pajautaa

Mājas barista

« previous entry | next entry »
Jul. 19., 2021 | 11:00 am
posted by: aai in pajautaa

Sveiki,
Ir te kāds/-a vietējais(-ā) barista, kas varētu iedot praktiskus padomus mājas kafijas pagatavošanai (lasi: uzlabošanai)?
Ievadam: kafija (t.i. tās pagatavošana) man vienkārši ir patīkama rīta rutīna, resp., neesmu caffeine junkie, kam vajag perfect espresso, bet tomēr besī, ja katru rītu tā kafija garšo savādāk.
Jau kādu labu laiku izmantoju Beem "pour over": https://shop.beem.de/shop/kaffee/klassisch-manuell/pour-over/beem-pour-over-kaffeekaraffe-mit-permanentfilter-6-tassen-3-teilig
(līdzīgs klasiskajam Chemex, vienīgi tam ir smalkais metāla sietiņš)
Pupiņas ikrītu maļu lētā gala pulsējošās dzirnaviņās, kas, protams, nozīmē, ka maluma smalkumam nav konsistences - gan paša maluma ietvaros, gan starp malumiem.
Tad arī sveru un pie apliešanas skatos, lai ratio ir kkas starp 1:15 un 1:17.

Ir kādi ieteikumi - investēt normālās dzirnaviņās ar regulējamu maluma smalkumu?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {9}

grizzly_bear

from: [info]grizzly_bear
date: Jul. 19., 2021 - 11:21 am
#

Maluma smalkums pie pour over tiešām ir ļoti no svara. Lētākā gala normālo dzirnaviņu topā, pēc maniem meklējumiem, ir Wilfa Svart un Baratza Encor. (ļoti līdzīgas).

Es pirms neilga laika nopirku tās Wilfa – kopumā ir tiešām diezgan okei, vienīgi nebiju rēķinājies, ka viņas tik (salīdzinoši) bieži būs jātīra (kas gan nav diži sarežģīti).

Domāju, ka ar to būs diezgan jūtams uzlabojums. Un tad tālāk jau var iet dziļāk sviestā – ar apliešanas tehnikām, konkrēta tipa ūdeni utt.

Atbildēt | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Jul. 19., 2021 - 11:33 am
#

Paldies! Skatos, ka manam kumīram James Hoffmann tieši ir review video, kur apskata abus :-)
https://www.youtube.com/watch?v=1gm6UfD9qSc

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


grizzly_bear

from: [info]grizzly_bear
date: Jul. 19., 2021 - 11:39 am
#

Nu ja, es tieši pa pandēmijas mājās sēdēšanas kulmināciju pie viņa arī piesūcos un noskatījos, šķiet, pilnīgi visu.

Bet jāatzīst, ka es ar visiem svariem un dzirnavām līdz izcilam pour over tā arī vēl neesmu ticis (V60). Tas ir sarežģītāk, nekā man šķita.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


reliģiskais moments

from: [info]de_profundis
date: Jul. 19., 2021 - 06:27 pm
#

manai gaimei japāņu filtrs stipri ieliek V60 un tml., esmu apmierināta gandrīz katru reizi (kafiju palūdzu samalt jau pārdevējiem)

Atbildēt | Iepriekšējais


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Jul. 20., 2021 - 07:36 am
#

Nav ne jausmas cik tas ir zinātniski, bet parasti, ja taisu pārlejamo kafiju, tad ļoti uzmanīgi skatos, lai filtrā ūdens nekrītas zem pupiņu līmeņa. Tas ir, ja augšā jau ir sauss un tad lej atkal no augšas, tad būs garšas defekts: tas piešauj tādu nepatīkamu, eļļainu smaku un rūgtumu. Ja tam kārtīgi sekoju, tad praktiski katru reizi kafija sanāk laba.

Pēc uzliešanas noteikti samaisu, jo nesamaisot kafijas garša laba nebūs - augšā būs par plānu, apakša par treknu, pati viņa uzlejot labi nemaisās.

Un vēl, parasti lieku vairāk kafijas, nekā itkā būtu nepieciešams. Kad putas apakšā ir pilnīgi baltas, tad vairs neleju.

Atbildēt | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Jul. 20., 2021 - 10:28 am
#

Paldies par atbildēm. Jā, tā ūdens līmeņa "turēšana" ir viens no standartpadomiem, cik lasīts, un pie tā arī pieturos. Arī pirms apliešanas taisu to 30sec pirmsapliešanu/uzbriedināšanu un tad jau leju visu paredzēto ūdens daudzumu.

Šajā teikumā gan neiebraucu :-)
"Kad putas apakšā ir pilnīgi baltas, tad vairs neleju."
Kkādas putas veidojas augšā, kad kafija tiek aplieta, bet apakšā??

Atbildēt | Iepriekšējais


Pacifists

from: [info]rudais_rudens
date: Jul. 26., 2021 - 01:54 pm
#

Iesaku noskatīties youtube pamācības, kā arī ar parastajām elektriskām dzirnavinām var dabūt vienmērīgāku malumu.
Es pats sev esmu pasūtījis kafijas rokas dzirnaviņas (it kā labas rokas dzirnaviņas ir krietni lētākas par labām elektriskajām). Pasūtīju Timemore C2 no Aliexpress.
Garšīgai kafija protams vajag kvalitatīvi nesen grauzdētas pupiņas. Rīgā par labām atzīstu Kalve, šis tas no Rocket Bean Roastery. bet padārgi jau sanāk, jā...

Atbildēt | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Jul. 26., 2021 - 02:18 pm
#

Paldies. Jā, esmu abas provējis, vēl ir arī tāds KUUP zīmols (https://www.kuup.lv/) no Latgales, bet tomēr pārāk dārgi sanāk :-( Viņi, kā jau nišas roasteries, uz iesaiņojuma liek arī "grauzdēts" datumu, ko lieveikalu pupiņām neliek. Būs jāiečeko rokas dzirnaviņas - paldies.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]hessin
date: Jul. 29., 2021 - 06:48 pm
#

gan jau Andrito arī mēģināts? Viņi nav tik dārgi un grauzdēšanas datumu arī liek :)

Atbildēt | Iepriekšējais