpēc visi tikai saka "creepy", "a creep", kas latviski aptuveni būtu "nepatīkams dīvainis", bet nepavisam ne "deģenerāts" vai kas tamlīdzīgs. Filmā var daudz izbaudīt '60. un '70. gadu televīziju izklaides žanrā un kārtējo reizi secināt, ka tā bija tikpat pretīga un pat bīstami pretīga kā šodien.
Lai gan: vārds "pretīga" atkal ir par stipru un drīzāk pauž personīgu, "moralizējošu" (kā mūsdienās moralizējoši mēdz teikt) attieksmi, kas vismaz daļēji ir saistīta ar gaumi; trūkst piemērota, pietiekami neitrāla apzīmējuma seksuālām divdomībām piebārstītiem sarunu šoviem, kurus vada pusmūža vīrieši sieviešu drēbēs vai ar atkailinātiem torsiem, par iekļūšanu televīzijā sajūsminātu, sapucētu un sagrimmētu jauniešu ielenkumā.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2022-04-08 15:05 (saite)
Sajūsminātie jaunieši pilngadīgi?

(Atbildēt uz šo)


[info]aborigens
2022-04-08 18:38 (saite)
Piedauzīgi vai vulgāri šķiet mazāk stiprs apzīmējums.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2022-04-08 18:47 (saite)
iztrūkst creepiness (uzvedība, kas rada neērtību, apmulsumu un bailes) [bet šis no manis vairāk komentārs tieši parSavila šoviem]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2022-04-08 19:03 (saite)
Kāpēc tā rausties? Jā, tie ir PRETĪGI DEĢENERĀTI. Pie tam Savils ir viens no entajiem retajie grēkažiem. Iemesls kāpēc tādu kā viņš neuzliek uz publiska ešafota vai nekastrē par brīdinājumu citiem ir tas, ka par viņu statusā augstāki cilvēki paši ar to aktīvi nodarbojas un kultivē šīs nodarbošanās normlizēšanu. Visa elgēbnētē saime ir šādu savilu, tikai 100 reiz ietekmīgāku, kūrēta tautu atprātošanas kampaņa. Viņiem vienkārši apnicis slēpties un ir pietiekami daudz naudas sabiedrībā, kur tikai naudai ir vērtība, lai panāktu, ka tieši viņu derdzīgā amorāle tiek atzīta par normalitāti.

(Atbildēt uz šo)


[info]begemots
2022-04-08 23:38 (saite)
"creep" ir daudz daudz stiprāks apzīmējums par "nepatīkams dīvainis".

atšķirībā no dīvaiņa, uzsvars ir uz to, ka creepa domāšana ir neadekvāta ļaunā nozīmē; ar creep biežāk saprot cilvēku, kurš domā par apkārtējiem perversas fantāzijas, un vai nu lolo nodomus tās realizēt, vai arī to dara.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2022-04-09 07:40 (saite)
Pēc Tavas personīgās valodas izjūtas- ticu, bet Cambridge dictionary: "a person you think is unpleasant and to be avoided"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2022-04-09 18:03 (saite)
Jā, tikai mana personiskā izjūta ir balstīta uz sastapto valodas lietojumu ikdienā, savukārt jebkura vārdnīca fiksē lietojumu, kas uz tās izdošanas brīdi jau ir pagātnē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]prtg
2022-06-25 18:51 (saite)
Piekrītu, arī manā izpratnē creepy ir tāds, kas uzdzen šermuļus vai vismaz zosādu. Moralizēšana instinktīvi fizioloģiskā līmenī.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?