starro ([info]starro) rakstīja,
@ 2008-01-21 15:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
adna palka, dve struni

Dabūju jauku dāvanu no māmiņas – braucienu uz „Huun Huur Tu” konci Pērnavā, vienu no četriem Igaunijas tūres ietvaros. Koncerts bija fantastisks, es jums teikšu. Diemžēl tas ir beidzies. Nu šitā mēģinājis pieturēt mūkošo jumtu sen nebiju. Tas jumtiņš sāka lidināties jau ar ievedošajām daudzbalsīgās kargyraa zemfrekfences vibrācijām Nu kad ieskanējās Sygyt modulārā virstoņa līnija,  tad vispār pats pacēlos kaut kur pie griestiem. Tā virstoņa skaņa nav ne ar ko salīdzināma, lai gan brīžam šķiet, ka tā ir svilpīte, brīžam zvārgulītis. Un ja vēl virstonis turas harmoniskā intervālā oktāvu augstāk par rīkles skaņām! Tās ir kā, kad viens muzikants vienlaicīgi pūstu tubu un trompeti, bet katrai sava melodija, kas kopā rada pilnīgu pilnību, noklājot visu ausij uztveramo skaņu frekfenču spektru. Un tad vēl to meditatīvi papildinot ar tradicionālajiem stīgu instrumentiem. Tā mūzika savu pilnību sasniegusi sajaucoties budisma kultūrai ar tradicionālo šamaņu skaņveidi. Katrai no tām ir sava funkcija un vieta sadzīvē un garīgajā sfērā, taču kopā šis sajaukums rada pacilājošu skaistumu. Tam pievienojot mūziķa izjūtu tautas melodiju interpretēšanai un instrumentālai apdarei rodas mākslas darbs.Uzstāšanās noslēdzošajā daļā balss meistari nedaudz novirzījās no sakrālās tematikas, lai uzspēlētu, ko jautrāku, dinamiskāku.  Tie gabali atgrieza mani zālē, lai vienkārši priecātos. Skaidrs, ka šī ir perfekta popmūzika, kas uzpucēta rietumnieka izpratnei par estētiku. Rūdītiem etnogrāfiem un antropologiem jādodas pašiem taigā vai stepēs, lai pieredzētu autentisku izpildījumu dabiskā vidē.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]antuanete
2008-01-21 15:45 (saite)
Ak! Nākamreiz, lūdzu, lieliem burtiem ieraksti laikus par šādiem koncertiem! Es labprāt būtu braukusi.
Man ir viens viņu disks (apmēram tās pašas dziesmas, kuru linkus Tu esi iemetis), jumtu rauj konkrēti. It sevišķi khargyraa, esmu jau daudzkārt dzirdējusi, bet arvien no jauna zosāda uzmetas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2008-01-21 15:49 (saite)
es iegādāju 2001. gada koncertierakstu Petrozavodskā, faktiski tas pats repertuārs, ko spēlēja igaunijas koncī. Vakar to vien pa riņķi griezu, ar vīnu un džeku danielu kopā labi aizgāja

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2008-01-21 15:53 (saite)
Man kaut kā pastarpināti tas disks ienācās un pie attiecīga noskaņojuma ļoti labi aiziet :) Tāpat kā mongoļu un burjatu muzons, uz kuru [info]buks savulaik linku iemeta (tur gan arī ir padaudz uzfrišinātas popsņas, bet visumā ļoti baudāmi).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]murse
2008-01-21 15:45 (saite)
oi, cik interesanti!

(Atbildēt uz šo)


[info]kemune
2008-01-21 17:08 (saite)
bāc, es Tartu redzēju plakātu pirms kāda mēneša, bet pavisam aizmirsu par to

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?