pajautaa

« previous entry | next entry »
Sep. 26., 2013 | 05:03 pm
posted by: antijahve in pajautaa

Help, filosofi! Apgalvojums "Ja slepkavam ir tiesības kādu nogalināt, tad sabiedrībai ir tiesības nogalināt slepkavu". Vajag šim avotu atrast nu vai vismaz kādu teoriju tiesībās vai vispasaulīgas filosofijas piemēru, ka kāds gudrs cilvēks šito ir domājis.

PALDIES!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {7}

Kathe Kollwitz

from: [info]tapetes_puksts
date: Sep. 26., 2013 - 05:37 pm
#

Man rodas asociācijas ar pirms miljons gadiem lasīto Dostojevska "Noziegumu un sodu". kur galvenais varonis uzskatīja, ka viņam ir tiesības nogalināt un sabiedrība uzskata, ka tas ir briesmīgs noziegums, kas izpērkams tikai ar soda izciešanu. tur bija arī personāži, kas uzskatīja, ka viņš ir pelnījis nāvi.

Atbildēt


Nepabeigtā dienasgrāmata

from: [info]dienasgramata
date: Sep. 26., 2013 - 05:53 pm
#

izskatās pēc diezgan aplama vai vismaz neveikla siloģisma, jo premisa "slepkavam ir tiesības kādu nogalināt" nav pamatota nekādā likumdošanā vai sociālā konvencijā. turklāt vispārējs ieskats taču ir tāds, ka sabiedrībai ir tiesības nogalināt slepkavu tieši tāpēc, ka slepkavam nav tiesību nogalināt upuri. asprātīgāks izskatītos slēdziens "ja jau sabiedrība uzskata, ka tai ir tiesības nogalināt slepkavu, tad slepkavam ir tiesības nogalināt sabiedrību"

Atbildēt | Diskusija


nepiš

from: [info]antijahve
date: Sep. 26., 2013 - 05:58 pm
#

agreed, Tavs variants izklausās labāk. Bet nu vajaga man te atrast kaut kādu sakaru šajā teikumā. Dostojevska piemērs derēs.

"turklāt vispārējs ieskats taču ir tāds, ka sabiedrībai ir tiesības nogalināt slepkavu tieši tāpēc, ka slepkavam nav tiesību nogalināt upuri."

Šajā gan nekādi nevaru iebraukt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Nepabeigtā dienasgrāmata

from: [info]dienasgramata
date: Sep. 26., 2013 - 06:01 pm
#

A - nogalināt nedrīkst
B - slepkava pārkāpj A
C - gadījumā, kad B, tad nav spēkā A

Atbildēt | Iepriekšējais


ʾāliph

from: [info]alefs
date: Sep. 26., 2013 - 05:54 pm
#

Es arī labprāt uzzinātu, kurš gudrais operē ar premisu, ka slepkavam *ir tiesības* nogalināt.

Atbildēt


lielais

from: [info]laielais
date: Sep. 27., 2013 - 10:32 am
#

Kurš vispār devis tiesība, pirmkārt slepkavam noaglināt kādu no sabiedrības un otrkārt sabiedrībai nogalināt slepkavu. Un ja slepkava ir nogalinājis kādu no sabiedrības locekļiem, tad rodas jautājums vai sabiedrība drīgst izlemt slepkavas likteni? Cilvēks taču nebūs tas kas izlemj cita likteni.
Un vēl cilvēks taču nemaz nepazīst sevi un viņam vajadzētu to mēģināt darīt, un rodas jautājums tad kāda velna pēc viņš vispār uztraucas par citiem, ja sevī viņam vēl tik daudz kas jāsaved kārtībā.?

Atbildēt