Depresīva troļļa piezīmes - Turpinam uzvarēt. [entries|archive|friends|userinfo]
zazis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Turpinam uzvarēt. [Feb. 2nd, 2023|11:24 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:February 2nd, 2023 - 01:56 pm
(Link)
šo var analizēt tikai kopā ar grafiku, kurā ir alkohola patēriņš uz cilvēku litros. te tas nav. tas mierīgi var nozīmēt, ka mēs dzeram tikpat cik citi, bet mums ir krietni mazākas algas. kā arī nebrūvējam neko paši (vīnkopju zemes būtu jāliek atsevišķā bildē)
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:February 2nd, 2023 - 02:26 pm
(Link)
+1

Cik zināms no agrāk manītiem pētījumiem par alko patēriņu uz "galviņām", tad LV Eiropā ir diezgan topā. Tā kā par to it kā nav strīdu.

Taču tādi grafiki kā šis tikai jauc galvu, jo nolasot datus paliek daudz neatbildētu jautājumu gan par ienākumiem, gan izdevumu pozīcijām (te augstāk jau izskanēja jautājums par pārtikas cenu, bet kur paliek viss pārējais - īre, transports, hipotēkas un līzingi, bērnu audzināšana un izglītība, brīvais laiks, utt.), gan šo izdevumu pozīciju atšķirīgajām cenām katrā no salīdzinātajām valstīm. Neredzot visus šo pārējos datus, nekādus dižos secinājumu nevar izveikt. Tiešām, skaidrāks skatījums (pun intended) tomēr ir tad, ja pieturas pie alko vienībām litros uz galviņas.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:February 2nd, 2023 - 02:33 pm
(Link)
pie šī vēl jāraksta klāt alkohola braukšana pāri robežām. ja ir tā, kā te saka, ka mums ir lētāks nakā dažā kaiminvalstī, tad tak tā kaimiņvalsts iepērkas šeit, atstājot statistiku uz mums.

bet nu tas grafiks ir interesants; visticamākais, ka zazis to ielika šeit tāpēc, ka uz ātro padomāja - tas ir patēriņš uz galviņu. cilvēku mānīšana dažkārt ir interesanta tēma. saliek kaut ko grafikā, kas izskatās pēc viena, bet klāt pieraksta ko citu.
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:February 2nd, 2023 - 02:45 pm
(Link)
tak skaidri teikts 5% no mājsaimniecības izdevumiem. neko es nepadomāju, tikai to, ka visi dati turpina liecināt, ka Latvijā alkoholisms ir milzīga problēma, kuru liela daļa noliedz.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:February 2nd, 2023 - 02:52 pm
(Link)
bet tad ieliec patēriņu uz galviņu vai neliec neko, ja gribi ilustrēt tikai un vienīgi cilvēku dzeršanu un nevis visu pārējo, ko te raksta.
šeit vēl nav zināms, vai mums un, piemēram, lietuviešiem, ir vienāda mājsaimniecību definēšanas metode.

[User Picture]
From:[info]zazis
Date:February 2nd, 2023 - 03:06 pm
(Link)
un ko dos uz galviņām? nesāksies atrunas, ka alkotūristi jāskaita, zīdaiņi nedzer utt?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:February 2nd, 2023 - 03:10 pm
(Link)
dos to, ka grafiks parādīs to, ko tu gribi teikt. pašlaik, manuprāt, ir apmēram tā, kā ja es ieliktu bildi ar pliku pakaļu un gribētu, lai no tā visi šausminās par alkohola patēriņu latvijā. ir pareizi, par to patēriņu ir jāšausminās, bet nav skaidras cēloņsakarības starp konkrēto attēlu un to, ko ielicējs grib, lai citi padomā.

