None of the Above ([info]artis) rakstīja,
@ 2018-02-19 17:30:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
A few bad apples
Uzmanīgi lasītāji ievēros, ka pie Parex kraha vainojama ne tik daudz "neveiksmīgu apstākļu sakritība - globālā finansu krīze", kā to toreiz apgalvoja Kalvītis, vai Zviedru neapdomīgā kreditēšana Latvijā, kas uzkarsēja vietējo ekonomiku, kā to toreiz apgalvoja Dombrovskis, bet gan prozaiski vienkāršāks iemesls - Parex bija t.s. kabatas banka, kas izsniedza kredītus ar bankas īpašniekiem pietuvinātām personām (atcerēsimies arīdzan Antonova Krājbanku). Šos aizdevumus nekad nebija plānots atmaksāt:

"Shortly after Magnitsky was imprisoned, a Latvian bank called Parex became a funnel for money laundering and easy cash for politically-connected individuals, according to documents in the so-called Panama Papers, a global investigative series. Among many murky deals was a $100 million loan, against no collateral, to Zhan Khudainatov, the CEO of Russian gas company Severneft, and his brother Eduard, deputy CEO and later CEO of Russian state oil company Rosneft. The Khudainatovs defaulted on $78 million to Parex despite selling assets for $403 million in 2012, according to the OCCRP.

This defaulted loan, on top of others, contributed to Parex bank’s failure in 2008. The Latvian state rescued the bank at a cost of about $1 billion dollars, a colossal sum for Latvia. It was one of the biggest costs in a national financial crisis that increased Latvia’s national debt burden six-fold, required a bailout from the International Monetary Fund and ultimately saw a tenth of the population emigrate in search of a better life.

John Christmas, a former employee of Parex bank, said he alerted Rimsevics as back as 2005, detailing how Parex was operating illegally and not carrying out proper checks on its loans.

“They refused to talk to me,” he says. Instead, he says he began receiving death threats and had to flee the country."

Ko mēs te varam saskatīt? Valsts nozagšana - signālus apzināti ignorēja gan Latvijas Bankas prezidents, gan prokuratūra - šīs institūcijas bija (ir?) nopirktas. [Ko nu tur par politiķiem - tas pats stāsts. Partijas tieši un netieši finansēja šie paši šeftmaņi baņķieri. Nopirkti cilvēki nav jau tikai monetāri - varu saderēt, ka izmantoti visi instrumenti, ieskaitot nāves draudus. Šīs nav joka spēlītes.]


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]heda
2018-02-19 19:55 (saite)
Tāda taču ir mūsu tā saucamā "biznesa kultūra", kuru +/- visi akceptē- pagājušajā nedēļā "Preses klubā"! sēdēja k-gs Gailis un kaut ko kadzināja par banku glābšanām, kompānijā viņam bija 1 gab. žurnālists, 1 gab. "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs un 1 gab. bijusī deputāte, NA biedre. Kā tu domā - vai kāds no viņiem kladzinātājam norādīja uz viņa paša peļķīti?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2018-02-19 21:26 (saite)
Tiešām, Gailis spriedelēja par banku jautājumiem? Sniedza eksperta atbildes kā ne sūda nesaprast, nemanīt un beigās izlikties par zābaku?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2018-02-19 20:04 (saite)
Ziņas vienpadsmitos. Mums nav nopirktu institūciju. Visa mūsu valsts ir korumpēta banānrepublika un tāda bija no pašiem pēcatmodas gadiem. Tā ir, ka vecos nomenklatūrus neiesēdināja (vai nenošāva), kad tā vēl bija valīda opcija (protams, ne jau padomju bagāža ir vienīgais faktors, bet noteikti ne mazsvarīgs - no Baltijas valstīm korupcija mums pati nežēlīgākā).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]artis
2018-02-19 20:10 (saite)
Tā ir. Tomēr pirmais solis problēmas risināšanā ir tās identificēšana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-02-19 20:35 (saite)
Grūti risināt, ja visi sēž vienā un tajā pašā laivā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2018-02-19 21:16 (saite)
Nu, ja vienu dienu visi valdības vīri un sievas kameru priekšā kārtējo reizi pārliecina, ka viss ir brīnišķīgi un ka centrālās bankas vadītājs ir uzticams un ilggadējs profesionālis, bet pēc pāris dienām jau rīko sēdes un unisonā saka ko citu, turklāt Kučinskis nāk klajā ar tik banāliem, acīmredzami no kaut kurienes simulētiem izteikumiem a la "KNAB darbojas arvien efektīvāk" - tad nolaižas rokas. Problēma ir, problēmu visi zin, neviens neko nedara, kamēr uzrūc ASV (kuri, diemžēl, ir vairāk informēti par mūsu lietām nekā mēs paši), visi sarosās, lai "normalizētu" un "stabilizētu" situāciju. Man LV vēl tā, nasing spešal, nekas jauns, bet šī brīža ģeopolitikas konteksta mēs vairs neapdraudam paši sevi, bet arī savus tuvākos kaimiņus, reģionu vai pat NATO, mēs esam tas ķēdes visvājākais punkts, un tā ir traģiska apziņa, zinot šo milzīgo bezatbildību un ka uz apvāršņa nav neviena kompetenta, kurš kaut attāli spētu šo putru izstrēbt. Nožēlojami.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]artis
2018-02-19 23:15 (saite)
Šoreiz daļēji piekritīšu Rinkēvičam (nejaukt ar Rimšēviču), ka nevajag kautrēties no ārējas palīdzības. Tikai ar "ātru un efketīvu" izmeklēšanu nekas nebeigsies, ja problēma ir sistēmiska. Jā, tu pareizi novērtē--tā ir reģiona drošības problēma. Labi, ka tā. Tā ir cerība, ka mums tiks veltīta nopietna uzmanība. Es teiktu--lieliski! Kā lasīju intervijā ar Šimonu Peresu, visi Rietumi reiz Izraēlu ignorēja, bet Francija iedeva atombumbu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krishjaanis2
2018-02-20 00:35 (saite)
Pašcieņas vārdā labāk jau tiešām izskatītos kādi joint effort task force, kur kopā sistēmisko problēmu risināšanai darbojas amerikāņi kopā ar latviešiem (vai igauņiem, vienalga) - ja no mūsu puses vispār ir, ko piedāvāt; lai gan labi, ka presē vismaz izskanējis Džons Kristmass. Citādāk, ja rosās tikai kaut kādi pieaicinātie ārzemju eksperti ("izglābiet mūs!"), tad tas izskatās pēc kādas Āfrikas valsts vai Krievijas 90tajos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mansgan
2018-02-19 21:20 (saite)
nu nez par to ziemassvētku jāni. ko tad neviens viņu neuzklausīja arī aizpus okeāna? tagad reaģē pat neprasīti.

