Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2019-02-20 20:06:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Breivīka tiesa un pēc-tiesas gaitas parādīja Norvēģijas vājumu – un varbūt pat lielākā nozīmē, nekā viņš bija cerējis.
Iedomājieties, jau trīs reizes ieslodzītais tiesājas par tiesību pārkāpumiem ieslodzījumā, auksta kafija, neļauj spēlēt jaunākās datorspēles, konfiscē vēstules, nav pietiekami labs skats pa logu, utt. Viņš nenoliedzami izjūt baudu, intervijās runājot par "cietsirdību", "cilvēktiesību pārkāpumiem". Un to visu sīki apraksta plašsaziņas līdzekļi. Viņam veltītie šķirkļi dažādu valodu vikipēdijā varētu būt paši izvērstākie no visiem norvēģu valstsvīriem, zinātniekiem un kultūras darbiniekiem veltītajiem. Viņš regulāri izsaka savus viedokļus un vērojumus par dažādām politiskām partijām un ideoloģiskajiem strāvojumiem. Ir iznākušas vairākas grāmatas par šo personu un tās manifestu.
Nē, es neatbalstu nāvessodu (lai gan varētu būt arī izņēmumi, Hanna Ārente katrā ziņā dažus izšķīra, Edvards Fēzers izšķir vēl vairāk), bet man ir žēl, ka neesam no romiešiem mantojuši dažas labas lietas: viņiem bija damnatio memoriae likums – par noteikta veida noziegumiem un valsts nodevību cilvēku, vienalga, dzīvs vai miris, vienkārši aizliedza pieminēt. Simboliski izsvītroja no kopienas atmiņas.
(Neatceros, kā sauca, bet bija arī viens otrās vai trešās paaudzes pītagorietis, kas nopietni pārkāpa zvērestu neiznest uz āru kaut kādas svētās mistērijas vai slepenās zināšanas; viņu sodot, viņam, vēl dzīvam esot, pilsētā uzcēla kapa pieminekli un uzrakstīja virsū viņa vārdu.)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]chimera
2019-02-20 20:11 (saite)
/atvainojos, ja skanēs šaušalīgi patētiski/ bet paldies, ka esi cibā

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2019-02-20 20:29 (saite)
o, paldies

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]blond
2019-02-20 20:42 (saite)
Čau! Es principā nepieļauju nekādus izņēmumus nāvessoda aizliegumā, visu to pašu iemeslu dēļ kā S.M., bet visā pārējā Tev pilnīgi piekrītu.
Un man arī prieks, ka Tu te esi, tikai varētu būt biežāk:)

(Atbildēt uz šo)


[info]junona
2019-02-20 21:22 (saite)
Man gan šķiet, ka nāves sods ir otra galējība. Ir taču iespējami dažādi ierobežojumi, kurus, ņemot vērā nozieguma smagumu, uz šo džentlmeni varētu attiecināt. Nav uzreiz jānosit, pietiktu ar liegumu vai sazināties ar ārpasauli, neķert kreņķi par viņa sūdzībām par ēdienu, skatu utt. Tagad nudien izskatās, ka viņš var vienkārši trollēt sistēmu un nav skaidrs, kāds tieši no tā ir labums.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2019-02-20 21:24 (saite)
šajā ierakstā netika aizstāvēts nāvessods

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]junona
2019-02-20 22:08 (saite)
Es jau arī nesaku, ka tika. Tas tika minēts kā alternatīva tam sodam, kas piemērots aprakstītajam personāžam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sirualsirual
2019-02-21 02:50 (saite)
piekrītu. gan jau, ka damnatio memoriae, piem., asv samazinātu masu slepkavību skaitu, it sevišķi skolās (Kingam nevajadzēja uzrakstīt Rage). to vajadzētu attiecināt arī uz uzbrukumiem amatpersonām un slavenībām: filma Taxi Driver ir balstīta uz džeku, kurš mēģināja noslepkavot kādu ASV prezidenta kandidātu, savukārt Džona Lenona slepkava izdomāja sev pievērst uzmanību, jo bija apsēsts ar Taxi Driver.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2019-02-21 12:26 (saite)
labs koments, paldies

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]heda
2019-02-25 21:42 (saite)
Ļoti piekrītu!
Tā gan diemžēl nav tikai norvēģu, bet, iepējams, visas Rietumeiropas problēma. Pēc tam, kad vīrietis sievietei pārgrieza rīkli Zviedrijas Valsts policijas priekšnieks sabiedriskajā televīzijā žēlīgā balsī prātoja: "jauns puisis... ko gan viņš piedzīvojis, kādus apstāķļus, kādu traumu nes sev līdzi..."

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?