[User Picture]
From:[info]zazis
Date:February 2nd, 2023 - 03:21 pm
(Link)
es pateicu, ka turpinam uzvarēt, ja kas. katrs drīkst izdarīt secinājumus, kādus vēlas. kur to pakaļu izrāvi, nesaprotu.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:February 2nd, 2023 - 03:21 pm
(Link)
"tak skaidri teikts 5% no mājsaimniecības izdevumiem"

Bāc, es tikko iedomājos vēl vienu problēmu - mums taču Latvijā ir milzīga ēnu ekonomika. Pats labi zini jomas, kur aplokšņu alga ir standarta parādība. Nu lūk, tad kādu mēs realitātei pietuvinātu priekšstatu varam dabūt no mājsaimniecības izdevumu statistikas par valsti, kur daudziem cilvēkiem lielākā daļa ienākumu/izdevumu vispār norisinās ēnu darījumu formātā. Un tad vēl salīdzināt ar valstīm, kur tā nenotiek. Arī šajā gadījumā realitātei pietuvinātāk būs skatīties alko vienību patēriņu uz galviņām, jo tad nav nozīmes, vai tas alko veikalā nopirkts no oficiālajiem, vai neoficiālajiem ienākumiem.
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:February 2nd, 2023 - 03:23 pm
(Link)
es laikam palaidu garām brīdi, kad tika noskaidrots uz kadiem datiem balstoties tika izveidots attiecīgais grafiks. izkatās, ka citi zin (:
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:February 2nd, 2023 - 02:37 pm
(Link)
Ai, un vēl taču arī alko lietošanas paradumi ietekmēs šādu statistiku, jo izdevumos procentuāli var neredzēt atšķirību, vai cilvēks piektdienas vakarā mājās aizlej seju ar lētāko šņabi, vai arī dodas uz kādu pasākumu, kur vakara gaitā iemalko pa glāzei dārga vīna. Izdevumi var sanākt tie paši, bet alko vienības krasi atšķirīgas. Mnjā, vārdusakot, grafiks galvas jaukšanai un sašutumam vairāk paredzēts, kas arī redzams komentāros.
[User Picture]
From:[info]zazis
Date:February 2nd, 2023 - 02:50 pm
(Link)
jā, protams, vidējais latvietis malko dārga vīna glāzi, kamēr francūzis dzen kanžu. :D
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:February 2nd, 2023 - 03:01 pm
(Link)
Par Franciju nezinu, bet piem. Zviedrijā, kur alko bija stingri dārgs un apgrūtināti pieejams jau pirms padsmit gadiem, mani vienaudži zviedru studenti uz mājas ballītēm nonšalanti nāca ar kontrabandas alko. Turpretī vidējais latviešu ballīšdzērājs tomēr ar neskaidras izcelsmes kontrabandas alko neriskēs, to pie mums patērē deklasētākais sabiedrības slānis, nevis jaunatnes intelektuālais zieds. Un šī ir tāda lieta, kas neparādīsies nevienā no oficiālajām statistikām, pat ne "alko vienības uz galviņu" grafikos.

