Mājas barista
« previous entry | next entry »
Jul. 19., 2021 | 11:00 am
posted by: aai in pajautaa
Sveiki,
Ir te kāds/-a vietējais(-ā) barista, kas varētu iedot praktiskus padomus mājas kafijas pagatavošanai (lasi: uzlabošanai)?
Ievadam: kafija (t.i. tās pagatavošana) man vienkārši ir patīkama rīta rutīna, resp., neesmu caffeine junkie, kam vajag perfect espresso, bet tomēr besī, ja katru rītu tā kafija garšo savādāk.
Jau kādu labu laiku izmantoju Beem "pour over": https://shop.beem.de/shop/kaffee/klassi sch-manuell/pour-over/beem-pour-over-kaf feekaraffe-mit-permanentfilter-6-tassen-3-t eilig
(līdzīgs klasiskajam Chemex, vienīgi tam ir smalkais metāla sietiņš)
Pupiņas ikrītu maļu lētā gala pulsējošās dzirnaviņās, kas, protams, nozīmē, ka maluma smalkumam nav konsistences - gan paša maluma ietvaros, gan starp malumiem.
Tad arī sveru un pie apliešanas skatos, lai ratio ir kkas starp 1:15 un 1:17.
Ir kādi ieteikumi - investēt normālās dzirnaviņās ar regulējamu maluma smalkumu?
Ir te kāds/-a vietējais(-ā) barista, kas varētu iedot praktiskus padomus mājas kafijas pagatavošanai (lasi: uzlabošanai)?
Ievadam: kafija (t.i. tās pagatavošana) man vienkārši ir patīkama rīta rutīna, resp., neesmu caffeine junkie, kam vajag perfect espresso, bet tomēr besī, ja katru rītu tā kafija garšo savādāk.
Jau kādu labu laiku izmantoju Beem "pour over": https://shop.beem.de/shop/kaffee/klassi
(līdzīgs klasiskajam Chemex, vienīgi tam ir smalkais metāla sietiņš)
Pupiņas ikrītu maļu lētā gala pulsējošās dzirnaviņās, kas, protams, nozīmē, ka maluma smalkumam nav konsistences - gan paša maluma ietvaros, gan starp malumiem.
Tad arī sveru un pie apliešanas skatos, lai ratio ir kkas starp 1:15 un 1:17.
Ir kādi ieteikumi - investēt normālās dzirnaviņās ar regulējamu maluma smalkumu?
from:
grizzly_bear
date: Jul. 19., 2021 - 11:21 am
#
Es pirms neilga laika nopirku tās Wilfa – kopumā ir tiešām diezgan okei, vienīgi nebiju rēķinājies, ka viņas tik (salīdzinoši) bieži būs jātīra (kas gan nav diži sarežģīti).
Domāju, ka ar to būs diezgan jūtams uzlabojums. Un tad tālāk jau var iet dziļāk sviestā – ar apliešanas tehnikām, konkrēta tipa ūdeni utt.
Atbildēt | Diskusija
from:
aai
date: Jul. 19., 2021 - 11:33 am
#
https://www.youtube.com/watch?v=1gm6UfD
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from:
grizzly_bear
date: Jul. 19., 2021 - 11:39 am
#
Bet jāatzīst, ka es ar visiem svariem un dzirnavām līdz izcilam pour over tā arī vēl neesmu ticis (V60). Tas ir sarežģītāk, nekā man šķita.
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from:
de_profundis
date: Jul. 19., 2021 - 06:27 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from:
morraa
date: Jul. 20., 2021 - 07:36 am
#
Pēc uzliešanas noteikti samaisu, jo nesamaisot kafijas garša laba nebūs - augšā būs par plānu, apakša par treknu, pati viņa uzlejot labi nemaisās.
Un vēl, parasti lieku vairāk kafijas, nekā itkā būtu nepieciešams. Kad putas apakšā ir pilnīgi baltas, tad vairs neleju.
Atbildēt | Diskusija
from:
aai
date: Jul. 20., 2021 - 10:28 am
#
Šajā teikumā gan neiebraucu :-)
"Kad putas apakšā ir pilnīgi baltas, tad vairs neleju."
Kkādas putas veidojas augšā, kad kafija tiek aplieta, bet apakšā??
Atbildēt | Iepriekšējais
from:
rudais_rudens
date: Jul. 26., 2021 - 01:54 pm
#
Es pats sev esmu pasūtījis kafijas rokas dzirnaviņas (it kā labas rokas dzirnaviņas ir krietni lētākas par labām elektriskajām). Pasūtīju Timemore C2 no Aliexpress.
Garšīgai kafija protams vajag kvalitatīvi nesen grauzdētas pupiņas. Rīgā par labām atzīstu Kalve, šis tas no Rocket Bean Roastery. bet padārgi jau sanāk, jā...
Atbildēt | Diskusija
from:
aai
date: Jul. 26., 2021 - 02:18 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from:
hessin
date: Jul. 29., 2021 - 06:48 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais