antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2023-05-07 15:17:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vai tiešām Zviedrijā dēļ covid ir mazāka mirstība nekā Austrālijā?
Spoiler: nē, Austrālijā, kurai izdevās izvairīties no milzīgiem covid-19 zaudējumiem, nav "neplānoti" nomiruši vairāk cilvēku nekā Zviedrijā.

Es saprotu, ka dažiem ļoti gribētos noticēt amatieru sastādītiem datiem (ar to domāju extranjero ielikto The Spectator rakstu), tikai tāpēc, ka tie atbalsta politisku pārliecību. Diemžēl, realitāte mēdz būt tieši pretēja naivajai interpretācijai - jāņem vērā arī dažādus trendus un jānormalizē, lai atšķetinātu reālo no šķietamā.

Piemēram, pašā rakstā piesauktais"World Mortality Dataset" parāda, ka virsnormas nāves Zviedrijā kopš pandēmijas sākuma ir 1.5x augstākas nekā Austrālijā. Pavisam skaistas vizualizācijas par visām valstīm piedāvā The Economist (https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-estimates):


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2023-05-07 16:14 (saite)
Es šīs papildu nāves vairāk norakstītu uz lēnāku un haotiskāku vakcināciju krievijā, varbūt mazākām savas vakcīnas ražošanas jaudām nevis uz ierobežojumu neesamību, bet tā ir tikai hipotēze.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-05-07 16:17 (saite)
Jā, nu tur tā lieta, ka tas viss ir kompleksi - vakcinācija, distancēšanās, pašizolācija, testēšana, informācijas kampaņa, masku nēsāšana - tas ir pasākumu kopums, kas kopā dod rezultātu. Krievijas TV tā visa vietā ilgstoši izplatīja mītus par to, ka 1) krievijā covid nav, tad 2) tā ir tāda viegla gripa, utt

Individuāli kāds no pasākumiem varbūt bija nevajadzīgs vai pārspīlēts, bet no tā nevar izvairīties, ja tam vispār pieiet nopietni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-05-07 16:22 (saite)
Nu redzi sākot no omikrona varianta tā faktiski tiešām ir tāda viegla gripa. Atšķirībā no pirmo variantu smagajā bīstamajām vīrusu pneimonijām.

Tagad izskatās ka optimāli būtu bijusi karantīna ķīniešu variantā pirmās 6 nedēļas un pēc tam karantīnas beigas kopā ar vakcināciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-05-07 16:31 (saite)
Un tāpēc arī vairs nekādu nopietnu ierobežojumu tikpat kā nav.

Atceries, kā sazvērnieki šeit skaidroja par "new normal", un covid pasēm uz mūžu, utt?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-05-07 16:41 (saite)
Nu labi tas tāds mapata līmenis.

Kādi man būtu iebildumi?


1) garumā stiepti un līdz ar to neefektīvi karantīnas ierobežojumi. Karantīnu vai nu rīko vai nerīko. Nevis pēc principa `` kaut ko jau vajag jo bail bet pilnā mērā atkal nevar jo drīz veeeeeleeeešanas``.

2) feileri komunikācijā. Stāstiņi par absolūti drošām vakcīnām un frāzes tipa `` vakcīna ir efektīva un droša jo tā ir apstiprināta``. Tas ir bulšits un noved pie pretējā ka taut avairs netic arī patiesām ziņām.

Vajadzēja teikt patiesību: vakcīnas taisam ātri jo nav citas izejas, pārbaudes būs mazāk nekā norāli jo nav laika. Iespējamas blaknes. Pilnīgi jebkuram medikamentam ir blaknes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-05-07 16:46 (saite)
Nu jā, piekrītu visam rakstītajam. Latvijā bija gan ļoti lielas kļūdas, gan arī Krievijas "informatīvās telpas" ietekme. Tas arī redzams tajā pašā statistikā - mēs esam pa vidu starp Krieviju un vidējo ES līmeni ar ~600 papildus nāvēm uz 100k.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]banda_gang
2023-05-09 06:14 (saite)
Ssūkā loxx

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2023-05-07 16:44 (saite)
To nav, tāpēc, ka cilvēki aktīvi protestēja. Ne jau velti A/Par zaudēja vēlēšanās, jo ierobežojumi bija ļoti traucējoši.

Joprojām ir cilvēki, kuri grib atpakaļ vismaz dažus no ierobežojumiem, kā maskām utt. Tiek apelēts pie ilgā kovida, bērnu nāvēm utt.

Tu saki, ka dati ienāk tikai manā burbulī. Daļēji jau tā ir, jo vairums cilvēku nav ne spējas, ne vēlēšanās tajos iedziļināties. Es varu tikai ziņot, ka piemēram, UK bija pirmā, kas atteicās no maskām slimnīcās. UK bija retā valsts, kura veica RCT pētījumu par to lietojumu slimnīcās, un tā kā rezultāti nebija pozitīvi, tad attiecīgi arī vairs nespēja turpināt uzspiest maskas apmeklētājiem.

Bet uzspiest daudzi cenšas joprojām. Pat daudzi ārsti cenšas atmest loģiku un pielīdzināt maskas izpletņiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2023-05-07 16:22 (saite)
Tas ir absurdi, jo ja ir vakcinācija, kura ir ļoti efektīva, tad tai pievienojot maskas, kurām salīdzinoši vispār nav nekādas efektivitātes, nekas nemainās.

Mēs varam izvairīties no nevajadzīgiem pasākumiem, ja pieejam nopietni un atbalstām tikai pasākumus ar pierādītu efektivitāti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-05-07 16:23 (saite)
1) Maskas bija pirms vakcinācijas.
2) Ne visi uzreiz ir vakcinējušies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-05-07 16:24 (saite)
Arī tad tās bija neefektīvas (pat ja bija šaubas par to). Ko tu īsti ar to gribi pateikt?

Vēlreiz, ierobežot cilvēku brīvības ir ārkārtīgi nopietna lieta. Vai tev šis apgalvojums izklausās nebūtisks?

Tieši tāpat, Zviedrijā rezultāti ir labāki nekā vairumā valstu, kurās bija stingri ierobežojumi. Kas tev tajā šķiet nepamatots?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?