Paldies par laba vēlējumiem. Uzskatiet tos par bumerangiem. - [entries|archive|friends|userinfo]
aborigens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Sep. 21st, 2022|09:01 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Jaunās teorijas un tehnoloģijas, un arī jaunie mākslas darbi modernajā pasaulē tiek godāti ne vairs tāpēc, ka tie dotu labākas atbildes uz neatrisinātiem jautājumiem nekā tradicionālās teorijas un darbi, bet gan tāpēc, ka ... - lūk, kaut kas jauns!

Nīče izvirzīja uzbudinošo tēzi, ka griba pēc šķituma, pēc ilūzijas, pēc alošanās ir dziļāka un sākotnējāka par gribu pēc patiesības. Iemeslu viņš saskatīja tajā, ka bauda ir sākotnējāka nekā sāpes. Fikcijas, māņi un iztēles ainas ir baudas avots, turpretī patiesību arvien pieredz kā kaut ko sāpīgu un akceptē tikai negribīgi.

/Konrāds Pauls Līsmans, Izglītība kā provokācija
LinkLeave a comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:September 21st, 2022 - 12:36 pm
(Link)
nu kamōn, kādas muļķības. es nezinu, kuras jaunās teorijas godātais Līsmans domā, bet neizklausās, ka viņš būtu kaut ko lasījis vai, ja ir lasījis, būtu kaut ko sapratis.
(bet nu ja viņš nosauc kaut vienu jauno teoriju, kas būtu super neadekvāta, droši vien es varētu iekomentēt adekvātāk)
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:September 21st, 2022 - 01:36 pm
(Link)
protams, ka pilnīgi visas bez izņēmuma :)
domāju, ka ne viņš ne es tevi nepārliecināsim un tas arī nav vajadzīgs.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:September 21st, 2022 - 01:42 pm
(Link)
man šķiet, ka "ar tevi nav vērts diskutēt, tāpat nepārliecināšu" toč liecina vai nu par necieņu pret manu spēju domāt, vai arī necieņu pret attiecīgi citētajiem uzskatiem (vai vismaz to pamatotību kaut kādā realitātē, nevis nīgrā burkšķēšanā)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:September 21st, 2022 - 01:47 pm
(Link)
pat ne tik daudz par pārliecināšanu runājot, bet par to, ka cieņa pret otra uzskatiem nozīmē arī pieņēmumu, ka otram varētu būt actually noderīgi redzēt pretargumentus, lai varētu precizēt savus uzskatus, līdzīgi kā, teiksim, ir noderīgi arī klasiskam arhīvu urbējam, kas pamatā izmanto vēsturiskās metodes, palasīties "jaunās teorijas", kas analizē arhīvu kā tādu
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:September 21st, 2022 - 03:41 pm
(Link)
Tu un tavs bezjēdzīgais bullshit job ir labs piemērs.
From:[info]3koma14vs007
Date:September 21st, 2022 - 04:13 pm
(Link)
Citāts no K.P.Līsmana grāmatas anotācijas:
"Izglītība ir viens no modernās kultūras atslēgas vārdiem, kas nepazūd no pasaules, Eiropas un Latvijas mediju slejām un publisku diskusiju tribīnēm, par izglītību runā visi – politiķi, uzņēmēji, izglītības nozares darbinieki, pedagogi un studenti, skolēnu un bērnudārznieku vecāki. Taču ko šis jēdziens īsti nozīmē? Ko mēs sagaidām no izglītības, kādas cerības ar to saistām? Šodien izglītība ir provokācija – tā apgalvo austriešu filozofs un esejists Konrāds Pauls Līsmans. Šajā grāmatā apkopotas viņa aptuveni 15 gadu ilgās pārdomas par izglītības jautājumiem un problēmām Eiropā. Līsmans analizē izglītības izmaiņas vienotajā Eiropas telpā kopš Boloņas procesa sākuma, atklājot ne tikai mūsdienu izglītības problēmas, bet arī visas modernās sabiedrības iekšējās pretrunas un nākotnes scenārijus."

