pajautaa

klases audzināšana

« previous entry | next entry »
Nov. 20., 2015 | 09:31 am
posted by: zvaigzniit in pajautaa

Sveiki!

Īsti nezinu, kur meklēt, varbūt kāds var norādīt, vai pats zina, kā ir - vai drīkst būt 1 klases audzinātāja 2 klasēm (ja tas ko maina, tad sākumskolā)? un uz veselu mācību gadu ne kā pagaidu variants, kamēr kāds slimo. Un ko darīt, ja audzinātāja vairāk pievēršanas savai "orģinālajai" klasei un otru atstāj mazliet novārtā? Viņi tomēr maziņi, ekskursijā fotogrāfijas ir tikai otrai klasei, tirdziņā jākrāmējas pašiem, jo audzinātāja palīdz otrai klasei. Un tās nav lielas klases, kopā nav pat 25 bērnu.

Un otra lieta, cik normāli ir uzdot 3. klasei patstāvīgos darbus? Tā ka stundas sākumā skolotāja atstāj uzdevumu un tad pārējo laiku viņi ir vieni, puse klase ārdās, ja stundas laikā nesaproti, tad nav neviena, kam pajautāt?

Un vēl trešā - bērnam ir problēmas konkrētā mācību priekšmetā, visos pārējos ir gluži vai izcilniece, bet vienā nē un tas nav slinkums, kas pie vainas. mācību priekšmeta skolotāja konsultācijās neko neskaidro, jo aizņemta ar tiem, kas labo darbus. skolas direktore paziņoja, ka skolotājam ar bērnu nav individuāli jāstrādā, vainīga ir māte, kas neprot bērnu audzināt. Vai tiešām konsultācijās nav iespēja sēdēt ar skolotāju un lai viņa palīdz un skaidro, ja stundas laikā tas neizdodas? Vienīgā iespēja ir privātskolotājs?

Ļoti priecāšos par norādēm uz likumiem, padomiem un visu, kas varētu palīdzēt vismaz daļēji kaut ko atrisināt. 80% klases vecāku ir apsvēruši domu mainīt skolu, bet, protams, apstākļi ne vienmēr to ļauj.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {14}

Zetinja Tresor

from: [info]zetinja
date: Nov. 20., 2015 - 10:16 am
#

Neesmu eksperts, bet imo nedrīkst tā būt, ka vienai klasei, burtiski nav audzinātāja, kā tas sanāk šajā situācijā.

Par otro nezinu

Par trešo, man likās, ka konsultācijas tieši ir paredzētas, lai risinātu kopā ar skolotāju nesaprotamos jautājumus. Un darbu labošana ir papildus bonuss, bet primārais ir Konsultēt.

Atbildēt


Zvaigznīte

from: [info]zvaigzniit
date: Nov. 20., 2015 - 10:42 am
#

paldies, jāieplāno došanās ciemos.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


toadbeauty

from: [info]toadbeauty
date: Nov. 20., 2015 - 12:15 pm
#

Tur jau var arī mājaslapā pajautāt

Atbildēt | Iepriekšējais


vilibaldis

from: [info]vilibaldis
date: Nov. 20., 2015 - 10:48 am
#

vispār, ja ir tikai 25 bērni pa abām klasēm kopā, tās būtu jāapvieno, tik mazas paralēlās klases īsti nedrīkst būt

Atbildēt | Diskusija


Zvaigznīte

from: [info]zvaigzniit
date: Nov. 20., 2015 - 01:08 pm
#

tās nav paralēlās, skolā katra klase jau ir pa vienai tikai

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


vilibaldis

from: [info]vilibaldis
date: Nov. 20., 2015 - 01:32 pm
#

tad teorētiski drīkst, t.i. tā saucamās apvienotās klases. Nu jā, jautājums protams par skolotājas godaprātu un atbildību.

Atbildēt | Iepriekšējais


Chloroform Sauna

from: [info]martcore
date: Nov. 20., 2015 - 10:50 am
#

par trešo punktu, laikam baigi zagruzīta jums tā skolotāja. kad es savā laikā apmeklēju konsultācijas, lai gatavotos eksāmeniem, man tur visu individuāli skaidroja tik ilgi, cik tas bija nepieciešams. no vienas puses skolotājai ir jāpaliek darbā ilgāk, no otras personiskās ambīcijas taču arī, skolotājai gribas, lai visi sīkie beigās priekšmetu kaut cik sajēdz

Atbildēt


Accusativus cum infinitivo

from: [info]reportiere
date: Nov. 20., 2015 - 12:25 pm
#

Par trešo - jā, tas ir arī skolotājas atbildības jautājums, taču pat ja vecākiem ir prasība "sēdi un skaidro manam bērnam, ja stundas laikā neizdodas", pašas skolotājas pārziņā joprojām ir tas, kādā darba formā viņa organizē konsultācijas. Tas var būt individuāls darbs, taču konsultācijas - tāpat kā stundas - ir paredzētas grupām nevis kā privātskolotāja darbs. Ja grib 100% pārliecību, ka visa uzmanība tiek veltīta tikai manam bērnam, tad jā, diemžēl privātskolotājs ir labāka opcija. Šajā gadījumā gan skolas direktorei nav taisnības, ja tiešām viņa tā izteikusies.

