Iksirugumta ([info]po) rakstīja [info]quotes kopienā,
@ 2008-03-12 11:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Filma: The Possibility of Hope
It doesn't have the ability to think rationally - this economic model. It thinks like a drug addict: "Where can I get my next fix?" It doesn't learn wisely. If we think of, in any kind of measure, of natural wisdom would be: you make a mistake - you correct it the next time around. But the drug addict feels terrible and it says: "I want more!" And, unfortunately, we have an economic model that thinks like a crack addict. /Naomi Klein/

Šis ekonomikas modelis nespēj spriest saprātīgi. Tas spriež kā narkomāns: "Kur es varu dabūt nākamo devu?" Tas nemācās saprātīgi. Ja mēs jebkādā mērā priekšstatām dabisko saprātīgumu, tas spriestu: ja esi kļūdījies, nepieļauj savu kļūdu nākamajā piegājienā. Taču narkomāns jūtas šausmīgi, un viņš saka: "Es gribu vēl!" Un diemžēl mums te ir tāds ekonomikas modelis, kurš domā kā kreka atkarīgais.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]darkans
2008-03-12 11:49 (saite)
The Possibility of Hope
bet šāds ekonomikas modelis nodrošina attīstību un izaugsmi. vienīgā alternatīva būtu stagnācija un nabadzība.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]po
2008-03-12 12:10 (saite)
Šāds ekonomikas modelis ir stingrā pretrunā ar pastāvošo lietu kārtību. Tas nav ilgtspējīgs. Mēs dzīvojam šī modeļa norietā - tas sevi ir izsmēlis, tikai dumjās ļaužu masas kā aitas tiek vestas uz aizas malu ar saukļiem "Attīstība! Izaugsme!"
Ko nozīmē attīstība, izaugsme? Šī ekonomika pastāv labi ja pusotru simtu gadu - un tā jau mirst. Attīstība un izaugsme, kas balstās izsmeļamos resursos ir bezcerīga (this is the case). Varētu vēl runāt par garīgo izaugsmi un attīstību vai varbūt par kaut kādu attīstību un izaugsmi, kas uzlabo dzīves kvalitāti, negraujot pirmkārt dabu, no kuras tā ir atkarīga, otrkārt - citas pasaules daļas. Mēs šeit Rietumos parazitējam uz visu pārējo pasauli. Vienam procentam cilvēku pieder vairāk materiālās bagātības nekā pārējiem 99%. Un visa šī "attīstība" ir murgains sapnis, kurš neved nekur. Vairo atkarības un depresiju. Tā ir čista narkomānija, kura nevar ilgt. Tā var tikai dolbīties vairāk un vairāk, līdz izrubās. Un, jo ātrāk mēs šo narkomāniju pārtrauksim, jo īsākas būs lomkas.
Un šī cilvilizācija/ekonomika sabruks. Bez variantiem. Vienā vai otrā veidā. Tādi, kas tic "attīstībai un izaugsmei" negaidīs to galu, kurš nāks mūsu paaudzes laikā un būs pirmie, kas nomirs - un nomirs visšausmīgāk - delīrijās par "spožo nākotni".
Alternatīva nav stagnācija un nabadzība. Šobrīd valda garīgā stagnācija un nabadzība. Šobrīd cilvēkam (patērētājam) PRINCIPĀ trūkst. Nemitīgi. Patēriņš nozīmē, ka cilvēkiem trūkst. Cilvēks nav spējīgs nodrošināt neko sev pats. Viss ir jānopērk. Visā patērētājs ir atkarīgs no citiem. Un, ja citi ir milzīgs monopols vai kartelis, tad tu faktiski un pat juridiski esi vergs. Pilsonis. Darbinieks. Sauc kā gribi.
Alternatīva ir ilgtspējīga kultūra/ekonomika. Jā - bez datoriem. Jā - bez interneta. Bez porna, bez bankām, bez Lexus, bez Rolex, bez Žiguļi, bez Eļektroņika, bez novērošanas kamerām, fašistiskas policijas un citām ekstrām, kuras mēs baudām. Taču šī alternatīva ietver ko neatsveramu - pašpietiekamību, Laimi.
