Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2020-09-08 13:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
No Konstantinova raksta par pusaudžu terapiju:

Ir tādi bērnu namu audzēkņi, kuriem risperidons ir kļuvis par metaforu visam sliktajam, ko pieaugušie jebkad viņiem nodarījuši. Daži, ieraugot brūno etiķeti vien, var eksplodēt histērijā – man reiz bija zvans no audžuģimenes, kur tikko uzņemtais pusaudzis bija izskrējis no mājas un aizbraucis ar audžutēva mašīnu nezināmā virzienā, ieraugot mammas iepirkumu maisiņā labi domāto un psihiatra nozīmēto medikamentu. Risperidons ir antipsihotiķis, kuru lieto šizofrēnijas ārstēšanai, bet tas diezgan labi nomierina arī nepaklausīgus pusaudžus. Latvijā plaši lietots uzvedības traucējumu ārstēšanai. Protams, ir arī mīnusi. Pusaudži mēdz palikt galīgi slābani, siekaloties, gulēt pa divdesmit stundām un blenzt tukšām acīm kaut kur tālumā. Vēl viens blakusefekts, par kuru psihiatri, visticamāk, vizītes laikā nestāstīs, ja esat vienkārši dumpīgs un nepaklausīgs pusaudzis, kura pienākums ir ārstēties, nevis uzdot jautājumus, – zēniem no tā reizēm sāk augt krūtis. Kad viņi to pamana, tas uzvedību īpaši neuzlabo.
Pagājušajā gadā risperidona ražotājam "Johnson & Johnson" tiesa piesprieda vēsturiski rekordlielu 8 miljardu dolāru sodu par nepamatotu medikamenta mārketēšanu lietošanai pusaudžiem un blakusefektu slēpšanu. Nav dzirdēts, ka Latvijā no tā būtu kādas atskaņas vai furors.

https://satori.lv/article/bruknas-terapijas-plans


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


(Anonīms)
2020-09-08 16:04 (saite)
Cik plaši un pie kādām diagnozēm risperidons tiek lietots Latvijā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-08 16:19 (saite)
Nav ne jausmas. Es neesmu Latvijā.

Interesanti, ka UK mēs nelietojam vārdu diagnozes tik bieži kā Latvijā. Varbūt tas ir tāpēc, ka pati ideja par “diagnoze => konkrētas zāles” ir pārāk vienkāršota, it īpaši jau psihiatrijā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lyrica
2020-09-08 23:37 (saite)
Risperidons, ka visi antipsihotiki, tiek lietots pie akutiem psihotiskiem stavokliem un uzbudinajuma stavokliem, ari pie delirija tas tiek ieteikts ka mazakais no launumiem. Arpus sis indikacijas praktiski evidences nav un sakas improvizesana par temu 'a ja nu nostrada un palidz'. Bernu gadijuma ir ipasi gruti, jo berni ilgstosi ir tikusi izslegti no farmacijas firmu petijumiem visas fazes( tapat ka grutnieces),tapec stingri nemot, gandriz visi 2.paaudzes antipsihotiki ir off-label, Amerika FDA atlava Quetiapin lietot berniem, bet ar loti sliktu evidences bazi. Paslaik rietumos berniem un jauniesiem ir mode lietot aripiprazolu, kas izraisa mazaku svara pieaugumu, gandriz nemaz neizraisa prolaktinemiju( tatad zeniem krutis neaug), bet stipri biezak izraisa akatisiju, kas ir visai bistams nemiera stavoklis. N.K. ir taisniba, ka antipsihotiki tiek izrakstiti par daudz un bez indikacijas, devianta uzvediba nav antipsihotiku treatment target, tapat butu nepieciesama diskusija par devam etc.etc. Bet es tik loti nekoncentretos uz konkreto medikamentu, bet gan uz indikacijas neesamibu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?