Kas attiecas uz pirmajiem 2 jautājumiem (pieļauju, ka tie savā starpā saistīti) - šī gan nav skolotājas vaina. Dažkārt pat ne vadības. Arī citās skolās šī paliek aizvien populārāka situācija, ka vienam skolotājam piešķir 2 klases, jo gluži vienkārši trūkst darbaspēka. Un bieži vien tās pat nav paralēlas. Skolotājam parasti tajā nav teikšanas, jo direktors var pateikt, ka tā tas būs un tu tajā neko nevari mainīt. Par patstāvīgajiem darbiem - ir tikai loģiski, ka jāpievēršas tādiem, jo kā citādāk cilvēks var vienlaicīgi pieskatīt divas grupas? Ārzemēs (un atsevišķās LV skolās) šobrīd normāla situācija ir 2 audzinātāji vienai klasei, bet mums sāk parādīties šādas situācijas... Tur tiešām būtu vērts vērsties ja ne pie direktora, tad jau augstākos līmeņos, kaut vai IZM. Tas gan nenozīmē, ka viņi pēkšņi atradīs jaunu darbinieku konkrētajai skolai, bet varbūt vismaz kāds uzklausīs.

Atbildēt | Diskusija


putnu novērotājs

from: [info]_re_
date: Nov. 20., 2015 - 12:57 pm
#

Ņemot vērā, ka aprakstītā situācija ir 3. klasē, kas parasti nozīmē, ka klases audzinātājs pasniedz visus pamatpriekšmetus, tas nemaz nav adekvāti. Pat labi gribot nav iespējams vienlaicīgi kvalitatīvi apmācīt 2 klases.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Zvaigznīte

from: [info]zvaigzniit
date: Nov. 20., 2015 - 01:11 pm
#

viņiem nu jau vairs nepasniedz 1 skolotāja visus priekšmetus, gandrīz katram ir cita, mazāka problēma apmācībā, vairāk tieši audzināšanas darbā, viņa nav arī ieinteresēta īpaši pieķerties, jo nākamgad, kad viņas 4. klase ies tālāk, viņa ņems 1. klasi, nepaliks par audzinātāju šiem bērniem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


putnu novērotājs

from: [info]_re_
date: Nov. 20., 2015 - 01:24 pm
#

Tad šo klasi vnk pārlaist, ja mācību ziņā ir daudzmaz ok. Tā ir ierasta prakse, ka sākumskolas skolotāji ir pirmās 3 klases, pēc tam mainās visa sistēma, cits klases audzinātājs, citi skolotāji priekšmetos. Nav jau teikts, ka atrodot atsevišķu konkrētu skolotāju kā klases audzinātāju tieši šai klasei, viņa emocionāli pieķersies vai tiešām rūpēsies, proti, var gadīties visādi.
Atvaino, zinu, ne jau šādu padomu nāci meklēt, no likumdošanas neko nezinu, bet nenocietos ar savu viedokli. :) Meitai 7 klašu laikā bija 5 klases audzinātājas, cik dažas ļoti foršas, tik dažas pilnīgi grāvī (atstrādāja vajadzīgo periodu, lai var atkal ņemt bezdarbnieka posmu; sacēla haju, intrigas un konfliktus klasē, pāris mēnešus pirms svarīgā mācību gada beigām 'paņēma slimības lapu', bet patiesībā devās pie drauga uz Norvēģiju, tikai nepasakot skolas vadībai, ka nemaz negrasās 'izveseļoties') , baigi atkarīgs no konkrētās personības.

Atbildēt | Iepriekšējais


Mazais meža dīvainītis ar sviesta burku rociņā

from: [info]savaadaisu
date: Nov. 20., 2015 - 03:20 pm
#

Katra skolotāja interesēs ir saviem audzēkņiem iepotēt maksimāli labi. Ja tas tā nav, tad skolotājs nav savā vietā. Par juridiskajiem/normatīvajiem jautājumiem neko nezinu, bet par 3. punktu, vecākiem arī ir jāpiedalās bērna skološanā. Ja paļausies tikai un vienīgi uz skolotāja prasmēm, tad var iebraukt pamatīgās auzās.

Atbildēt


Dūda

from: [info]zhagata
date: Nov. 20., 2015 - 06:25 pm
#

Godīgi sakot, par visu šo vajadzētu tā skaļāk runāt, pirmkārt runāt ar skolas direktoru, jo tas viss ir viņa atbildībā, rakstīt izglītības kvalitātes dienestam, izglītības ministrijai, televīzijai galu galā.

Atbildēt