pajautaa

« previous entry | next entry »
Jun. 29., 2010 | 09:29 am
posted by: bez4pieci in pajautaa

dārgie filologi, sakiet, kāpēc latviešu valodā ir instrumentālis? es nevaru atrast nevienu piemēru, kur (noņemot nost "ar") lietvārda forma nesakristu ar akuzatīvu. varbūt varētu vienkārši teikt, ka, līdzīgi kā prievārdu "bez" lieto ar ģenitīvu, tā "ar" — ar akuzatīvu?

upd. sarpatu pats. dsk. instrumentālis izskatās pēc datīva, tāpēc arī atšķirība. piedodiet, atvainojiet.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {6}

from: [info]ts
date: Jun. 29., 2010 - 10:38 am
#

vienskaitlī kā akuzatīvs, daudzskaitlī kā datīvs. un viss. arī nespēju saprast, kāda ir jēga to uzskatīt par atsevišķu locījumu.

Atbildēt


from: [info]ts
date: Jun. 29., 2010 - 10:42 am
#

starp citu, iesaku palasīt http://klab.lv/community/pajautaa/6409346.html - lūk, senos laikos ir latv\iešiem tiešām dulli locījumi bijuši, iekšan debess valstīban tan vakaran!

Atbildēt


Kemune

from: [info]kemune
date: Jun. 29., 2010 - 11:04 am
#

nu nav, nav, tāda locījuma latviešu valodā. aizvieto "ar" ar "par" un iegūsi to pašu ainu. tad jau mums būtu jārada locījumi katram prievārdam. tā vienkārši tāda Endzelīna iegriba un viss, jo lietuviešiem, redz, ir vēl instrumentālis kā atsevišķa forma.

senais instrumentālis ir saglabājies ļoti retās sastingušās formās, piemēram, "vienis prātis".

Atbildēt | Diskusija


iedarbīgas zāles

from: [info]bez4pieci
date: Jun. 29., 2010 - 11:34 am
#

vācam parakstus? ; )

Atbildēt | Iepriekšējais


باب

from: [info]dooora
date: Jun. 29., 2010 - 11:33 am
#

es gan neesmu filolōgs, bet teikšu ;)

ja vienskaitlī mums dažādi prievārdi paģēr/pārvalda dažādus locījumus, tad daudzskaitlī visi draudzīgi močī datīva formu (tb, nevis izskatās pēc).

ā, re — kamēr vārīju kapiju, te jau holoinstrumentāļa noliedzēji izteikušies :) un viņiem ir auktoritatīvi priekšgājēji: Fennels (Fennell, 1975.), Letšs (Lötzsch, 1978), Matiassens (Mathiassen, 1996). laikam jau kemunei taisnība — tā būs bijusi Endzeliņa iegriba. pieļauju, ka saistīta ar viņa vēlmi gramatikā atspoguļot arī tās diahrōno aspektu. ibō latviešu valoda šodien vairs nav tā pati, kas vakar.

Atbildēt


mena

from: [info]mena
date: Jun. 29., 2010 - 12:35 pm
#

man liekas, tas ir kaut kas sens, sens, un saglabājies kā tradīcija. Ja nemaldos, lietuviešiem gan instrumentālis atšķiras no akuzatīva, tātad varbūt tur jāmeklē...

Atbildēt