patīkami, ka šeit var lasīt delfu komentārus...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]artis
2018-02-19 23:27 (saite)
Viņu jau sen uzklausīja ārvalstu dienesti. Ne vienmēr ir pareizais laiks iejaukties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]divi_g
2018-02-20 09:42 (saite)
Bet vai Tev neliekas, ka pie citas PR kampaņas mēs šausminātos par to, kādi nelieši ir tādi baņķieri kā Guseļņikovs un Xmasu Jānis? Un kas liek domāt, ka, ja korumpēti ir LB un prokuratūra, tāds nav KNAB? Un ka slavenā bildīte ar Rimševiču zilajā džemperī nav šopota?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]artis
2018-02-20 09:45 (saite)
Vienmēr kritiski jāizvērtē avotus. Es redzu, kādi cilvēki iestājās par Guseļņikovu, bet Kristmasu pazīstu personīgi. Šopota bilde--tas ir smieklīgi. Te ir bijis specdienestu darbs. Protams, jautājums vietā--ko darīja SAB?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]divi_g
2018-02-20 10:13 (saite)
Bet gan Tu, gan Leonīds varat kļūdīties :)
Un par šopošanu nav nemaz _tik_ smieklīgi - WaPo ir tikai laikraksts, kurš turklāt diez vai pievērš ļoti lielu uzmanību avotiem tad, kad runa ir par mazu valstiņu otrā pasaules galā.

Un turklāt, lai arī kāda nebūtu patiesība, sliktākais varbūt ir nevis tas, ka LB vadītājs varētu būt liela mēroga korumpants - tas ir ļoti slikti, bet vēl sliktākas ir sētās šaubas par visu valsts pārvaldi kopā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]artis
2018-02-20 10:17 (saite)
Skaidra lieta, tāpēc apstākļu nosakaidrošanu atstāsim profesionāļiem. Šaubas patiešām ir par visu valsts pārvaldi kopumā, tāpēc es to redzu tikai kā pozitīvu iznākumu. Ak dievs, kāda nelaime--cietusi mūsu reputācija. Ja tā būtu tā lielākā bēda!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krishjaanis2
2018-02-20 10:41 (saite)
Optimisms, protams, ir vajadzīgs, bet atceries, ka latvieši nav žīdi, ir bijuši tikai pāris gadījumi vēsturē, ižškirošajos brīžos, kad latvieši krīžu situācijās ir spējuši vai pratuši rīkoties operatīvi un pareizi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]artis
2018-02-20 10:23 (saite)
Starp citu, mēs vairs neesam maza valstiņa otrā pasaules galā, bet gan vājākais posms militārās aliances ķēdē, kuru šobrīd nopietni apdraud Krievija.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]divi_g
2018-02-20 10:53 (saite)
> tāpēc apstākļu nosakaidrošanu atstāsim profesionāļiem
Pār kuriem pašiem gulstas liela šaubu ēna? :)

Par vājo posmu: tas gan. Ja visa šī ambrāža būtu Onkuļa Sema plāns, tas nebūtu sliktākais variants. Ja vien Onkulis Sems nesa*#*(s pasākumu, ka tas viņam daždien gadās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]porcupine
2018-02-20 10:14 (saite)
Bet kāpēc neviens nepiemin šo faktu: http://www.delfi.lv/bizness/bankas_un_finanses/bijusais-lb-prezidenta-vietnieks-ruselis-kluvis-par-krievijas-bankiera-padomnieku-norvik-banka.d?id=44415217

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]porcupine
2018-02-20 10:17 (saite)
https://www.diena.lv/raksts/pasaule/krievija/ruselis-tuvu-jaunam-kreslam-11244810

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]artis
2018-02-20 10:19 (saite)
Ja gatavojies karam, noteikti gribēsi pārvilināt kādu, kam ir izpratne par procesiem, kas notiek tās organizācijas iekšienē, ar ko grasies karot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]porcupine
2018-02-20 10:19 (saite)
Lūk!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?