IT studijas un matemātika

« previous entry | next entry »
Jul. 5., 2013 | 04:47 pm
posted by: apzinas_plusma in pajautaa

Ir ideja studēt IT.
Interesējos/bažījos/ievācu informāciju par to, vai es normāli pavilktu studiju matemātikas priekšmetus. Un gribu arī citādi uzzināt vairāk par IT studijām.


Nenoformulētu iemeslu dēļ domāju par LU vai RTU. RTU bez citiem apstākļiem biedē fizika, ķīmija (jo tā ir daudz aizmirstāka par matemātiku). Bet LU (uz ko drīzāk sliecos) asociējas ar ļoti, ļoti nopietnu matemātiku.

1. Vai es, cilvēks ar vidējām (iesūnojušām) zināšanām matemātikā un labi strādājošu galvu tikšu galā ar IT studiju matemātikas priekšmetiem (sevišķi - ja tas notiek LU) bez garām mega privātstundām, konsultācijām un nenormālām mokām? Ar normālu, disciplinētu mācīšanos un lekciju apmeklēšanu.

2. Man ir priekšstats, ka tie, kas dodas studēt IT, 99% jau māk programmēt un reāli to jau dara. Tā ir? Es vismaz zinu, kas ir html :D un varu kaut ko izlasīt, saprast citu rakstītos kodos. Bet vai IT vispār ir reāli studēt pavisam "no nulles"? Ar vidusskolas līmeņa informātikas zināšanām (t.i., tikai MS Office un interneti).

3. Cik strikti obligāts ir apmeklējums LU, RTU? Nedomājot par lekciju sistemātisku ignorēšanu, bet par kādām reizēm, kad jābūt kaut kur citur.

4. Cik kreisa ir doma stāties kaut kādā Alberta koledžā vai tamlīdzīgā vietā, kur varētu būt mazāka mācību slodze un iespēja tikt augstskolas nodrošinātā budžeta grupā? Ja karjera IT jomā vēl tikai jāveido - cik liela nozīme ir augstskolas vārdam un cik - specifiskajiem nozares sertifikātiem (un tātad reālajām ziāšanām)? Vai nav tā, ka vienalga, kur mācos, galvenais, ka iemācos tā, lai tiktu pie sertifikātiem?

Mans matemātiskais background:
* Skolu beidzu pirms gadiem septiņiem.
* Pamatskolā matemātika gāja uz urrā, ar veiksmīgām rajonu olimpiādēm.
* Vidusskolā algebra un ģeometrija kaut kur starp 7 un 9, ar startiem olimpiādēs, bet laikam ne vairāk kā rajonu atzinībām.
* CE matemātikā B
* Kopš tā laika daudz dzīvots Excelī (vairāk kā basic līmenī), kas varbūt nedaudz kustina īstās smadzeņu šūnas; citādi vienīgie ciparu darbi bijuši tāmēs. Galīgi ne-matemātiska karjera un ikdiena.
* Neatceros ne ģeometrijas formulas (ja būtu priekšā, gan jau varētu rēķināt), ne algebras vipendronus.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {21}

Galma Āksts

from: [info]torch
date: Jul. 5., 2013 - 05:08 pm
#

"Ar normālu, disciplinētu mācīšanos un lekciju apmeklēšanu."

Jā, tiksi.
Tikai der tomēr atkārtot kaut vidusskolas vielu, ieskrējienam, tā teikt.

Es LU IT bak. beidzu pirms 6 gadiem, tāpēc varbūt neesmu objektīvakais, bet diez vai radikāli kas ir mainīies.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]hessin
date: Jul. 5., 2013 - 11:12 pm
#

cik tur dzirdēts, tur viss tikai kļuvis vieglāk matemātikas ziņā :)

Atbildēt | Iepriekšējais


Atheiste

from: [info]atheist
date: Jul. 5., 2013 - 05:44 pm
#

Vismaz LU datorzinātnēs bakalaura 1.kursā (neatceros gan vai abus semestrus), bet bija Izlīdzinošais matemātikas kurss, kurā gan var iemācīties to, kas nekad nav zināts, gan atsvaidzināt to, kas sen aizmirsts. Ar apmeklējumu - atkarīgs no pasniedzējiem, daļa priekšmetu obligātie (jāpierakstās), daļa - nē. E-studijās ļoti daudz materiālu (pasniedzēji, atšķirībā no citām fakultātēm, labi māk izmantot mūsdienu tehnoloģijas).