Šis ekonomikas modelis, kura produkti esam, principā ražo iztrūkumu.
Man žēl, ka ir grūti saprast, ko saku, jo patiesība ir pārāk neticama, lai tai noticētu. Galu galā - izglītības sistēma rūpējas par to, lai izskalotu smadzenes un mediji to aizlaiž hroniskā kaitē..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]darkans
2008-03-12 12:28 (saite)
tāda utopija nekad nebūs un nav iespējama. cilvēki nevar būt pašpietiekami, tas ir pretrunā ar cilvēka dabu. katram aitu baram vajag savu ganu.

bet es nedomāju, ka šī sistēma sevi ir izsmēlusi, drīzāk otrādi - tā vēl tikai attīstās. ekonomiskā un sociālā šķirba starp 'augšējo' un 'apakšējo' strādnieku slāni kļūst aizvien lielāka. tavās interesēs ir palikt grāvja pareizajā pusē, bet konkurence ir liela. jā, resursi izsīks, bet ne jau visi no tā cietīs, drīzāk tas padarīs cilvēkus nabadzīgākus vēl atkarīgākus no lielajām korporācijām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]po
2008-03-12 13:14 (saite)
Tāda utopija ir pastāvējusi tūkstošiem un tūkstošiem gadu no brīža, kad radās cilvēks, līdz brīdim, kad radās industrija.
Viena lieta ir gans, bet pavisam cita - lopkautuve. Tās aitas drīz vien izsīks.

Šī sistēma ir radījusi, piemēram, globālo sasilšanu, kas nozīmē pilnīgu dabas krahu, ledāju kušanu, ūdens līmeņa celšanos, plūdus, viesuļvētras, visu, ko daba var izspiest no sevis, lai izārstētos no šīs slimības. Tas vien jau iznīcinās lielāko daļu urbanizētās pasaules - daļa zemju applūdīs, daļa - izkaltīs. Un, kad saldūdens maksās gramu zelta litrā un kad graudi uz zemes vienkrāši vairs neaugs, nu tad nekāda baigā hi-tech sabiedrība tur neiznāk.
Nafta iet uz galu. Un ne tikai nafta. Dabas resursi tiek izbliezti nenormālos kvantumos. Mūža mežos kokus gāž ātrāk nekā Tu spēj sist plaukstas un saukt "Ura! Ura! Ura!" Zeme tiek padarīta neauglīga, pārtikas vietā aug noliktavas precēm no Ķīnas, kur svetšopos par padsmit dolāriem mēnesī burtiski izžmiedz cilvēkus (ekonomiskos vergus).
Šī sistēma ir kā sprādziens. Pārsimts gadus dega deglītis, šobrīd ir tas brīdis, kad iet vaļā lielais sprādziens. Bet sprādziens nevar ilgt bezgalīgi. Tas ir īslaicīgs. Protams, visi baigi priecājas par lielo blīkšķi un gaismiņām, bet pēc šī sprādziena seko apdullums un krahs. Es Tev varu garantēt, ka pēc 100 gadiem nekādu datoru, nekādu Mersedesu, nekādu ForumCinemas un nekādas laika sišanas SviestaCibā nebūs. Ap to laiku, visticamāk, cilvēki dzīvos uz dažām salām un mācīsies no izskalota koka taisīt virves.
Jā, protams, mūs visus centīsies padarīt aizvien atkarīgākus no korporācijām, par to šaubu nav. Bet dzīves kvalitāte už točna necelsies. Protams, ilūziju centīsies uzturēt tikpat sekmīgi kā tagad. Jau šobrīd cilvēki nenojauš, kas notiek patiesībā. Viņiem šķiet, ka viss ir stabili un laimīgi, ka viņu pārtika aug skaistās lauku zemkopībās, ka politiķi cenšas palīdzēt tautai, ka "brīvais tirgus" ir godīgs utt. Mediju monopoli skalo smadzenes ne par matu sliktāk kā Hitlera Vācijā. Un cilvēki ir stulbi - jā - tur nu neko daudz nevar padarīt. Tikai šobrīd problēma ir tāda, ka tie "gani" sastāda mazāk par 1% cilvēku (stingri ņemot, visas Rietumu pasaules "ganus" var saskaitīt uz savu roku pirkstiem), un tie ir pilnīgi aizkrituši frīki, kuriem nepiemīt ne tikums, ne interese par "aitu" labklājību. Šeit notiek konkrēta gaļas izciršana. Protams, aitas, kas stāv rindā uz kautuvi, nenojauš, kas tur iekšā notiek. Mums melo trakāk, nekā jebkurā vēstures punktā.
