notes to myself ([info]mirdza) rakstīja [info]gardumi kopienā,
@ 2009-11-21 22:18:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
reiz cālī bija recepte, kas iekārdināja "ābolkūka - izcilā". linkā atrodamas arī bildes, ja nu kādam vajag..
4 olas
1 glāze cukurs
2 glāzes milti + cik vajag, lai samīcītu mīklu
200 g sviests
1/2 TK soda un 9% etiķis tās dzēšanai, vai 1/2 paciņa cepamais pulveris (es izmantoju cepamo pulveri; tā kā nezinu, cik oriģinālā skaitījās 1/2 paciņa, bēru uz aci nedaudz (apm tējkarote?), un bija ok)
citrona miziņa
1 paciņa vanilīna cukurs vai drusku vanilīns (te tas pats - nezinu, cik skaitās 1 paciņa, bēru uz aci (bija vairāk, kā tējkarote), piebira nedaudz par daudz, biš vanilīna rūgtums sitās cauri, bet visā visumā bija ok)
āboli (man bija apm 10 ne pārāk lieli āboli; daļa palika pāri, bet tāpat tika noēsti)

Ābolus nomizo un sagriež daiviņās. Ja āboli skābi, pārkaisa cukuru un ļauj sacukuroties, kamēr mīkla gatavojas. Ja āboli nav pārāk skābi, tad nevajag cukuru.
Olu baltumus atdala no dzeltenumiem.
Dzeltenumus saputo ar 1/2 glāzi cukura. Tad iesijā miltus, cepamo pulveri vai pielej dzēstu sodu un vaniļas cukuru.
Uz rupjās dārzeņu rīves pierīvē sviestu un pievieno smalki sarīvētu citrona miziņu. (Manuprāt, varētu arī silta ūdens peldē to sviestu izkausēt - kas nu kuram skaitās mazāk čakarīgi.)
Mīklu mīca ar rokām, līdz mīkla atlec no tām. Ja nepieciešams drusku pievieno miltus, lai var samīcīt. 1/3 mīklas liek saldētavā.
Cepamo formu (oriģinātā ieteikta ar maliņām, apaļo un ar caurumu pa vidu, es saprotu, ka domāta keksa forma, tomēr bildē ir citādāka; jebkurā gadījumā.. es ņēmu parasto apaļo tortes formu) ietauko un izklāj ar mīklu, kā groziņu (ar paceltām malām), ar tādu aprēķinu, ka jāpilda ar āboliem, sakultiem olu baltumiem un rīvēta mīkla pa virsu.
Mīklas "groziņā" liek ābolus.
Olu baltumiem pievieno ~ 1-2 TK citrona sulas un kuļ līdz veidojas stingras putas. Pievieno 1/2 glāzi cukura un sakuļ. Pārklāj ābolus.
1/3 mīklas izņem no saldētavas un uz rupjās rīves pārrīvē pa virsu baltumiem. (Manuprāt, tā virskārta man iznāca pārāk bieza, blīva & bez caurumiem - kad kūka jau bija gatava, tur iegšā bija palicis padaudz šķidrums no āboliem, kam nebija kur izgarot..)
Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 180*C 60 minūtes.

Tā kā man ir elektriskā plīts, cepot ņēmu vērā vienu komentāru - Man arī sanāca pasausa, jo par ilgu cepās. Elektriskajā cepeškrāsnī pietiek pilnīgi ar minūtēm 30-40. Lai nesaplok tik strauji, var cept 30 min.,tad slēgt ārā un cepeškrāsns durtiņas nedaudz atvērt vēl pēc kādām 10-20 min. Lai kūka atdziest krāsnī, tad nesaplaks tik ļoti.