Atbildēt | Diskusija


Atheiste

from: [info]atheist
date: Jul. 5., 2013 - 05:45 pm
#

Turklāt LU datorzinātnēs ir praktiski neiespējami netikt budžetā, jo ir 200+ vietas

Atbildēt | Iepriekšējais


Zetinja Tresor

from: [info]zetinja
date: Jul. 5., 2013 - 11:33 pm
#

LU +1 Izlīdzinošais kurss matemātikā. Turklāt pirmajā kursā ari citas matemātikas sākas no pilnīga ABC, līdz ar to līdz semestra beigām var tikt galā mierīgi. Galvenais tik apmeklēt regulāri

Atbildēt | Iepriekšējais


tas neizlasāmais jūzerneims

from: [info]bax55hqy8dlb
date: Jul. 5., 2013 - 05:59 pm
#

RTU esmu mācījies DITF, programma vecs sūds, pasniedzēju attieksme pret budžeta studentiem kā pret sūdu, pret tiem dažiem maksas studentiem vēl sakostiem zobiem gāja pretī.

LU matemātika ir vieglāka kā RTU + pasniedzējs māk arī iemācīt/paskaidrot. visu pasniedzēju attieksme pret studentiem ir lieliska. pēc savas pieredzes salīdzinot šīs abas iestādes es varētu teikt ka tā ir kā diena pret nakti.

un RTU fizika/ķīmija nav tie sliktākie piemēri, tur vēl ir augstākā matemātika, civilā aizsardzība, sociālā attīstība uc nevajadzīgi priekšmeti. augstākā matemātika tika minēta tāpēc, ka pasniedzēji ir lohi, biju mācījies viņu pirms tam un vielu sapratu, bet pārējie visi bija 90% nesekmīgi 1. eksāmenā un 2. maksas pārlikšanā tik izdīca četriniekus.

Atbildēt | Diskusija


šodien jūtos asprātīga

from: [info]no_saules_zemes
date: Jul. 5., 2013 - 06:20 pm
#

Da nū, nav TIK traki. Man RTU matemātikas pasniedzēji bija ļoti labi (Kovancovs, piemēram).

Atbildēt | Iepriekšējais


šodien jūtos asprātīga

from: [info]no_saules_zemes
date: Jul. 5., 2013 - 06:23 pm
#

Es esmu studējusi RTU DITF, zinu par LU & Vidzemes augstskolu.

Reāli ir tā, ka viss atkarīgs no tā, ko gribi.

Ja gribi iet vairāk pa zinātnes līniju vai arī nokārtot visu minimālo un dabūt papīru, tad RTU/LU būs abas labas. Abās ir daudz visādu zinātnes/teorētisko priekšmetu

Ja gribi mācīties praktiskas lietas, rekomendēju Vidzemes augstskolu. Mazākas grupas, lielāka pasniedzēju ieinteresētība un viņiem maksā par konsultācijām.

Atbildēt


Truba

from: [info]blondaa_truba
date: Jul. 5., 2013 - 07:10 pm
#

Vispār jau IT nav tikai programmēšana, taka nē - nav tā, ka visi kodē.

RTU matemātika galīgi nav trakākais.
Bakalaurus beidzu 7 gadus atpakaļ, toreiz programma bij praktiskajā dzīvē nederīgs sūds, varbūt ir palicis labāk.
IT projektu vadītāja profesionālie maģistri gan bij biš sakarīgi

Atbildēt


from: [info]liesa_miesa
date: Jul. 5., 2013 - 11:19 pm
#

Esmu studējis DITF, jāsaka, ka ar šodienas skatījumu uz augstākās izglītības kvalitāti es LV vispār neapsvērtu kā variantu - paņemtu kredītu un studētu (tieši studētu, nevis savienotu mācības ar darbu) ārzemēs.

Atbildēt


Zetinja Tresor

from: [info]zetinja
date: Jul. 5., 2013 - 11:37 pm
#

Karoče LU var iet mierīgi. Tur ar programmēšanu ari ir ok, ļoti daudz materiālu un daaaaudz kontaktstundu. Ja ar matemātiku ir bijis čiki un galva strādā, tad programmēšanu ari veikli apgūs. Kā ari ne vienmēr, tie, kas māk kko bakstīt jau pirms tam, ir tie labākie kursā - mums bija čupa, kuri kā veci autovadītāji visu ietiepīgi pa savam, nevis ko pasniedzējs tai brīdī kuram vēlas iemācīt.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]kkkungs
date: Jul. 6., 2013 - 04:06 am
#

Pasniedzēji noteikti zināja labāk par tiem pieredzējušajiem, right.

Ja "labākais" definē pēc atzīmes, tad sūdi garantēti jau saknē.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]kkkungs
date: Jul. 6., 2013 - 04:07 am
#

"Man ir priekšstats, ka tie, kas dodas studēt IT, 99% jau māk programmēt un reāli to jau dara."

Vismaz puse nemāk, un arī beidzot turpina veiksmīgi ne sūda nemācēt. Lielākā daļa tur ir lohi.

