pajautaa

Imunitāte, vakcīnas, ārsti, zaļie un citādāk domājošie

« previous entry | next entry »
Maijs. 16., 2013 | 03:15 pm
posted by: digna in pajautaa

Bail pat domāt, kas te par zvērīgu diskusiju varētu izvērsties, bet es ceru, ka karš nesāksies. :)

Lūdzu, pastāstiet, kāpēc un pret ko jūs vakcinējaties/nevakcinējaties? Kāpēc un pret ko jūs vakcinējat/nevakcinējat savus bērnus?
Kāpēc mūsdienās bērnus potē pret masalām, masaliņām, vējbakām un cūciņu (kombinētā pote) - es kopš bērnības esmu "potēta", ka šīs slimības jāizslimo, bet bez argumentiem, kāpēc lai dabiski veidotu imunitāti (pēc mammas sniegtās informācijas pati izslimoju laikam visas, lai gan neesmu droša, vai masalas un masaliņas, vai vienu no tām).

Velkomēta saslimstības statistika, jo īpaši salīdzinoša stap vakcinētajiem/nevakcinētajiem.
Velkomēti dažādi argumentēti uzskati. Velkomēti zinātniski pamatoti raksti no abām frontes pusēm.

Pati par sevi varu pateikt, ka it kā nevakcinējos ne pret ko, bet nesen slimnīcā mani sapotēja bez nekādas jautāšanas pret stingumkrampjiem. Esmu kaut kur pa vidu starp abām frontēm, jo pagaidām šķiet, ka ir vakcīnas, kuras laikam tomēr vajadzētu saņemt, un ir tādas, kuras, manuprāt, ir pilnīgi nevajadzīgas.

Jūsu domas?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {96}

december

from: [info]december
date: Maijs. 16., 2013 - 04:11 pm
#

"un ir tādas, kuras, manuprāt, ir pilnīgi nevajadzīgas" kuras tās būtu un kāpēc?

Es personīgi uzskatu, ka ir jāvakcinējas. Kāpēc? Tāpēc, ka vakcinācija ir pagaidām efektīvākais veids kā izvairīties no infekcijas slimībām. Protams, var diskutēt par gripas vakcīnas nepieciešamību praktiski veselam, jaunam cilvēkam ar labu imunitāti, bet ir infekcijas slimības, pret kurām cilvēka paša imunitāte vien nav spējīga cīnīties.
Protams, kartai vakcīnai ir savas kontrindikācijas (kāpēc labāk nepotēt).

Par statistiku. Piemēram, vējbakas. LV vakcinācija ir uzsākta 2008. gadā. 2008.-2012. gadam vakcinēti 60 401 bērni. no tiem saslimuši 576. nevakcinēti 47 426, no tiem saslimuši 5 000. Tātad jēga vakcinēties ir. Kāpēc ir saslimuši tie, kas ir vakcinēti? 1)tie, kas ir vakcinēti, pārslimo vieglākā formā 2)katrai vakcīnai ir efektivitāte, ko var aprēķināt. Vējbakām tā pēc 1. potes ir 85%. Drīz plānots ieviest 2. poti un pēc tās efektivitāte ir 98%.
(SPKC dati)

Protams, ir viedoklis, ka "kāpēc man jāvakcinējas/jāvakcinē savs bērns, ja slimo tik maz?". Tas ir tieši tāpēc, ka daudzi jau IR vakcinēti un slimība tik ātri neizplatās.





Atbildēt | Diskusija


from: [info]digna
date: Maijs. 16., 2013 - 04:44 pm
#

Tā pati kombinētā bērnu slimību pote, rota vīruss, gripa un papilomas vīrus. Ērču encefalīts. Var būt vēl kaut kas, nezinu.

Par pirmo tāpēc, ka man tā ir mācīts visu mūžu, ka šīs slimības ir jāizslimo un nekas līdz šim mani nav pārliecinājis par pretējo. Es biju pārsteigta un nesaprašanā, kad ieraudzīju, ka tagad bērnus pret šito potē.
Par pēdējo - pirmkārt jau tāpēc, ka tā vakcīna ir ļoti jauna un nav zināms, kā ietekmēs tās saņēmējas, viņu reproduktīvo sistēmu un pēcnācējus ilgtermiņā. Rota vīruss, lai arī var būt ļoti smagā formā zīdaiņiem, man nešķiet nekas tāds, pret ko jāpotējas, tā ir parasta, ikdienišķa slimība, kam tiek piegriezts nepamatoti daudz uzmanības (manuprāt, komerciālos nolūkos).
Gripas vīrusi visu laiku mainās, esmu lasījusi tādu teoriju, ka reāli ar vakcīnu pret gripas vīrusu iespējams iegūt imunitāti pret to vīrusa tipu, ar kādu pacients jau ir slimojis (pirmo reizi), tādējādi, no jaunajiem vīrusiem nekas netiek sargāts (nezinu, kā ir tiem, kas ar gripu nekad nav slimojuši). Mana mamma reiz obligātā kārtā potējās pret gripu (darbā, kā medicīnas darbinieks) un pēc tam kādu laiku mocījās ar dažādām sūdzībām.
Encefalīts - pote it kā pasargā no letāla iznākuma un smagākajiem komplikāciju gadījumiem... Es visu bērnību dzīvoju krūmos (nu, patiesībā jau nedzīvoju - vasarās ar bērniem skraidījām pa visādiem brikšņiem, kā jau bērni) un neviens ne par kādām ērcēm neuztraucās. Ja bija, tad izvilka un viss, uzsmērēja uz koduma vietas ōmas mušmiru spirta uzlējumu un varēja tusēt tālāk. Man liekas, ka šī vakcīna, tā pat kā gripas, rota vīrusa un papilomas vīrusa ir tīrākā komerciālā hu... peļņas gūšanas kampaņa.