Pareizi, ko tur kaut kāds sūda filozofs Vīnes Universitātes profesors sajēdz no teorijām, honeybee, protams ir nesamērojami erudītāka un viedāka par kaut kādu tur Līsmanu.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:September 21st, 2022 - 04:24 pm
(Link)
Tev atkal ir tieksme argumentēt no autoritātes nevis no būtības :)
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:September 21st, 2022 - 04:42 pm
(Link)
Kura govs būtu māvusi.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:September 21st, 2022 - 04:43 pm
(Link)
``kurš govs`` skanēja labāk. Dženderkorektāk tb :D

Abet vispār es tā nedaru. Neargumentēju no autoritātes. Prasts līmenis tas ir.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:September 21st, 2022 - 05:54 pm
(Link)
Tu tikai to vien dari par jebkuru tēmu. Tu pat nesen sacerēji postu, kurā apmeloji mani, tāpēc, ka nebiju pazemīgs tām autoritātēm, kurām pazemīgs esi tu, nekādā veidā necenšoties neko argumentējot, bet uzbrūkot man ar nepamatotu "naida runu". Man gan izdevās tevi savaldīt.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:September 21st, 2022 - 06:06 pm
(Link)
Nu tas tu pārstāji bīdīt piramīdmegalītmisticismu, agrāk ankhā un tml tu to darīji, bet nu okej nav svarīgi, beidzi un beidzi.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:September 21st, 2022 - 07:13 pm
(Link)
Es nekad nebīdiju misticismu. Misticims nozīmēt "kaut ko uzbūvē ar burvestību". Tas esi tu, kas tic mistiskajai domāšanai par bronzas skrāpju mistiskajām īpašībām, ko tu kopī peisto no autoritātēm, kurām esi pazemīgs. :)
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:September 21st, 2022 - 07:18 pm
(Link)
pagpag nu davaj bez rokām. Ja es vairs nesaku ka tu bīdi misticismu tad kur ir tās feikās autoritātes. Pēdējais ko es iepostēju bija par Nīlas gultnes maiņu laika gaitā => agrāk akmeņus pievest bija tuvāk. Es vriģe neko neteicu/ nerepostēju par bronzu un skrāpjiem.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:September 21st, 2022 - 12:52 pm
(Link)
Zinātnē tas tā nestrādā, par mākslu nezinu, varbūt.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:September 21st, 2022 - 12:58 pm
(Link)
jaunākais telefona modelis ar salokāmu ekrānu?
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:September 21st, 2022 - 01:01 pm
(Link)
Tam nav īsti sakara ne ar zinātni ne ar tehnoloģijām. Tur nav nekā jauna. Tas ir par dizainu. Viņi maina dizainu lai pievilinātu pircējus. Pēc būtības tas ir tas pats - centimetru viļņu diapazona sakaru ierīces un datora apvienojums. Tas jau bija. Nekā jauna. Jauns bija pats šādas ierīces princips un tas jau ir kādu laiku atpakaļ.

[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:September 21st, 2022 - 01:03 pm
(Link)
Nu t.i. vienkāršāks piemērs. Ir beņķītis. Ir krāsas, dažādas. Ir zaļš beņķītis. Un tagad ir sarkans beņķītis. Jaunums tipa. Tas ir kaut kas jauns? Nē tas ir tas pats beņķītis un tās pašas krāsas, citādā salikumā.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:September 21st, 2022 - 01:38 pm
(Link)
mhm, par šo nepareizo vārda jauns lietojumu arī Līsmans domā, kad runā par tehnoloģijām.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:September 21st, 2022 - 01:42 pm
(Link)
OK, tikai tur nav jaunas tehnoloģijas. Jauna tehnoloģija ir piemēram pats šūnu sakaru princips, jauna tehnoloģija ir dators kabatas izmērā, ietilpīgas baterijas, plakans krāsains ekrāns.
[User Picture]
From:[info]dombrava
Date:September 21st, 2022 - 02:44 pm
(Link)
Ir laikmetīgās izstādes, kur dejavu sajūta. Manuprāt, tas radikāls izteikums. Jo vispārinājumi reti kad darbojas. Lai gan kopš sešdesmitajiem tiešām mākslā darbojās sauklis Pārsteidz mani!

