antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2021-03-21 11:12:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Es (vairs) neesmu ticīgs, taču apzinos, ka kristīgais pasaules skatījums joprojām lielā mērā nosaka manu morālo izjūtu. Varbūt tāpēc sprediķi mani joprojām nekad neatstāj vienaldzīgu - vai nu mitras acis, vai sažmiegtas dūres!

Gribēju svētdienā padalīties ar šo Chris Hedges sprediķi, kas, manuprāt, runā par patiesajiem cilvēces ienaidniekiem.

"The corporate forces that have commodified the natural world for profit have also commodified human beings. We are as expendable to global corporations as the Barrier Reef or the great sequoias. These corporations and ruling elites, which have orchestrated the largest transference of wealth upward in human history, with globe’s richest 1 percent owning half the world’s wealth, kneel, and force us to kneel, before the dictates of the global marketplace. They have seized control of our governments, extinguishing democracy, corrupting law and building alliances with neofascists and authoritarians as the ruling ideology of neoliberalism is exposed as a con. They have constructed pervasive and sophisticated systems of internal security, wholesale surveillance and militarized police, along with criminalizing poverty, to crush dissent."

(..)

"Those we battle as the society and the ecosystem disintegrate will increasingly appropriate the language of religion. They will seek to sanctify evil. These Christian fascists, like all idol worshippers, endow themselves with absolute power and authority. They claim to speak and act for God. They externalize evil. Evil, for them, is not the constant struggle to combat the dark forces within our own hearts but is embodied in the demonized other—Muslims, immigrants, blacks, feminists, artists, intellectuals or homosexuals—and once the other is eradicated, evil itself will somehow miraculously be eradicated; except of course it won’t, and these Manicheans will, in frustration, oppress and kill new groups of demonized human beings with an even greater fury. These beliefs, common to all fundamentalists, who can come in secular form as we see with the New Atheists, are the ideological cover for an emerging dystopia."

Pilns sprediķa teksts.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]antiprojekcija
2021-03-22 18:56 (saite)
Labi, šo domu gājienu es varu pieņemt - es augu vidē, kur šīs lietas bija acīmredzamas, bet iespējams fabrikas darbinieks varēja to arī neapjaust. Nomenklatūrieši paši zināja, bet skaļi nekad neatzītu - tur bija lielas kognitīvās barjeras. Sākt domāt bija bīstami gan karjerai, gan dzīvībai. Zini jau šo anekdoti:

Ne dumaj.
Esli dumaesh, ne govori.
Esli govorish, ne pishi.
Esli pishesh, ne podpisivaj.
Esli podpisivajesh, ne udivljajsja...

Tāpat jau arī piekrītu par to, ka ir (vismaz lokālas) kopējas domas tendences - kaut kāds zeitgeist - ko ir ļoti grūti pārvarēt. Manā ieskatā, neoliberālisms ir viena no šāda lietām (jebkas, kas ir labi biznesam, ir labi cilvēcei - yeah right).

Kur mūsu domas sāk šķirties, ir cēloņu analīzē. Manuprāt, rietumu pasaulē, visam pamatā ir daudzu cilvēku diskusijās un kompromisos balstīta vēsture. Ir arī visādi maldinājumi, demagoģija, utt, bet plašā skatījumā tā ir plurālistiska (atšķirībā no PSRS, internetā var izlasīt par visu no visām pusēm). Tas, kas to mazliet nosver vienā virzienā (brīvais tirgus), ir tas, ka dažādām interešu grupām ir dažāda piekļuve varai.

Konkrēti par woke konspirāciju - tur tā problēma ir (vismaz) trīs aspektos:
1) mēs zinām šo ideju vēsturi, tā ir pilnībā izsekojama - nav nekādu puppet-master jaunizgudrojumu no zila gaisa
2) šīs idejas ir morāli pamatojamas arī bez sabiedrības atbalsta (ne visās morāles sistēmās, protams)
3) realitātē woke idejas sākotnēji visur tiek apspiestas, un cilvēki ilgi un grūti cīnās, līdz tās tiek pieņemtas - arī šī vēsture ir izsekojama, un labi dokumentēta

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2021-03-22 22:06 (saite)
Es jau nesaku, ka nav izskaidrojama un labi dokumentēta. Visa kreiso kulturāli disruptīvā darbība ir brīnišķīgi dokumentēta, tāpēc būtu labāk ja tu mazāk lietotu medijos nepārtraukti programmēto "konspirācijteorijas" jēdzienu. Jau pats jēdziens kā CIP izgudrots un plašsaziņā ieviests ir apšaubāms un izplūdis, bet lietot to attiecībā uz labi vēsturiski aprakstītiem fenomeniem, piemēram krievu revolūcijas izcelsmi un finansējumu vai marksistu organizētās Frankfurtes skolas milzīgo lomu Rietumu pašreizējā akadēmijā un līdz ar to valstu ideoloģijā, ir vienkārši low iq uzvedība.

Kā jau teicu, mūsu galvenais strīdus akmens sausajā atlikumā tā pat ir tas cik woke ideoloģija ir laba un kurp tā novedīs. Varam saukāt viens otru buzzwordos cik gribam, bet šīs sekas būs redzamas neatkarīgi no to vēsturiskajiem cēloņiem. Problemātiskākā lieta vēsturiskā kontekstā ziņā man ir tava tēlotā vai patiesā nezināšana par šo finansiālo bāzi. Tu runā par lielkapitālismu tā it kā tas būtu tavs nemesis, bet tajā pašā laikā labprāt havo visu, ko tas tev baro iekšā. Soross nav lielkapitālists? Rokfelleri, Rotčaili, Šifi, Geitsi. Mūsdienu populārie mediji pieder pa lielam 4-5 megakorporācijām un to attieksme pret woke ideoloģiju ir pilnīgi identiski agresīvi promoutējoša. Ja jau wouks ir tik labs tautai, kāpēc ļauniem kapitālistiem tas arī patīk? Milzīga disonanse attiecībā uz lielkapitālistiem.

Man personīgi par motivāciju nav šaubu, jo redzu milzīgi daudz paralēles iepriekšējo kulturālo revolūciju procesos, kuros dominēja tieši tie paši gala mērķi (kristietības un ģimenes iznīcināšana, bērnu pakļaušana valsts inkubatoriem, lokālpatriotisma un ekonomiskas pašpietiekamības izskaušana) un kā smejies, šos revolucionārus bankrolloja pat ne vienkārši tā pati lielkapitālistu klase, bet burtiski tie paši klani tikai citas paaudzes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?