Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2020-09-08 13:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
No Konstantinova raksta par pusaudžu terapiju:

Ir tādi bērnu namu audzēkņi, kuriem risperidons ir kļuvis par metaforu visam sliktajam, ko pieaugušie jebkad viņiem nodarījuši. Daži, ieraugot brūno etiķeti vien, var eksplodēt histērijā – man reiz bija zvans no audžuģimenes, kur tikko uzņemtais pusaudzis bija izskrējis no mājas un aizbraucis ar audžutēva mašīnu nezināmā virzienā, ieraugot mammas iepirkumu maisiņā labi domāto un psihiatra nozīmēto medikamentu. Risperidons ir antipsihotiķis, kuru lieto šizofrēnijas ārstēšanai, bet tas diezgan labi nomierina arī nepaklausīgus pusaudžus. Latvijā plaši lietots uzvedības traucējumu ārstēšanai. Protams, ir arī mīnusi. Pusaudži mēdz palikt galīgi slābani, siekaloties, gulēt pa divdesmit stundām un blenzt tukšām acīm kaut kur tālumā. Vēl viens blakusefekts, par kuru psihiatri, visticamāk, vizītes laikā nestāstīs, ja esat vienkārši dumpīgs un nepaklausīgs pusaudzis, kura pienākums ir ārstēties, nevis uzdot jautājumus, – zēniem no tā reizēm sāk augt krūtis. Kad viņi to pamana, tas uzvedību īpaši neuzlabo.
Pagājušajā gadā risperidona ražotājam "Johnson & Johnson" tiesa piesprieda vēsturiski rekordlielu 8 miljardu dolāru sodu par nepamatotu medikamenta mārketēšanu lietošanai pusaudžiem un blakusefektu slēpšanu. Nav dzirdēts, ka Latvijā no tā būtu kādas atskaņas vai furors.

https://satori.lv/article/bruknas-terapijas-plans


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]avralavral
2020-09-09 18:59 (saite)
Zini par patokenozes teoriju?
https://en.wikipedia.org/wiki/Mirko_Grmek#Pathocenosis

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-09 19:04 (saite)
Izlasīju, bet nespēju izlobīt tā jēgu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]avralavral
2020-09-09 19:17 (saite)
balstoties uz to, kas zināms par slimībām antīkajā pasaulē (šādi tādi dati ir: hipokratiskie teksti, Galēns u.tml.) un nesenākā vēsturē, viņam izskatās, ka nāvējošas un/vai ļoti infekciozas un bīstamas slimības ir ar *dinamiskām* savstarpējām attiecībām: lielais slepkavotājs +/- noslēgtā vidē vienmēr ir viens; atrodot zāles pret to, tā vietā nāk jauna bīstama slimība. piem., "baku epidēmijas laikā dizentēriju grūti saķert", apmēram tā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-09 19:45 (saite)
Hipokrāts galvenais ieguldījums medicīnā ir, ka viņš uzskatīja, ka slimībām ir dabiski cēloņi. Savukārt viņa idejas par četriem elementiem nav bijušas noderīgas.

Mirko ideja ir ļoti nesakarīgi izklāstīta – sākumā tur teikts, ka slimības tiek sauktas par faktiem (kāpēc? ar ko tas vairo skaidrību?) Un tad ir tāda tukša filozofēšana:

Vai arī tāds teikums: He believes that diseases are not bodily phenomena, but ideas.

Manuprāt, slimības ir ķermeņa izpausme. Un arī ideja, jo cilvēku prāts operē ar idejām. Kopumā šādi teksti ir neko nepasakoši, lai gan izklausās virspusēji gudri. Tā apmēram šodien raksta arī GTP-3.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]prtg
2020-09-15 10:09 (saite)
Vēsturiskais novērojums varētu būt patiess, līdzīgi kā šobrīd novērojama gripas saslimšanas gadījumu mazināšanās COVID laikā, un tā cēļonis ir nevis šo slimību konkurence, bet drīzāk pastiprinātas uzmanības pievēršana higiēnai un izolācijai, kas saistīta ar varbūtīgāk letālu epidēmiju klātbūtni. Kaut gan, ko gan mēs zinām par vīrusiem un sēnēm mūsos?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?