Tika ēsta kopā ar saldējumu, garšoja izcili varbūt gluži nē, taču gana labi, lai ar recepti padalītos ar citiem.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]pikaczu
2009-11-21 23:30 (saite)
paldies, bet mn vēl par sarežģītu izklausās.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mirdza
2009-11-22 16:50 (saite)
pamēģini vieglāku versiju.
karsta ūdens peldē izkausē paciņu sviesta (~200g), klāt pieber glāzi cukura & glāzi miltu (tikko ienāca prātā, ka varētu arī tuč vaniļas cukuru aromātam, taču, kad taisīju, neliku, un tāpat garšoja labi). miltus īstenībā pēc tam jāpieber vēl klāt, lai iznāk tā mīkla biezāka & labāk turas kopā.
ņem to pašu apaļo tortes formu, kurā ieklāj cepampapīru tā, lai malas ārā (man pašai ir 24 cm diametrā forma). nomizo, sagriež āboļus, lai garšīgāk, var piejaukt klāt arī nedaudz brūklenes & dzērvenes, to visu liek iekšā formā. daļu mīklas sadrupačo & sajauc ar ābolu masu, pārējo pārdrupina pāri.
cep, kamēr sāk labi smaržot & augša gaiši brūna. iznāk tāda ne pārāk labi kopā saturīga masa, bet nu.. atkal - ēdām kopā ar saldējumu, mūsmājās garšoja. :)
recepte ļoti "uz aci", tieši tā arī to noskatīju, un tur arī, šķiet, neko nevar īpaši par daudz vai par maz pielikt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mirdza
2009-11-22 20:24 (saite)
Es reiz pieveicu zemāk iekopēto brīnumu, tāpēc šī te, liekas, tāds nieks vien ir. :)

1. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādu temperatūrai. Lielā pannā lej siltu ūdeni un liek krāsnī zem tā plaukta, kur cepsi kūku - mitrumam.

2. Pamatne:

150 g auzu pārslu cepumu (var arī Digestive vai tml)
1 tk kakao
1/2 tk kanēļa
40 g sviesta

Sablendē auzu pārslu cepumus un sajauc ar izkausētu sviestu, kanēli, kakao. Liek ietaukotā veidnē un izlīdzina (veidnei jābūt mazajai - 19 cm diametra).

3. Pildījums:

400 g krēmsiera (Rama Bonjour - parastais, vai Filadelfia) istabas temperatūrā
80 g pūdercukura
150 g melnās šokolādes
200 ml skābā krējuma
1 ēk kakao
3 mazas olas
2 ēk apelsīnu liķiera (man nebija, es neliku, tā ka rezultātu var sasniegt arī bez tā)
1 apelsīna miziņa

Karsta ūdens peldē izkausē šokolādi. Paralēli sajauc skābo krējumu ar kakao. Tad atsevišķi puto krēmsieru ar pūdercukuru, līdz veidojas vijīga masa. Tad pa vienai pievieno olas un katru ieputo masā. Šai masai piejauc izkausēto šokolādi, krējuma masu, apelsīnu liķieri un miziņas. Visu sakul, bet ne daudz. Masu lej veidnē uz auzu pārslu pamatnes un liek krāsnī virs karstā ūdens pannas.

4. Cep aptuveni 45 minūtes parastajā režīmā (konvekciju labāk nelieto), pirmo pusstundu krāsni vaļā nevērt. Kūka gatava tad, kad tā ir nedaudz brūngana ārmalās, bet centrā viegli ļodzīga. Ja ir elektriskā krāsns, tad, manuprāt, tieši 45 minūtes cepšanas arī pietiek.

5. Kūku atdzesē formā aptuveni 3 h, tad pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vēl uz vismaz 3 h, bet jo ilgāk, jo labāk (piemēram, uz nakti). Pirms likšanas ledusskapī rotā to kā norādīts zemāk.

6. Rotājums:

100 ml pūdercukura
200 ml ūdens

Sagriež ripiņās 8 gb kumkuvatus (mazos apelsīnveidīgos). Pannā uzvāri pūdercukuru ar ūdeni, kad ūdens sāk burbuļot, pievieno kumkuvatus un vāri uz vidējas uguns 15 minūtes. Veidojas tāds kā sīrups. Atdzesē un rotā kūku.

Garšīgi!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pikaczu
2009-11-22 23:39 (saite)
par szo vispaar varu teikt tikai vienu - visu cienju, nekaada naida!!! Tu esi iista kaucmindiete!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?