Atbildēt


barvins

from: [info]barvins
date: Jul. 6., 2013 - 09:35 am
#

Cik atceros LU datoristus - tiem, kas kaut ko jau zina, ir garlaicīgi, jo visu māca toč no pamatu pamatiem, tātad, ja nav priekšzināšanu, tas pat ir labāk, būs interesantāk. IT jomā vispusīgas matemātikas zināšanas nevajag, galvenokārt tur vajag tikai loģiku un biku kripatiņu no pamatskolas algebras. Universitātēs gan pilnā sparā māca IT studentiem augstāko matemātiku, kas ir pilnīgi bezjēdzīga laika tērēšana.

Kas attiecas uz darba dabūšanu, tad ir pilnīgi pie kājas, kurā universitātē tu dabū grādus un kādi sertifikāti tev ir - nevienu tas nepis, neviens tam netic, ir pārāk daudz idiotu ar diplomiem kabatā. Reāli programmētājus pieņem darbā pēc tā, ko viņi saka intervijā, un kā viņi parāda sevi praktiskajos testos, t.i., pēc darba intervijas iedod programmētājam nelielu praktisko uzdevumu un pēc tam skatās kodā, cik tizli tas ir uztaisīts un vai vispār strādā. Tātad, nav īpašas jēgas studēt tikai diploma dēļ. Lai uzlabotu savas izredzes darba tirgū ir jēga paprogrammēt vairāk nekā augstskola prasa, kaut vai hobija pēc kkādu dumju projektu uztaisīt, it īpaši ja to dara kādā draugu komandā, kur var skatīties kā citi kodē un klausīties, kā citi kritizē tavu kodu - jo koda lasāmība, saprotamība ir lieta, ko novērtēs ne vien darba intervijā - to novērtēs arī katrā fucking darba dienā.

Atbildēt | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jul. 6., 2013 - 12:14 pm
#

No darba interviju intervētāja puses - šo, šo un vēl 100x šo - 'Lai uzlabotu savas izredzes darba tirgū ir jēga paprogrammēt vairāk nekā augstskola prasa, kaut vai hobija pēc kkādu dumju projektu uztaisīt, it īpaši ja to dara kādā draugu komandā'. Un pie tā man ir vienalga, ka HR pieprasītā obligātā 'augstākā izglītība' tev ir da kaut vai angļu valodas filologs.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]apzinas_plusma
date: Jul. 6., 2013 - 02:52 pm
#

Par pieredzi un prasmēm kā galveno skaidrs.

Par tiem profesionālajiem sertifikātiem - domāju tādā kontekstā, ka lielie IT uzņēmumi sludinājumos prasa visādus MCSE, MCITP, CCAA, CCEE u.tml.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


barvins

from: [info]barvins
date: Jul. 6., 2013 - 06:58 pm
#

Neesmu nekad redzējis, ka sludinājumos to prasītu. Tiešām.
Intereses pēc pameklēju tos sertifikātu nosaukumus iekš cv.lv. Atradu vienu vienīgu sludinājumu, kam tie ir sadaļā "vēlami" vakancei "sisadmins".

Reāli ir tā, ka visādus diplomus un sertifikātus izmanto, lai samazinātu darbu personāla atlasē, t.i., ja tev uz vakanci piesakās 100 cilvēki, tad no tiem vispirms atlasi tos 10, kam ir diplomi un sertifikāti, un netērē laiku runājot ar pārējiem. Bet patreiz vakanču ir vairāk nekā kandidātu, tāpēc tam vispār nav nekādas nozīmes. Un nedomāju, ka tuvākajos gados tur kaut kas mainīsies.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]anna
date: Jul. 6., 2013 - 07:28 pm
#

ok, skaidrs, paldies!

Atbildēt | Iepriekšējais


gedymin

from: [info]gedymin
date: Jul. 8., 2013 - 04:40 pm
#

1. Jā.
2. Ir reāli.
3. Nav strikti obligāts.
4. Kreisa.

Kas tiek saprasts ar IT? Cik man zināms, LU datorikas fakultātē māca datorzinātni, nevis IT.
Vēlies programmēt, vadīt projektus un cilvēkus, administrēt tīklus vai darboties ap datubāzēm? Pirmais ir maz reālistiski - ja līdz 25 gadiem tāds/tāda vēl neesi, pārkvalificēties sanāk reti. Sorry.

Atbildēt | Diskusija


Halina

from: [info]halina
date: Jul. 8., 2013 - 06:27 pm
#

Es gan īsti negribu piekrist apgalvojumam par to ka pārkvalificēties nesanāks. Mana kolēģe pārkvalificējās no bankām uz IT.

Atbildēt | Iepriekšējais


Halina

from: [info]halina
date: Jul. 8., 2013 - 06:29 pm
#

Ticu, ka Vidzemes Augstkola ir laba tieši mazuma dēļ. Es varu ieteikt Ventspils Augstkolu arī mazuma un individualitātes dēļ.

Un var dabūt darbu arī bez sertifikātiem, bet ja sanāk kādu nolikt ir labi.

Un darbu var meklēt Tieto. Pašlaik arī piedāvā iemācīt programmēt :)

Atbildēt