Šī ir vardarbīga sabiedrība. Bruņotais grupējums "policija", kuru algo uzņēmumu nopirkta kliķe pasīvi draud piekaut vai nogalināt katru, kurš nepakļausies "ganu" interesēm (ceru, ka jau saproti, ka nekādas "demokrātijas" šeit nav - ārpus smagām delīrijām, tas ir). Mēs dzīvojam terora sistēmā. Un šī sistēma ir lineāra (uz galu ejoša, progresējoša), nevis cikliska (ilgtspējīga, "utopiska" - kā atļāvies bilst), un tas nozīmē, ka agri vai vēlu tas viss beigsies ar smagu blīkšķi. Un dzīvi paliks tikai daži. Procents.. divi... kas zina. Katrā ziņā - nāk lielākais Pizģec cilvēces vēsturē. Un, jo spēcīgāk tiks kultivēta šīs sistēmas lineārā domāšana, jo smagāks būs tas Pizģec.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]darkans
2008-03-12 19:14 (saite)
es nevaru apgalvot ka tev nav taisnība, bet es varu pateikt kapēc man ir vienalga.
pirmkārt, optimisms. pagaidām neredzu nevienu iemeslu kāpēc, lai zinātne nespētu atrisināt visas tevis minētās problēmas. nu, lai izcērt tos mežus un izpumpē visu naftu - izdomāsim kko citu. dzīvesveids varētu mainīties, bet ne sistēma. globālā sasilšana? -whatever, nopirkšu vēl vienu hammeru.
otrkārt, bezcerība. esošo pasauli neizmanīt, ne 1, ne 10, ne 100 miljoniem cilvēku.
treškārt, egoisms. Nu lai iet cilvēce uz galu - man vienalga. Pēc 100 gadiem manis nebūs.
un visbeidzot cilvēce pati par sevi. es šeit neredzu nekā, ko tik ļoti vajadzētu saglabāt. ja kkur visumā eksistē vēl kāda inteliģenta dzīvības forma, tad viņu pašu labad es ceru, ka mūsu parazītisko oglekļa dzīvības formu viņi nekad nesastaps.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]po
2008-03-12 19:31 (saite)
Zinātne? Zinātnē notiek tikai tās lietas, aiz kurām stāv milzu nauda. Latvijā ir izgudrotas zāles pret vēzi, pret AIDS, vēl pret sazin' ko, bet tas nav izdevīgi lielajam biznesam. Zinātne ir pēdējais, kas mums spēs palīdzēt.
Kad izcirtīs mežus un izpumpēs naftu, vairs nebūs, ko izdomāt. Uz to laiku jau planēta būs nokārusies, nebūs ne pārtikas ne klimatisko apstākļu, pie kuriem varētu izdzīvot un vēl vēlēties iepirkt hammeru, kas derētu vairs tikai par šķūnīti vai citu nekustamo īpašumu.
Bezcerība? Nu jā - cīņa pret šo pasaules galu ir samērā bezcerīga, bet tas ir vienīgais, kas palicis sevi cienošam cilvēkam. Padoties būtu pats gļēvākais, ko darīt. Turklāt - tieši šī padošanās nozīmē, ka cilvēkā valda viltus cerības, ka kaut kā jau izdosies izglābties. Tas, kurš saprot, ka iznīcība ir praktiski garantēta, cīnīsies līdz pēdējai asins lāsei. Psiholoģija.
Pēc simts gadiem, Tu saki? Tu vēl paspēsi ne tādus vien brīnumus ieraudzīt! Turklāt - interesanti, ka te parādās, cik atsvešināts esi Tu un citi šīs planētas iedzīvotāji - viņi nejūtas kā daļa no pasaules. Pat paša bērni šķiet kas tāls, nesaistīts. Es saprastu, ja tādi askēti sēdētu uz klintīm un ar domu spēku materializētu rīsus visai pasaulei, taču ja kāds ko tādu apgalvo internetā, tad lieta ir krietni drūmāka..
