antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2023-05-18 13:01:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ctulhu loģika
Kā iespējams, ka šķietami racionāls cilvēks izliek šādus ierakstus?
- viens grafitī mākslinieks balsojis par progresīvajiem => "tipa progresīvie, kas par viņiem balso..."
- viegli savervēt ekstrēmistus & starp zaļajiem eksistē ekstrēmisti => "Par zaļajiem (..) es domāju, viss ir apmēram skaidrs"

Man liekas, ka saknes tam meklējamas "racionālisma" (jā, tieši -isma) ideoloģijā, kas aicina klasiskā loģiskā balstītu argumentāciju aizstāt ar Beijesa formulu. Tā vien šķiet, ka pasludināt personīgo čuju ("prior" viņu žargonā) un savas emocijas kaut ko lasot ("bayesian updating") par racionalitāti, nenoved pie racionāliem spriedumiem?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2023-05-19 16:24 (saite)
OK, pirms esejas daži momenti:

Es brīvību saprotu kā brīvību mācīties. Pārējās brīvības - pēc mācīšanās, bet iespējai mācīties būtu jābūt pieejamai visiem. Tad pārējās brīvības strādā korekti. Citādi no tām pārējām brīvībām nav nekādas jēgas un tās noved pie destrukcijas.

Kā tas strādā, piemērs: Ja Ctulhu piemēram pirms mācīšanās un iedziļināšanās pasaka kko nepareizu piemēram par vēsturi, tad Hedera iesaka viņam aizvērties un vispirms izlasīt to par Ctulhu runā. Un Hederai ir taisnība. Es domāju ka šitas ir ģeneralizējams un vārda brīvība nozīmē iemācīties un pēc tam brīvi runāt. Par jebko. Un ietekmēt lēmumu pieņemšanu. Tas ir pieejams visiem (brīvība) bet tikai pēc iemācīšanās (kompetence). Citādi nē. Šis princips izskatās pareizs jeb nē un jā nē tad kur ir problēma?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-05-19 16:56 (saite)
Problēma ir tajā, ka nav Orākula. Tāpēc arī nav iespējams vienoties, kurš ir "kompetents" ārpus šaurām disciplīnām. Un pat šauro disciplīnu ekspertus bieži spēj noteikt tikai citi eksperti šajās disciplīnās - kas nozīmē, ka viņu vērtējumu in general nav iespējams neatkarīgi pārbaudīt, nekļūstot par ekspertu visās jomās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-05-19 17:35 (saite)
Viņi visi kopā ir orākuls. Tas strādā tā: Katrs ir eksperts savā jomā, tad ir koordinatori kuri ir eksperti koordinēšanā [ar basic augstskolas zināšanu līmeni pārējās lietās]. Jomu eksperti viņus informē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2023-05-20 08:52 (saite)
"Tas strādā tā"

Ha, ha. Pat zinātniskie institūti tā nestrādā. Citādāk nebūtu iespējama situācija, ka tādi Kalviņi var gadiem mierīgi dzīt tuftu, bet palikt vadošā pozīcijā. Ja tev tas nestrādā mazā merogā, institūtā, kur hierarhija ir skaidri sakārtota, tad kā tu to iedomājies scale-up valsts pārvaldes līmenī?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2023-05-20 08:46 (saite)
Interesanti, ka šāds komentārs no tevis, jo cik jau reizes pēdējā laikā es tev esmu pateikusi - tu par tēmu neko nesaproti, palasi vismaz pamatlietas, pirms komentē cibā? Otrādāk, šķiet, nav bijis. Man parasti nav raksturīgi iestāties pozās par tēmām, par kurām maz saprotu. Varētu sagaidīt, ka tā būtu es, kura frustrācijā par visādiem nekompetentiem komentētājiem radikalizētos kaut kāda "intelektuāļu fašistiskā režīma" virzienā. Bet nē, es šeit strīdos ar tevi un aizstāvu tavas demokrātiskās tiesības netikt diskriminētam un apspiestam par regulāru muļķību runāšanu. :D

Esmu novērojusi, ka tradicionālās stiprās rokas gribētāji bieži vien ir cilvēki, kas paši netiek galā ar savu dzīvi, tādēļ tādas ilgas pēc stipra tradicionāla patriarhāļa, kas atnāks un visu sakārtos. Bet pie tevis gan neesmu šādu pakļaušanās vēlmi pamanījusi. Varbūt tu neapzinies, ka pašam tev nāktos aizvērties un pakļauties ekspertu lēmumiem pār tavu dzīvi, jo pats neesi demonstrējis spēju pietiekami iedziļināties sociālpolitiskos jautājumos, lai tev vispār būtu tiesības muti atvērt tavā distopiskajā režīmā.

"Es brīvību saprotu kā brīvību mācīties. Pārējās brīvības - pēc mācīšanās,.."

Lūk, šis ir tas, kas man izklausās pēc "intelektuāļu fašistiskā režīma". Kārtīga eksotika, kur tev nepieciešams pamatot, kādēļ mums vispār tādas idejas būtu jāuztver nopietni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?