Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2020-03-16 12:45:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Preses relīze
Francija. Šķiet, nebūs pārspīlēti teikt, ka tā vīrusa problēmai nopietni sāka pievērsties tikai šorīt. Vismaz pēc preses spriežot. Vakar bija pašvaldības vēlēšanu pirmā kārta, un uz kādiem 130 000 iecirkņu pārvietojās cilvēki. Fotoattēlos redzu, ka iecirkņos nebija nekāda sanitārā kordona, pildspalvu dezinficēšanas, sejas masku, pilsoņu retināšanas rindās, nekā tāda. Parīzes mēre Anne Idalgo vakar savā tviterī pateicās vēlētājiem, kas par viņu atdeva balsi, par to, ka viņi, citēju, "spītējot sarežģītajiem apstākļiem", devušies pie urnām. Vēlēšanu dienā un pirms tās noritēja vairāki daudzskaitlīgi piketi, kā pierasts, jo īpaši saistībā ar cerētām politiskām pārmaiņām valstī. Parīzē piketēja "dzeltenās vestes". Aplūkojot fotoattēlus, redzams, kā tūkstošiem cilvēku sadrūzmējušies milzīgā kolonnā, kuru no malām vēl ciešāk bīda policisti ciešās rindās. Turklāt šī vēlēšanu diena, visticamāk, bija pilnīgi bezjēdzīga, jo, lai vēlēšanas nobeigtu, ir nepieciešama otrā kārta un ir kaut kāds konstitūcijā noteikts ilgums starp kārtām. Karantīna šajā laika lodziņā var neiekļauties.
Lielie muzeji, kā Luvra, ir slēgti, tomēr, baudot saulaino laiku, zālājos pie tiem atpūšas un pikniko ļaužu bariņi. Bāru, kinoteātru un restorānu slēgšanas brīdis bija noteikts pusnaktī uz pirmdienu. Portālā LeMonde var skatīt, kā pilsētu ielās noritējis pēdējais priecīgais ietusēšanas vakars - apkampieni pie bāriem, dejas, drosmīgi iedzērušu jauniešu uzsaucieni "Mēs visi mirsim!", kabernē soviņons, trūcīgākajiem - lētais sidrs. Solidāri grūtībās franči saspiežas ciešāk.
Šorīt šajos pašos ziņu portālos gandrīz bikli tika ziņots, kā klājas slimnīcām. Dažām piezvanīja, pajautāja. Vairāku ārstniecības profesionāļu balsīs ieskanējās izmisums un niknums. Milzīgajā Strasbūras universitātes slimnīcā Elzasā ir 100 reanimācijas gultu un tās visas *jau* esot pilnas - puse ar COVID pacientiem. Un skaitās, ka slimība līdz Francijai vēl vispār nav atnākusi vai, pareizāk, atnāca šonakt un tāpēc šonakt arī pieņēma nopietnus mērus. Pārpildītas esot arī Kolmāras un Milūzas slimnīcas, viņi ziņo par "ļoti smagiem" darba apstākļiem, bet, piemetināja, šobrīd vēl neesot spiesti atteikt elpināšanu veciem cilvēkiem iekārtu trūkuma dēļ. Visas šīs pilsētas ir tā dēvētajā Le Grand-Est, Francijas austrumos, tuvu pie Vācijas, Šveices un Austrijas robežas; tur kaut kur ir izveidojies slimības perēklis.
Epidemiologu grupa pirms kāda laika prezidentam Makronam iesniedza paredzamu slimības progresa simulāciju (balstoties uz Ķīnas un Itālijas piemēriem) sastatījumā ar ārstniecības pakalpojumu pieejamību. Ja neko nedarīšot, paredzamais nāves gadījumu skaits Francijā sliktākajā gadījumā varot sasniegt pat 500 000 (!).* Prezidenta birojs šos skaitļus nosauca par pārspīlētiem.** Kaut nu tā būtu.
Tajā pašā publikācijā tikpat bikli kāds piemetināja, ka, ja gadījumā Francijas izvēlētā taktika ir nogaidīt, nepanikot (kā uzsvēra prezidents Makrons, pirms nedēļas ar savu laulāto draudzeni apmeklējot teātri), "ļaut izslimot", kas implicīti nozīmē tūkstošiem cilvēku nāvi no nosmakšanas, tad varbūt būtu bijis pareizi par šo taktiku informēt pilsonisko sabiedrību, jo īpaši pirmsvēlēšanu laikā; galu galā taču dzīvojam demokrātijā.

