pajautaa

Kāds ir optimālais Omega 3 avots?

« previous entry | next entry »
Sep. 30., 2012 | 12:08 pm
posted by: cannibalsmith in pajautaa

According to Wikipedia, zivju eļļa nāk no zivīm, bet svarīgās lietas tajā zivis pašas neražo, bet iegūst no aļģēm, ko apēd. Izdomāju, varbūt izlaist starpniekus un ēst aļģes. Problēma ir, ka neko tādu neesmu Rīgas veikalos redzējis. Kaut kur vispār var nopirkt?

Es nesen izrēķināju, ka par kvalitatīvu zivju eļļas kapsulu mēneša devas cenu var nopirkt divus līdz septiņus kilogramus svaiga laša - daudz garšīgāk. Tad izlasīju Vikipēdiju un iedomājos, vai var optimizēt vēl vairāk, jo augi gandrīz vienmēr ir lētāki par gaļu.

Edit: Nepiedāvāt uztura bagātinātājus (tabletēs sakompresētus vienšūņus). Es meklēju īstu paiku.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {15}

Antuanete

from: [info]antuanete
date: Sep. 30., 2012 - 03:22 pm
#

Linsēklu eļļu neiesaku, jo tā ļoti ātri oksidējas, un tad sliktuma vairāk kā labuma. Ja linsēklas, tad svaigi maltas (smalcinātās neder augšminētā iemesla dēļ, bet veselām apvalku kuņģī tik labi nesašķels). Augšminētās čia sēklas tagad daudz kur var nopirkt, tās aplej ar ūdeni, lai izveidojas želejveidīga masa, un jauc pie brokastu jogurta, piemēram.

Atbildēt | Diskusija


veed_logs

from: [info]veed_logs
date: Sep. 30., 2012 - 03:34 pm
#

No kurienes tev informācija, ka oksidējusies linsēklu eļļa ir slikta? Nesen klausījos kaut kādu raidījumu pa radio, teica, ka neesot nekāda vaina, varot ilgi lietot. Arī uz iepakojuma rakstīts, ka ieteicams izlietot 2 nedēļu laikā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Sep. 30., 2012 - 07:07 pm
#

Es arī klausījos raidījumu pa radio :), kur tieši uzsvēra, ka linsēklu eļļu nav vēlams lietot, ja tā ilgāk pastāvējusi atvērtā veidā. Nerunājot par to, ka arī garšo slikti.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


veed_logs

from: [info]veed_logs
date: Sep. 30., 2012 - 07:23 pm
#

Domāju, ka garša te nav tā svarīgākā, ka tik iet labumā! :)
Nu, es to raidījumu pa LR 1 klausījos, neatceros īsti kad, bet ja zinātu, var jau arhīvā atrast.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


*

from: [info]inese_tk
date: Sep. 30., 2012 - 11:04 pm
#

garšai ir nozīme - ja linsēklu eļļa sāk garšot rūgti, tad tā ir jāmet ārā, jo ir oksidējusies un tajā radušies savienojumi, kas cilvēkam ir vairāk kaitīgi nekā veselīgi.
ilgi glabāt to tiešām nevar, jāglabā necaurspīdīgā iepakojumā, tumšā, vēsā vietā. tāpēc mani izbrīna, tas, ka lielveikalos nopērkamās linsēklu eļļas pārsvarā ir fasētas caurspīdīgā tarā. tas nekam neder!

bet vispār es arī ļoti PAR linsēklu eļļu. ļoti veselīga un, ja ir patiešām svaiga, tad ļoti, ļoti garšīga. galvenais pirkt necaurspīdīgā pudelē (aptiekās, piemēram), nepirkt lielus iepakojumus un uzglabāt ledusskapī.

vispār arī maltas linsēklas nav labi pirkt un ilgi glabāt. es ieteiktu pirkt nemaltas un pašam malt kafijdzirnavās pa bišķītim.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]
date: Sep. 30., 2012 - 04:12 pm
#

Itkā vislabākais variants esot katru rītu vienu ēd.k veselu, nemaltu linsēklu pašam sakošļāt, jo košļāšanas procesā mēs tiekam pie gļotām, kas ir ļoti vērtīgas. Linsēklu gļotas ir tāds kā zarnu lubrikants un palīdz visam daudz labāk izslīdēt cauri zarnu traktam tādējādi manāmi uzlabojot vilmaiņu. Kautgan, ja cilvēkam ar vielmaiņu viss kārtībā un vajag tikt tikai pie omegas 3, tad...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


veed_logs

from: [info]veed_logs
date: Sep. 30., 2012 - 04:16 pm
#

Nezinu, kā ar tām gļotām, bet košļāt pašam ir labāk, jo košļājot izdalās siekalas, kas palīdz labāk sagremot pārtiku. Tāpēc arī šķidru pārtiku vēlams "apkošļāt", lai labāk gremojas.

Atbildēt | Iepriekšējais