« previous entry | next entry »
Jun. 10., 2010 | 04:29 pm
posted by: marina in pajautaa

jau iepriekš atvainojos par pārurbanizētā cilvēka jautājumu no sērijas "kādā krāsā ir govis" - MILKAS zilajā krāsā!

bet - kā zemnieku saimniecībās norit govs ikdiena - ziemā, vasarā. Vai vasarās pilnīgi visas dzīvojās pa ganībām? vai arī tie īstie piena ražotāji - zemnieki govis tur kūtī visu laiku? Un kuras ir tās laimīgās, kas paliek pa nakti ārā un vispār nostāv visu vasaru uz lauka bezmaz? un vai vispār nav tā, ka viņam nemaz tajā pļavā nepatīk pārāk (viņas mūžīgi prasās taču uz mājām un saka mūū un tad ir skaidrs, ka grib kūtī)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {15}

the casual unintellinget

from: [info]casiopea
date: Jun. 10., 2010 - 04:38 pm
#

pastástíshu ká mums bija laukos
Naktís govis gája májás jo uz lauka vinjas koda odi no kuriem shís varéja sákt bizot un nolauzt kaklu, un varéja saésties slapju záli. No slapjas záles vinjám uzpútás véders un varéja nomirt (es vienmér domáju ká gan tás savvaljas govis iztur, un nesapratu kur ir atskjiríba).
Kútí vinjas jutás vislabák un no turienes náca labprát árá tikai tad ad bija tur nosédéjushás un arí tad ja bija labs laiks, lietus miglas rítos vinjas no turienes tika dzítas árá ar koku.
es pieljauju ka tá nav normála sistéma, tachu pie mums tá notika, jo mums viss vienmér bija kautká nenormáli iekártots ká "cilvéks dzívo govím par godu"

Atbildēt


Māris Alksnis

from: [info]maris
date: Jun. 10., 2010 - 04:41 pm
#

Tas bija sen... :)

Ziemā govis pa kūti vien dzīvoja. Vasarā no rītiem govis izslauc un aiztriec uz ganībā, pēcpusdienā atved atpakaļ, izslauc vēlreiz, tad atkal laiž ganībās, uz vakara pusi atkal tas pats. Lopus pa nakti ārā neatstājām plēsēju dēļ.

Atbildēt | Diskusija


the casual unintellinget

from: [info]casiopea
date: Jun. 10., 2010 - 04:44 pm
#

pareizi vel tak bija arí pléséji un lopu zaglji.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]liljabrik
date: Jun. 10., 2010 - 04:53 pm
#

naktīs ārā atstāj tikai zirgus

Atbildēt | Diskusija


A mess in a dress!

from: [info]esmansev
date: Jun. 10., 2010 - 05:02 pm
#

Muļķības!

Viss atkarīgs no:

1. vietas apstākļiem (kurs nav nejēgā daudz odu/knišļu) un saimniecības ieraduma;
2. lopa šķirnes.

Šarolē govis ļoti daudzviet visu silto gada daļu pavadā klajā laukā. Neatminos kā bija vārdā tam saeimas vīram, kurš šo šķirni audzē. Viņam pat ziemā tās dzīvo ārā, ir tikai tāda nojumīte nevis kūts!

Atbildēt | Iepriekšējais


nova

from: [info]nova
date: Jun. 10., 2010 - 05:09 pm
#

manas krustmātes govis visu cauru vasaru ganījās lielā aplokā, dienā un naktī, un, kad bija jāslauc tad bija ilgi jāmeklē, kamēr atradām.

Atbildēt


from: [info]unpy
date: Jun. 10., 2010 - 05:18 pm
#

Ir govis, kuras tiek turētas ārā visu gadu. Arī ziemā. Tiesa, ir tādas kā nojumes.

Atbildēt


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Jun. 10., 2010 - 06:27 pm
#

cik esmu par šo jautājumu interesējusies - saprotu, ka lielie ražotāji iepērk pienu no tām fermām, kur govis dzīvo kūtī, ir pieslēgtas pie modernām slaukšanas sistēmām un nekādas laimīgās dzīves tur nav. Tie, kas čubinās ap govīm to pienu pārdod savā sādžā un to labākajā gadījumā iespējams iet medīt uz tirgu pie īpašas tantes vai kaut kā tā.
būšu priecīga uzzināt ka es maldos :)

Atbildēt


*

from: [info]inese_tk
date: Jun. 10., 2010 - 08:27 pm
#

nu mums radiem ir liela piena govju saimniecība, govis dzīvo tādā kā lielā angārā, kas ir principā vaļējs, nu ir jumts un sienas, bet starp tiem ir vaļā un ziemā nekāds papildus siltums tur netiek ieviests. govis ir nepiesietas un klimst riņķī pa to angāru kā pašām patīk.
nu to, kā izskatās var redzēt šajā video.
manliekas, ka ārā, pļavā viņi viņas negana, jo tur i tie kukaiņi vairāk un nevar arī visas uz slaukšanu tik vienkārši savākt. bet neesmu pilnīgi pārliecināta, varbū ka tomēr laiž ganos.