Un visbeidzot - cilvēks tomēr var iemiesot Mīlestību, lai cik neticami tas arī nebūtu. Vnk mūsdienās šī Mīlestība jeb Altruisms jeb Laime ir apgriezta, cik iespējams, lai kultivētu Tavai līdzīgu vienaldzību. Sīkas dzīves bažas, kurām plašākajā (šausmīgajā) kontekstā nav nekādas nozīmes, kļūst svarīgākas par jebkādu saprātu. Cilvēki ir (mediju) apmāti, to problēmas un dzīves - trivializētas. Visi lielie rati ir uzticēti saujiņai mantrausīgu egomaniaku.
Dienā, kad Tu piedzīvosi Mīlestību, domāju, ka piekritīsi - šī planēta ar visiem cilvēkiem var dzīvot daudz skaistāk, daudz laimīgāk - ilgstspējīgi (jeb "utopiski"), kā darījusi to tūkstošiem gadu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]darkans
2008-03-12 22:15 (saite)
man šķiet Tu neesi pietiekami informēts par to kā strādā zinātnieki mūsdienās. jaunās tehnoloģijas parādās ik dienu, un mēs pāriesim uz ūdeņraža vai līdzīgiem dzinējiem, un nanotehnoloģiju elektroniskā papīra tik viegli un plūstoši, ka tu pat nepamanīsi ka tādi koki un nafta ir beigušies. neaizmirsti: galvenais ekonomikas likums - ja ir pieprasījums, būs piedāvājums.
bet nu tas tā, tikai maza piebilde. par ko tad ir šī diskusija? par mīlestību izrādās? ok, es pateikšu ko es domāju par mīlestību. redz, Tu runā kā B.Viliss 5.elementā, bet objektīvi spriežot, mīlestība nav nekas vairāk kā ķīmiska reakcija smadzenēs, kas liek tev justies labi. līdzīgi kā citas emocijas, kas liek tev justies slikti. pāris hormoni šur vai tur - nekas vairāk kā tavi dzīvnieciskie impulsi. ar mīlestību vien neizdzīvosi. "mantrausīgie egomaniaki" vinnē.
ps
es īsti nesapratu, kurš tad laika posms pēc tavām domām ir bijis šis "laimīgais" cilvēces posms?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]po
2008-03-13 00:16 (saite)
Mans lielākais satraukums ir par to, ka visa vara pilnīgi viennozīmīgi centralizējas, un galapunkts tam visam ir visnotaļ viennozīmīgs: viena pasaules vara. Saujiņa cilvēku, kas izdomā dažādus jautrus veidus, kā slaukt visus pārējos pasaules iedzīvotājus. Totāla cilvēku kontrole - vienā vai otrā veidā - kas pilnībā izslēgtu jebkādu brīvu rīcību - kā Orvela darbos vai kā Hakslija, vienalga.
Būtiskākais, ko mēs šobrīd zaudējam (aizvien straujāk) ir individuālā brīvība. Paralēli tai podā aizšļūc visa šī nolāpītā pasaule, kura drīz paliks kaila un sintētiska, un viss, no kā fundamentāli atkarīgs ir cilvēks, iznīks. Cik paaudzes var izdzīvot uz sintētiskiem ĢMO dārzeņiem? Viena? Divas? Un tad jau dzims tādi nelaimīgi kropļi, kas principā nespēs just gandarījumu par dzīvi tik slimā miesā un pasaulē. Kādu herņu tad viņiem vajadzēs stūķēt smadzenēs, lai viņi vergotu tam visam murgam?

Un vispār - mani ļoti satrauc tas, kā tiek izmantots cilvēku stulbums. Ielas pārvērtušās par reklāmas pauzēm, turklāt tās vēro tevi novērošanas kamerās, lai tu neizdari neko, kas varas uzspiedējiem nebūtu pa prātam. Un tas viss paliek aizvien trakāk un trakāk.