*https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/03/15/coronavirus-les-simulations-alarmantes-des-epidemiologistes-pour-la-france_6033149_3244.html?forecast_method=widget&forecast_data=top_article_list

**Francijā ir 5000 reanimācijas gultu un 7364 intensīvās aprūpes gultu. Pieņemsim, ka tās ir tukšas un brīvas. Uz 66 miljoniem iedzīvotāju. Ja saslimst, teiksim, 60% iedzīvotāju, no kuriem 20% vajadzīga slimnīca un 5% vajadzīga intensīvā aprūpe ar elpināšanu un arī tad no šiem 5% puse nomirst, *lai gan tiek elpināti* [šādi, ja pareizi saprotu, tiek iegūta tā vidējā letalitāte labos tehniskos apstākļos: 2-3%], un nomirst faktiski visi, kuriem ir vajadzīgi, bet nepietiek elpināšanas aparātu, var ātri saprast, kā epidemiologi nonāk pie garastāvokli bojājošiem skaitļiem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]teja
2020-03-16 13:37 (saite)
Šodien 20.00 (pēc FR laika) jāskatās M. uzruna

(Atbildēt uz šo)


[info]teja
2020-03-16 13:39 (saite)
bet vispār Briselē bija tas pats - gan pēdējais vakars bāros (piektdien), gan arī tas, kas vakar notika publiskajos parkos... tādas cilvēku masas nebiju redzējusi, gandrīz kā rokkoncertā, un arī drūzmēšanās pie saldējumu, vafeļu un aperol kioskiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]teja
2020-03-16 13:48 (saite)
un pastaigājās arī ļoti daudz vecu cilvēku svētdienas drēbēs, nu manā rajonā tāda 19.gadsimta parku kultūra

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kemune
2020-03-16 13:40 (saite)
Jā, visvairāk man patīk to argumentu spēks, kad kāds pēc modeļiem sniedz statistiski un matemātiski argumentētu atbildi, bet pretī ir "sajūtu" atbilde - nu nē, nevar taču būt, tas ir pārspīlēti. Jo sajūtas taču tik labi prot modelēt epidēmiju, kāda nav piedzīvota vismaz simt gadu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]teja
2020-03-16 13:50 (saite)
hei bet kā tev šķiet, vai satikties 1:1, piemēram, iet pie psihoterapeites, vai uzņemt draudzeni uz tēju, vai randiņš, tas arī ir tikpat bīstami un labāk nevajag?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kemune
2020-03-16 14:06 (saite)
Šobrīd stipri izskatās, ka jebkas, kas iekļauj pietiekami tuvu sarunu (ja vien tā nav ļoti introverta saruna vējā, ieturot savu pusotra metra distanci un katram veroties tālumā, nevis vienam uz otru), ir ar ļoti augstu transmisijas risku, un bīstami ir tas, ka jaunajiem (arī mums) bieži vien simptomu gandrīz nemaz nav, taču aplipināšanas potenciāls parādās jau dažu dienu laikā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kemune
2020-03-16 14:08 (saite)
Es teiktu - ja tu esi vientuļnieks un savrupis, un satiec citu tādu pašu, tad nekas traks, abi izslimosiet lēnām. Bet p.t. nākamo 10 dienu laikā satiks vēl 20 cilvēkus, visdrīzāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]teja
2020-03-16 14:15 (saite)
bet nu, pat ja ievēro to 2 metru distanci?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kemune
2020-03-16 14:44 (saite)
Nav labu datu par šo tēmu, ir tikai "educated guess", ka pārsvarā netiešā inficēšanās ir caur smagajiem pilieniem, kas tos 2 metrus knapi nolido, bet smalkie, kas ir kā migliņa, kas izplatās pa visu telpu un metrus arī desmit, ka tie ir ievērojami mazāk lipīgi. Taču es nedotu zobu šobrīd par to. Skaidrs jau arī, ka tas nelīp tāpat vien bez pamata, bet mēs taču tik daudz situāciju nevilšus izveidojam un pat nepamanām - cik cilvēku ar visu savaldību un saprātīgumu nevilšus pieskaras tomēr mutei/acīm/degunam, pirms tam uzliekot rokas uz galda vai pabraukājot sabiedriskajā transportā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sodienliist
2020-03-16 13:46 (saite)
šobrīd dzīvoju Francijas dienvidos, šeit, par laimi, mūsu reģionā ir tikai pāris desmiti slimnieku. bet jā, Tavā ierakstā rakstītais diemžēl ir realitāte. Pusei vienalga, otra puse vienkārši turpina ienīst Makronu (īpaši pēc viņa tādiem izteikumiem kā "Šī slimība pārbaudīs mūsu demokrātijas robežas" vai "Vienkārši vajag mazgāt rokas!")

(Atbildēt uz šo)


[info]heda
2020-03-16 14:11 (saite)
Diemžēl kārtējais piemērs valdoņu uzskatam, ka reālo dzīvi un problēmas jāpiemēro viņu vajadzībām un valdonības ilgtspējai, nevis otrādi. Citādi Makrons & Co jau sen būtu sagādājuši sev mazliet miera, ierobežojot "dzelteno vestu" pulcēšanos.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]heda
2020-03-16 14:16 (saite)
... un tik pazīstamais mediju "biklums", piespēlējot varai

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kemune
2020-03-16 23:08 (saite)
Pēc šīvakara ziņām gan šķiet, ka Francijas līderi ir sapratuši ziepes. Tikmēr Šveicē: "to support hospitals the Swiss government today mobilised the army, the first time that has happened since the start of World War Two".

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?