Atbildēt


Runā lauki

from: [info]krokomots
date: Jun. 10., 2010 - 10:23 pm
#

Govis tur ļoooti dažādi.
Intensīvajā piena lopkopībā tiešām goves dzīvo angārā, ēd datora aprēķinātu sakombinētu paikas devu, ko viņām paber priekšā, un tiek dzenātas uz slaukšanas zāli, kur viņas izslauc robots-slaukšanas aparāts. Zaļu zāli & debesis šādas goves neredz nekad. Viņām pie kājas ir čips, no kura kompis nolasa infu, cik daudz viņai dot ēst un ragu govei arī nav (iespējams - arī astes) - ragus izgriež jau bērnībā. Tas laikam ir tas, ko Tu nosauci par "īstajiem piena ražotājiem".

BET - man ir apmēram 40 gab visdažādākās goves: gan gaļas, gan piena šķirnes.
Piena govju ikdiena pie manis:
Vasarā gotes visu diennakti dzīvojas ārā apmēram no 20. maija līdz pirmajam sniegam. Kūtī viņas ienāk 2 reizes dienā uz slaukšanu 7:00 no rīta un 18:00 vakarā. Pēc slaukšanas viņām ir lielākas vai mazākas pastaigas uz tuvākām vai tālākām ganībām, jo īpaši rudens pusē. Ziemā piena gotes visu diennakti dzīvojas siltā kūtī.

Gaļas govju ikdiena pie manis:
Gaļas goves dzīvo ārā visu gadu, labprāt ganās pa visādiem tāliem džungļiem un pārvērš necaurejamus mežus par parkiem :) Viņas neviens neslauc, visu viņu saražoto pienu apēd viņu pašu teļi. Ziemā šitās goves dzīvo ārā, viņām ir neliela nojumīte, kur pārlaist īpaši skarbus puteņus un lietus un mežiņš=tusiņa vieta. Un pats galvenais - viņām ziemā jādod daudz ēdamā - ja goves būs paēdušas, viņām būs silti un brīvībā, saulē, zilajās debesīs viņas jutīsies simtreižu labāk, kā iespundētas kūtī.

Atbildēt | Diskusija


Nezāles neiznīkst

;)

from: [info]jan09
date: Jun. 11., 2010 - 12:07 am
#

izlasīju abus komentārus, un pa lielam neatradu, kur piesieties - labi pasniegta un precīza informācija ;)
paldies nezinošo vārdā!
jauku dienu!

Atbildēt | Iepriekšējais


Runā lauki

from: [info]krokomots
date: Jun. 10., 2010 - 10:54 pm
#

Un par to muuu un prasīšanos uz kūti:

1.Kūtī viņas parasti sagaida kaut ka garšīgs, piemēram, milti vai runkuļi. Viņas zina, ka dabūs ņammu, tāpēc arī mū, jo gribas ātrāk.
2.Vēl saka muuu, ja ir piesietas ganībā ķēdē un visa zāle ir apēdusies, bet neviens nenāk dot vēl. Vai arī, ja gotes ir elektriskajā ganā un tur vairs nav lāga ko ēst. Govs var nožļammbāt līdz pat 100 kg zāles diennaktī! :)
3. Mū saka, tad, kad trūkst sabiedrības, teiksim, kopā dzīvo divas govis, bet saimnieks jamās uz ķēdes piesējis tā, ka viņas viena otru neredz.
4. Mū var būt arī tad, kad gove ir tikko apdzemdējusies, bet palaista ganībās un nošķirta no teļa. Tad ir pamatīgs kauciens pēc bērna.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]marina
date: Jun. 10., 2010 - 11:41 pm
#

paldies, milzīgs paldies

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]8
date: Jun. 10., 2010 - 10:58 pm
#

Iesaku nopirkt izlejamo pienu tirguu un tu jutiisi garshas atskiriibu!

Atbildēt


ANNA + АИИА

from: [info]nenoteiksme
date: Jun. 11., 2010 - 04:45 pm
#

:) par gotiņām!
gribas bērnību.

Atbildēt