Bet viss tas jau ir nedaudz ārpus manas oriģinālās kritikas, kura ir tāda, ka šitais grafiks sūdīgs, ir labāki grafiki, kas parāda to, ka LV iedzīvotāji dzer krietni virs vidējā Eiropā.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:February 2nd, 2023 - 03:06 pm
(Link)
P.S. To, kā mājās apstākļos gatavo vīnu, no kura pēcāk dzen kandžu gan pašu vajadzībai, gan nelielai peļņai, es arī pirmo reizi redzēju, kad toreiz padzīvoju Zviedrijā. Nevis, kā varētu padomāt, Latgalē.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:February 2nd, 2023 - 03:16 pm
(Link)
Jaunatnes intelektuālais zieds lok laboratorijas spirtu, pirms tam apskatoties cik garš tas ir, vajag C2.
[User Picture]
From:[info]nistagms
Date:February 2nd, 2023 - 09:43 pm
(Link)
vispār šo grafiku var gan izmantot, lai norādītu uz problēmu ar alkoholismu Latvijā. jo nabadzīgāka valsts, jo salīdzinoši lielākam procentam ienākumu būtu jāaiziet uz tevis nosauktajām pamatvajadzībām - īre, transports, izglītība, bērnu audzināšana, utt. ja lielākais procents alkohola pirkšanā (5%) ir tieši Latvijai, kurā alkohols ir salīdzinoši lēts, bet izdevumi pamatlietām varētu aizņemt lielāku procentu skaitu nekā citām valstīm (varbūt izņemot Rumāniju, Slovākiju?), tad varam saprast to, kāda prioritāte arī nabadzīgām mājsaimniecībām ir tieši alkohola iegāde. protams, katrs var tagad pierādīt savas statistikas vākšanas zināšanas un apelēt pie tā, ka nezinām, kur Lietuvā Vaša pats sev dziru taisa, vai kāds no Igaunijas atbraucis un te visu alko sapircis, bet te jau varam runāt par piesiešanos piesiešanās pēc, jo visi šie sīkumi to bildi varētu mainīt par diezgan nelieliem procentiem, un saskaitot plusus un mīnusus rezultāts varētu izrādīties ja ne tāds pats, tad krietni līdzīgs. kas vedina domāt par to, ka Zazis te vienkārši kārtējo reizi ir aizskāris alkohola cienītāju jūtas :)))
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:February 2nd, 2023 - 10:09 pm
(Link)
Manas kā alkohola cienītājas jūtas ar šito nevar aizskart, jo es tā kā nekad neesmu domājusi, ka alko būtu kaut kas labs un veselīgs, vai ka LV nebūtu plaši izplatīta alkoholisma problēma. Taču manas kā statistikas metodes cienītājas jūtas gan aizskar šādi grafiki, kuros iespējamie mainīgie ir jau tik nepārskatāmi daudz, ka jautājumu vairāk kā atbilžu. Nu nevari tu salīdzināt, ko kuras valsts vidējam iedzīvotājam nozīmē "5% mājsaimniecības izdevumu", ja par naudu, ko LV galvaspilsētā tu vari noīrēt šiku dzīvokli centrā, citas valsts galvaspilsētā knapi varēsi atļauties sūdīgu istabu guļamrajonā. Tas ir ar atrunu, ja visās valstīs izpratne par "mājsaimniecības izdevumi" ir pielīdzināma. Tas ir ar atrunu, ja LV u.c. Austrumeiropas valstu ēnu ekonomika tiek ņemta vērā aprēķinos. Tas ir ar atrunu, .. ai, es ceru, ka saprati, kādēļ man par šo grafiku raustās plakstiņš.
Otrs grafiks ar alko vienībām litros uz galviņu gadā tomēr labāk parāda reālo situāciju ar alko patēriņu katrā valstī. Un tur arī redzams, ka LV ir pirmajā* vietā, taču pārējais tops izskatās krietni citādāks, un LV izrāviens neizskatās tik dramatisks, kā šajā grafikā.

*Par to, ka LV bija pirmajā vietā 2019.g. es bišku paguglēju un redzēju citus grafikus, kur bija minēta Čehija kā pirmajā vietā ar vēl lielāku patēriņu un LV otrajā vietā ar nedaudz mazāku patēriņu ka šajā grafikā. Bet man tas nešķita tik būtiski, lai par to kasītos, jo te atmosfēra tik pat reliģioza kā ar AES diskusijām, kur jūtiņas kļūst svarīgākas par datiem un argumentiem.
[User Picture]
From:[info]nistagms
Date:February 2nd, 2023 - 10:26 pm
(Link)
jūtiņas arī ir svarīgas, ja kas! citas valsts galvaspilsētā, kur dzīvoklis maksās 3x vairāk, arī būs 3x lielākas algas. es runāju ļoti aptuveni, bet nu kamon, tu nevari noliegt to, ka šis grafiks parāda tendences, pat ja varam daudz domāt par pareizo metodoloģiju. un, manuprāt, var gan salīdzināt, ko kuras valsts iedzīvotājam nozīmē 5% mājsaimniecības izdevumu. tas ir vidējais procents no mājsaimniecības ienākumiem, kas apzināti vai ne pārāk apzināti ticis novirzīts alkoholam, un tas ļauj nojaust prioritātes. es saprotu tavus argumentus un es piekrītu, ka šī info nav perfekta, bet secinājumus no tās, imho, var izdarīt.