Nezinu, kā es domātu, ja būtu uzaugusi Rietumos ar laikmetīgo mākslu. Varbūt vairāk piekristu, varbūt nepiekristu.

Mana pieredze pagaidām tāda. Jā, jaunībā viss jauns, meties tik iekšā zināšanās, lekcijās, grāmatās. Tādā ziņā pat gadimtus sena māksla ir atklājums. Mākslas vēstures skolotāja stāstīja, ka Latvijā jau nu gan laimetīgā māksla pārsvarā atdarinājumi un haltūras. Nu cik varot tās instalācijas un asiņainas higiēniskās paketes izstādīt. Tad arī izlēmu pati aiziet uz izstādi. Gaidīju, ko traku, jo visu laiku biju dzirdējusi, ka mūsdienu mākslas uzvedums šokēt skatītāju, lai pamodinātu. Izstādes tēma bija daba. Taču ļoti mierīga un mediatīva, vairāk prātā palika latvieša saikne ar darbu. Par pārējo skatītājs pats varēja izlemt domāt vai nedomāt. Tā arī zuda mani aizspriedumi, ka laikmetīgā māksla aizrāvusies tikai jauno formu un vēlmi šokēt.

Spilgtākais piemērs bija viena Homo Novus izstāde 2015. gadā Homo Desperatus. Tur bija nofilmēti dažādu problemātisko vietu uz mūsu planētas maketi - fabrikas, stadiona celtniecība, iphone rūpnīca, sagruvuši tirdzniecības centri, kara zonas, narkomānu rehabilitācijas centri un palaisti tajās skudras. Nekas oriģināls, taču tāds panorāmisks skats uz cilvēka sugu, kas pati sevi iznīcina vai nevar savā starpā sadzīvot, ekspluatē citus. Tā vistiešākā veidā bija vēlme runāt par patiesību, nevis šokēt. Jo vairāk bija sāpīgi to skatīties, bet nekā pretīga tur nebija. Lai gan nenoliedzu, arī tādi darbi ir.

Ja katrs cilvēks ir vesela pasaule, arī katrs mākslinieks tāds ir, ja ir patiess.

Var kaitināt vienveidība vai sekošana kādām tendencēm, bet nepiekrītu, ka laikmetīgā māksla rada labsajūtu, lai nebūtu jādomā.

[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:September 21st, 2022 - 03:25 pm
(Link)
Šokējošā māksla jau nu ir konkrēti pagājušais gadsimts, tagad arī tie, kas šokē, to cemšas darīt ar reālu pamatojumu :)
[User Picture]
From:[info]sirualsirual
Date:September 21st, 2022 - 03:19 pm
(Link)
nu tad jau atpakaļ pie klasiskā marksisma ^^

bet kā jau te minēja, laikmetīgā māksla tiešām nav tendēta uz baudu, gluži pretēji. starp citu, arī literatūrā nupat jau ir tik daudz neērtu darbu, ka ir pavēries ceļš gandrīz vai pretējiem tekstiem, laikmetīgo literatūru, kuras iluzorums nav vājāks par sieviešu žurnālu iluzorumu, bet uz “neērto patiesību” fona tā tàpat ir kas jauns.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:September 21st, 2022 - 03:30 pm
(Link)
arī Markss ir pārāk jauns
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:September 21st, 2022 - 03:31 pm
(Link)
Ko īsti nozīmē `` neērtu``? Kas ir teiksim ``neērts romāns``?
[User Picture]
From:[info]sirualsirual
Date:September 21st, 2022 - 03:40 pm
(Link)
man tieši negribējās konkrētībās runāt, bet, ja runā par vietējo literatūru, tad neērtas ir vēsturiskās grāmatas, kuras runā par kara etc. šausmām (tādu mums daudz), kā arī augsto plauktiņu darbi kā Perveņeckas Krematoss (tādu mums mazāk). pretējā tendence būtu Kalendārs, kas rada jauku un izjustu pasauli, kurā patverties, bet, nu, ar realitāti tur sakara maz un tā tas nemaz nav paredzēts. Kalendāra panākumi tā kā parādītu, ka lasītājiem vismaz mūsu vietējā kontekstā skarbās patiesības ir apnikušas.