pajautaa

Iekarsis laptops

« previous entry | next entry »
Aug. 28., 2009 | 01:08 pm
posted by: chirkainais in pajautaa

Sveika, datoros zinošā tauta un arī savādāk domājošie!
Nesen tika novērota problēma - mans HP Compaq klēpjdators ņēma un slēdzās ārā nebrīdinot, nebilstot ne pušplēsta vārda. Domāju - vīruss. Palaižu visus virus-scan utt., neko neatrod. Pa vidu kompīc atkal paspējis pāris reižu galu izlaist. Tad nejauši pieķēru šam pie pakaļas, tur, kur ventilators - karsts kā ellē! Sapratu, ka nabags raujas vaiga sviedros un cepās ārā. Atskrūvēju, iztīrīju ventilatoru (bija diezgan piegānīts, kā rīgas kanāls). Uz kādu laiku tas līdzēja.
Bet nu problēma ir atpakaļ. Un ne tā, ka ik pārdienas, bet ik pa pusstundai. Vienkārši ieslēgts tas darbojas normāli, bet tiklīdz tiek palaistas manas ikdienišķās aplikācijas, tā - Čau, Rasma!
Jautājums - ko darīt? Tīrīt cieto disku? Nav man viņš tik ļoti piedzīts un pārslogots, kādi 70% aizņemti. Lietot mazāk prgrammu vienlaicīgi? Tik daudz arī nemaz nelietoju - mozilla, word, foobar plus vēl kāda viena. Moš ventilators vainīgs? To atkal iztīrīju, puteklis vispār nav virsū.
Kamēr no sava aizvēsturiskā rezerves kompīša rakšos pa gūglesmātes padusi risinājumus meklējot, labprāt saņemšu arī jūsu atbilžu versijas. Balvas nesolu, bet pateicīgs gan būšu.
Paldies!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {13}

durka

from: [info]durka
date: Aug. 28., 2009 - 01:25 pm
#


man bija līdzīga problēma, tad pie vainas bija operatīva atmiņa - to nomainot viss aizgāja ka nākās

Atbildēt


Tepiķu Andrievs

from: [info]mazheks
date: Aug. 28., 2009 - 01:27 pm
#

es vakar tieši izjaucu vienu tādu HP, bet nācās izjaukt pilnīgi visu pa reizinātājiem, lai tiktu klāt pie ventilatora, kurš HP ir pilnīgi kreisi novietots :) tev, savukārt, silti iesaku aiznest uz remontu, lai izjauc un izpūš ventilatoru - tur filtrā sakrājas putekļu loksne, kas ir pāris milimetrus bieza un aizsprosto gaisa plūsmu, kā rezultātā nostrādā pašsaglabāšanās instinkts un lapis izslēdzas.

Atbildēt | Diskusija


chirkainais

from: [info]chirkainais
date: Aug. 28., 2009 - 01:33 pm
#

Paldies par viedokli!
Tikko atradu netā versiju par kaut kādas temperatūru izlīdzinošas (smēr-)vielas uzklāšanu uz dzesēšanas elementa/radiatora ribām. Kas tas ir?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]hartmann
date: Aug. 28., 2009 - 01:43 pm
#

ne pa tēmu, to smērvielu smērē starp procesoru un dzesēšanas elementu, lai labāka "saķere".

Atbildēt | Iepriekšējais


Tepiķu Andrievs

from: [info]mazheks
date: Aug. 28., 2009 - 01:55 pm
#

papildus dzesēšanai, lai nesakarst. bet vispār jau lapjiem pilnībā pietiek ar ventilatoru, kurš savas funkcijas pilda, kamēr nav putekļu apsēsts.

Atbildēt | Iepriekšējais


oblica

from: [info]oblica
date: Aug. 28., 2009 - 01:36 pm
#

man tas pats. Mēģinu samierināties.

Atbildēt | Diskusija


Edgars

from: [info]daysleeper
date: Aug. 28., 2009 - 02:12 pm
#

ir datori, kuri karst paši par sevi - bet nu vai ir tik augstam līmenim, ka slēdzās pats ārā? man arī Celeron vecais IBM portatīvais kā cepeškrāsns.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Aug. 28., 2009 - 02:30 pm
#

man ir acer portatīvais mēsls

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]shirms
date: Aug. 28., 2009 - 02:33 pm
#

uzliec speedfan softiņu, lai redzētu kas karst. portābļiem mēdz karst arī cietņi, it sevišķi pirms elektronikas suicīda (kas arī izskaidrotu izslēgšanos un zilos logus).
bet visdrīzāk tiešām vajag vienkārši izjaukt un iztīrīt ventilatorus/režģus un viss būs čikiniekā. vari mēģināt nejaukt, bet vienkārši ar saspiestu gaisu izbliezt

Atbildēt | Diskusija


Termins

from: [info]orissa
date: Aug. 28., 2009 - 09:23 pm
#

kā tas ir - ar saspiestu gaisu izbliezt?

Atbildēt | Iepriekšējais


chirkainais

from: [info]chirkainais
date: Aug. 28., 2009 - 11:56 pm
#

Paldies par ieteikumu. Palaidu to "ātruma fanu" un va zinies, mati stāvus sacēlās: procesors (core) līdz 69 grādiem aizkāpa (pie Safa modes, jo normālā režīmā jams jau pie stārtupa atslēdzas).
Jā, aizgāju pie kompresora un ar tievo sprauslu izpūtu visas šķirbas, panesās jau mazais putekļu mākonītis, bet nedomāju, ka tur vaina. Jo pats tas kapara dzesējamais elements (kas, visticamāk, virs procesora pieskrūvēts) pēcapkopes testa laikā (ar vēl noņemtu klaviatūru) sakarsa tiktāl, ka pirkstu normāli pie tā noturēt nevarēja.
Ļoti labs vārdu salikums, starp citu, elektronikas suicīds. Tieši tā savu pašreizējo situāciju varētu nosaukt, bet izeju no tās tik un tā neredzu..

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]shirms
date: Aug. 31., 2009 - 11:57 am
#

70 grādi priekš cpu nevajadzētu būt kritiski. vismaz stacionārajiem pc, par ķepļepiem neesmu pārliecināts.
nekas cits nekarst?

Atbildēt | Iepriekšējais


from: anonīmiķis
date: Aug. 28., 2009 - 05:01 pm
#

Ja cepas tikai tad, kad kaut ko darbina, tad pirmais uzdevums būtu noskaidrot, kura tieši no darbināmajām programmām ir tā, kas sēž uz CPU. Iespējams, tas ir kāds softa gļuks. Gandrīz jebkurš laptops cepsies, ja to ilgstoši turēs uz ~100% CPU.

Atbildēt