Cilvēki ir dzīvojuši sabiedrībās, kurās valda sadarība, nevis konkurence, kurās cilvēku stulbumu kompensē ar saprātīgu un labticīgu vadību/palīdzību, nevis klaji ņirgājas par šiem cilvēkiem.
Man nešķiet pareizi atbalstīt dzīves (ekonomikas/politikas) modeli, kurā zaudētāji būs gandrīz visi, mani ieskaitot. Nezinu, kā es runātu, ja būtu viens no tiem pārsimts cilvēkiem, kas visu šito tur, bet droši vien arī tad es justos kā situācijas ķīlnieks, jo negribētu kaut kādas tur sūda pasaules, ekoloģijas, cilvēcības dēļ upurēt visu savu materiālo bagātību. Tādā ziņā zaudētāji ir visi, jo neviens nevar, saprotot, kas notiek, justies gandarīts un labi padarījis savu darbu. Izņemot, protams, tos, kas nepaguruši cīnās (kaut vai bezcerīgi) pret visu šo necilvēcīgo mašīnu. Un par to jau es minēju. Tie tad nu var būt vienīgie domātspējīgie cilvēki, kas būtu arī laimīgi. "Ignorance is bliss", protams, un šādus sloganus aitām piespēlē regulāri - kā anestēziju. Jo veiklāk tu viņus apklusini, jo vieglāk viņus kontrolēt/apspiest.
OK, pat ja "sūds par citiem", man nepatīk, ka mani čakarē, un visu šo iekārtu es uztveru kā personīgu aizvainojumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]darkans
2008-03-13 00:44 (saite)
jā, nu tā ir. tāpēc jācenšas tik pēc iespējas tuvāk sistēmas augšai.

bet tiesa, ne visās valstīs viss ir tik bezcerīgi. piemēram, Nīderlandē 99% cilvēku ir pilnībā apmierināti ar savu dzīvi. kāpēc? jo viņiem gandrīz pilnībā ir iznīdēta noziedzība, nabadzība, cilvēki ir neatkarīgi un brīvi darīt ko vēlas. bezdarbnieku pabalsti lielāki par mūsu vidējo algu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]po
2008-03-13 12:24 (saite)
Sistēmas augša ir principā nepieejama. Tāds Lembergs vai Zatlers ir sīkas peškas. Virs viņiem ir milzīgi un smagi varas slāņi. Protams, ja esi gana nezinošs, tad vari noticēt, ka pilnīgi neviens neko tev neierobežo - kā gadījumā ar nīderlandiešiem.
Skaidrs, ka valdošā elite cenšas nodrošināt, lai visiem viss patīk! Nu bet kā gan citādāk? Maizi un izrādes! Tikmēr cilvēki vergo pa 50-60 stundām nedēļā, ražīgums pieaug ģeometriskā progresijā, alga - aritmētiskā, un tie pie stūres tikai rij un rij "asinis un sviedrus".
Tieši to jau arī mums nodrošina - ilūziju, ka var tikt tuvāk varas elitei. Muļķības. Kā Fight Club filmā tā vieta par:
Man, I see in fight club the strongest and smartest men who've ever lived. I see all this potential, and I see squandering. God damn it, an entire generation pumping gas, waiting tables; slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need. We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War's a spiritual war... our Great Depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.

Un tas, kurš valda masu medijus, valda nāciju. Un masu medijus pasaulē (respektīvi - pasauli) kontrolē uz roku pirkstiem saskaitāmas kompānijas.
Ok, ja tev nav nekādas cilvēciskās cieņas, un tu gribi tikai izdzīvot - sūds par pašnoteiksmi un godu, tad jau vienalga - sēdi kaut vai cietumā, tikai lai baro!
Bet mani, piemēram, tracina tas, ka redzu burtiski zombijus - visur. Cilvēki nespriež racionāli, nespriež saprātīgi. Cilvēku izvēles diktē teliķis, avīzes, radio, visu veidu reklāmas, produktu izvietojums veikalos, novērošanas kameras uz ielām, policistu patruļas, visa veida politiskā propaganda utt. Kāds nemitīgi mazgā visiem smadzenes. Un nevis dialoga vai diskusijas veidā, bet smagas hipnozes veidā. Un tas man šķiet zemiski, negodīgi.