'LV izrāviens neizskatās tik dramatisks, kā šajā grafikā.'

tāpēc jau jāizmanto šis grafiks, lai vairāk runātu par nācijas nodzeršanos, tikai te visādi gudruļi grib traucēt. nē nu tas jau labi, ka gudriņi, tas jau labi ;-)))))))))
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:February 2nd, 2023 - 10:49 pm
(Link)
Ā, nu jā, tad atvainojiet, ka es te ar savu interesi par datiem, kas parādītu maksimāli reālajai situācijai pietuvinātu ainu, traucēju "vairāk runāt par nācijas nodzeršanos". Jāatzīst, ka pārsteidza mani nesagatavotu tāda nonšalanta atzīšanās, ka naratīvs > dati.
[User Picture]
From:[info]nistagms
Date:February 2nd, 2023 - 11:04 pm

to piedod' es tev!

(Link)
[User Picture]
From:[info]nistagms
Date:February 2nd, 2023 - 11:12 pm
(Link)
bet ja godīgi un bez visas ironiskās atvainošanās - tev taisnība par to, ka šis grafiks nenorāda uz to, ka Latvijā visvairāk izdzer. tas norāda uz to, ka no minētajām valstīm augstākā prioritāte alkohola iegādei ir Latvijā :))) beidzot piespiedi mani noformulēt domu.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:February 2nd, 2023 - 11:55 pm
(Link)
Nu varbūt. Lai gan arī tad es domāju, ka pētot alkohola prioritāti tad drīzāk vajadzētu aptauju, uz cik un kādām mājsaimniecības izdevumu pozīcijām cilvēki gatavi ietaupīt, lai atliktu nauda alkoholam.

Ja tu gribi celt trauksmi par "nācijas nodzeršanos", tad uz alkoholu iztērētā nauda ironiskā kārtā var sanākt tieši vismaldinošākais rādītājs. Deklasētākais alkoholisma paveids - točku klienti un lētā odekolona cienītāji - tev vispār neparādās pie šīm statistikām un jāpēta pēc citiem datiem. Solis pirms točkām, savukārt, ir lētā-stiprā alkohola pieprasījums veikalos. Par šo statistiku savākt ir iespējams un tas arī labāk parādīs "nācijas nodzeršanos" nekā mājsaimniecības izdevumi par alkoholu. Jeb, tēlaini izsakoties, lai amatalus hipsteris nesanāk vienā ailītē ar Strenču klientu.
[User Picture]
From:[info]nistagms
Date:February 3rd, 2023 - 12:16 am
(Link)
tev taisnība par to, ka tieši šo nodzeršanos labāk ir pētīt citā veidā. es vienkārši aizstāvēju zaža domu par to, ka nav tā, ka šis grafiks ne par ko neliecina. tomēr tēlaini izsakoties - ir arī amatalus hipsteri, kas kādā tumšā un ziemīgā ceturtdienas vakarā pēc labi paveikta frīlansiņa piemauksies ne sliktāk kā Strenču klienti (vai ta tajā slimnīcā vispār drīkst dzert!?!?).
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:February 2nd, 2023 - 08:06 pm
(Link)
+ daudz, un grafikā nav nodalīti alkohola veidi, jo ir milzīga atšķirība vai cilvēks patērē ļoti daudz litrus alus vai vienu smalku šampanieti, bet maksa var izrādīties līdzīga