Iksirugumta ([info]po) rakstīja [info]quotes kopienā,
Šāds ekonomikas modelis ir stingrā pretrunā ar pastāvošo lietu kārtību. Tas nav ilgtspējīgs. Mēs dzīvojam šī modeļa norietā - tas sevi ir izsmēlis, tikai dumjās ļaužu masas kā aitas tiek vestas uz aizas malu ar saukļiem "Attīstība! Izaugsme!"
Ko nozīmē attīstība, izaugsme? Šī ekonomika pastāv labi ja pusotru simtu gadu - un tā jau mirst. Attīstība un izaugsme, kas balstās izsmeļamos resursos ir bezcerīga (this is the case). Varētu vēl runāt par garīgo izaugsmi un attīstību vai varbūt par kaut kādu attīstību un izaugsmi, kas uzlabo dzīves kvalitāti, negraujot pirmkārt dabu, no kuras tā ir atkarīga, otrkārt - citas pasaules daļas. Mēs šeit Rietumos parazitējam uz visu pārējo pasauli. Vienam procentam cilvēku pieder vairāk materiālās bagātības nekā pārējiem 99%. Un visa šī "attīstība" ir murgains sapnis, kurš neved nekur. Vairo atkarības un depresiju. Tā ir čista narkomānija, kura nevar ilgt. Tā var tikai dolbīties vairāk un vairāk, līdz izrubās. Un, jo ātrāk mēs šo narkomāniju pārtrauksim, jo īsākas būs lomkas.
Un šī cilvilizācija/ekonomika sabruks. Bez variantiem. Vienā vai otrā veidā. Tādi, kas tic "attīstībai un izaugsmei" negaidīs to galu, kurš nāks mūsu paaudzes laikā un būs pirmie, kas nomirs - un nomirs visšausmīgāk - delīrijās par "spožo nākotni".
Alternatīva nav stagnācija un nabadzība. Šobrīd valda garīgā stagnācija un nabadzība. Šobrīd cilvēkam (patērētājam) PRINCIPĀ trūkst. Nemitīgi. Patēriņš nozīmē, ka cilvēkiem trūkst. Cilvēks nav spējīgs nodrošināt neko sev pats. Viss ir jānopērk. Visā patērētājs ir atkarīgs no citiem. Un, ja citi ir milzīgs monopols vai kartelis, tad tu faktiski un pat juridiski esi vergs. Pilsonis. Darbinieks. Sauc kā gribi.
Alternatīva ir ilgtspējīga kultūra/ekonomika. Jā - bez datoriem. Jā - bez interneta. Bez porna, bez bankām, bez Lexus, bez Rolex, bez Žiguļi, bez Eļektroņika, bez novērošanas kamerām, fašistiskas policijas un citām ekstrām, kuras mēs baudām. Taču šī alternatīva ietver ko neatsveramu - pašpietiekamību, Laimi.
Šis ekonomikas modelis, kura produkti esam, principā ražo iztrūkumu.
Man žēl, ka ir grūti saprast, ko saku, jo patiesība ir pārāk neticama, lai tai noticētu. Galu galā - izglītības sistēma rūpējas par to, lai izskalotu smadzenes un mediji to aizlaiž hroniskā kaitē..


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?