Šī sistēma, par kuru priecājas nīderlandieši un kas tik vēl ne, ik gadus nogalina miljoniem cilvēku, spīdzina tūkstošus - pastāvīgi, arī šobrīd. Visas valdību aģentūras, visi CIPi Interpoli FIBi KGB(FSB) un kas mums tik vēl nav - tās visas izplata stindzinošas šausmas visur, kur parādās brīvā griba. Jo brīvā griba šitik sadirstā pasaulē nozīmē cīņu pret šo murgaino sistēmu (tā ir vienīgā saprātīgā reakcija uz to visu), tāpēc saprātīgiem cilvēkiem principā jādzīvo reizē šausmās un neticamā spēkā un gandarījumā (jeb "patībā", "pašnoteiksmē", "brīvībā").
Pēc šī brīža kultivētajiem standartiem brīvība ir, piemēram, zvēriem būrīšos - jo tos baro. Labi ir tie zvēri, kurus dzīvus sagriež gabalos, piegrūž pilnus ar drausmīgām slimībām laboratorijās - jo tie kalpo "kopīgajam labumam". Labi ir tie zvēri, kurus var piesiet striķī un vilkt pa ielu. Protams, tie zvēri drīz sāk pakļauties vadātājam, radot iespaidu, ka tas lopiņš pats brīvprātīgi iet - bet situācija šeit ir tāda pati kā ar novērošanas kamerām vai ar algas verdzību. Ja pretosies striķim - norausies. Ja rīkosies, kā vēlies, un tevi redzēs novērošanas kamera/policists/apsargs - norausies. Ja darba vietā vēlēsies izdarīt ko jēdzīgu, nevis to, ko pieprasa priekšnieks ("peļņa par katru cenu" un tīra sirdsapziņa ir nesavietojamas), tevi atlaidīs un pilsētvidē, patēriņa vidē tu būsi vitāli apdraudēts.

...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]po
2008-03-13 12:24 (saite)
...

Šī ir verdzība. Visa šī sistēma ir verdzība un terors de facto. Tu neredzēsi mūsdienu verdzību vai teroru vai genocīdu kā senā pagātnē - tehnoloģijas ir citas. Visas šīs leitas mūsdienās tiek ievestas pamatā ar ekonomiskiem līdzekļiem. Miljards cilvēku šobrīd cieš galējus bada apstākļus. Vēl miljardus dzen svetšopos. Tajā pašā laikā tiek slepkavoti miljoni - peļņas gūšanai - vai tā būtu nafta vai narkotikas vai kas. Planētu nogalina. Neskaitāmus dzīvniekus un to sugas - līdz ar to. Un tas viss tikai tāpēc, lai iezombētu 99% Nīderlandes iedzīvotājus uz to, lai viņi nečoknī kas notiek un jūtas apmierināti - kā sazāļots un piebarots lops.
Nekas nenāk par velti. Mums šeit, Rietumos, ir neiedomājami milzīgs pārtēriņš. Bet mēs pie tā esam pieraduši, un uzskatām, ka visā pasaulē var dzīvot šitā. Muļķības - šis miljards cilvēku parazitē uz pārējiem pieciem/sešiem (neskaitot dzīvniekus, kas jau ir atsevišķs, plašs temats). No vienas puses jau pofig - šobrīd man veicas - tātad sistēma ir laba! Bet, ja tu saproti, ka tas, kur esi tu, ir tik šaura vietiņa, ja saproti, ka šitas viss salūzīs virs tavu bērnu galvām... nu tad droši vien tā attieksme nedaudz mainīsies.
Turklāt - šī murgainā sistēma ir paciešama ("baudāma") tikai pilnīga apdulluma stāvoklī. Kad galva atnāk vaļā, kad acis atveras, kad nokrīt tā migla, kas nemitīgi tiek kultivēta mūsu prātos, jūtās un attieksmēs, tad paveras tādas šausmas, kas neatstāj nekādas šaubas par to, vai šim briesmonim jāpastāv vai nē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?