Laikam tā piesardzīgā attieksme pret potēšanos kaut kādā mērā sakņojas ģimenes "tradīcijās" - piemēram, mana mamma ir ļoti līdzīgos uzskatos kā es. Lai arī viņa nav ārsts, bet medmāsa, zināšanas un izpratne par medicīniskiem terminiem, komplikācijām un ieguvumiem viņai varētu būt drusku augstāka,nekā cilvēkam, kas ar medicīnu vispār nav saistīts,taču arī viņu nav iespējams pārliecināt par daudzu pošu nepieciešamību.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]dzeina
date: Maijs. 16., 2013 - 04:48 pm
#

Es, diemžēl, encefalītu esmu izslimojusi, tāpēc stingri rekomendēju visiem potēties. Tā nudien nav nekāda patīkamā atrakcija. Bet, kas svarīgi - nevajadzētu iet potēties uz dullo, vispirms ir jāpārbauda, vai jau nav pietiekams antivielu līmenis asinīs. Ir ļoti iespējams, ka bērnībā encefalīts ir izslimots ļoti vieglā formā, taču imunitāte ir saglabājusies, jo īpaši, ja vasaras pavadītas pa mežiem, brikšņiem un krūmiem.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]huinja
date: Maijs. 16., 2013 - 07:58 pm
#

Vispār papilomai ir miljons paveidu un katram cilvēkam ir vismaz viens. Ja kājstarpē-bēdīgi, ja, kādreiz sačakarējoties imunitātei, uz rokas uzmetas kāda kārpa-tad jau pofig. Un lasīju kaut kad par to, ka pote pret papilomu slikti sakombinējas ar organismā jau esošo papilomu.

Par gripu man liekas mega jocīgi, es ceru, ka man kāds paskaidros-jo tas ir vīruss. Vīruss nav iznīcināms. Vīruss ieperinās cilvēka muguras smadzenēs (vai vēl kur) pēc pirmās slimošanas reizes uz mūžu un izlien ārā, kad imunitāte ir sačakarēta. Kādu īsti labumu var dot pote?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]huinja
date: Maijs. 16., 2013 - 08:00 pm
#

Īstenībā par papilomu arī izriet tāds pats jautājums.

Atbildēt | Iepriekšējais


ezss

from: [info]ezss
date: Maijs. 16., 2013 - 08:31 pm
#

vīrusi ir ļoti dažādi. tādi kā herpe, kas spēj iebūvēties tavā šūnā un vēlāk izlīst ārā, nemaz nav tik daudz - herpes, papilomas vīruss. (Skat. latent virus infections)

Pārsvarā visi vīrusi tiek iznīcināti kopā ar šūnām, kurās tie ir ieperinājušies. Nevienam taču nav 10 snaudošās gripas, kas uzkrātas mūža laikā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


putnu novērotājs

from: [info]_re_
date: Maijs. 16., 2013 - 11:27 pm
#

tad kas no šī viedokļa ir ar papilomas vīrusa (dzemdes kakla vēža) poti - ir vērts potēt 12 gadu vecumā, ar cerību, ka nav jau saķerts?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


remedia

from: [info]remedia
date: Maijs. 21., 2013 - 06:19 pm
#

To saķer seksuālu kontaktu ceļā; ja ir iespēja, ka nav vēl saķerts, tad labāk vakcinēties, l;ai paliek nesaķerts.

Atbildēt | Iepriekšējais


porcelāna lellīte

from: [info]neraate
date: Maijs. 22., 2013 - 12:32 pm
#

ir vērts. man ginekoloģe teica, ka ir vērts vakcinēties tad, ja vēl nedzīvo dzimumdzīvi vai ir bijuši tikai pasargātie dzimumakti (ar prezervatīvu), jo vīrusu pārnēsā un izplata vīrieši, bet slimo sievietes. ja ir iespēja, ka vīruss jau ir nokļuvis organismā, sekas var būt smagākas pēc vakcinācijas. tomēr vakcinēties ir vērts. labs arguments, manuprāt, ir elementāra statistika, kurā var redzēt bezkaislīgus ciparus ar dzemdes kakla vēža saslimstību/mirstību. ņemot vērā to, ka ikgadējo pārbaudi un uztriepi lai pārbaudītoe tieši pret šo slimību daudzas sievietes neveic, jo dārgi/neredz vajadžību/citi iemesli un to, ka tas var būt latentā formā un parādīties vēlu, kad vairs nav operējams... es savu meitu vakcinētu

Atbildēt | Iepriekšējais