Neprātīgā saprāta balss -
Maijs 26., 2021
11:25
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Klausoties sievas stāstos brīnos kā visi bērnu tiesību aizstāvji vēl nav pieķērušies Rīgas Baleta skolai. Mediņš ar Bruknu tur stāv stūrī un pīpē. Audzināšanas metodes tur nav mainījušās vismaz gadus 50. Morāla un emocionālā vardarbība no pasniedzēju puses tur ir ikdiena un nereti kāds audzēknis arī saņem kādu dunku. Gatavoti dzīvei uz skatuves, bet daudziem bērniem jau tagad no skatuves ir bailes. Nemaz nerunājot par diezgan drakoniskajiem mēģinājumu grafikiem, kas jau agrīnā pusaudžu vecumā noved pie profesionālu sportistu cienīgām traumām. Vēl arī meiteņu cenšanās uzturēt nevainojumu figūru bieži vien noved pie ēšanas traucējumiem.

Atbilde uz šo jautājumu jau arī principā ir zināma. Šāda attieksme un režīms tiek uzskatīts par normālu gan skolas vadībai, gan bērnu vecākiem, gan lielākajai daļai bērnu. Tas tiek uztverts kā vienīgais ceļš uz izcilību šajā nozarē. Lai kļūtu par pasaules mēroga baleta zvaigzni ir jābūt gatavam pārciest jebko. Par audzēkņu trūkumu skola nesūdzas. Audzēkņi brauc šeit mācīties gan no daudzām Eiropas valstīm, gan no Krievijas. Tiesa gan, par pasaules mēroga zvaigznēm kļūst tikai ļoti niecīgs procents absolventu. Pārējiem ir sačakarēta bērnība cenšoties piepildīt vecāku neizsapņotos sapņus.

Tags:

(10Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:26. Maijs 2021 - 11:54
(Link)
2016. gadā DELFi publicēja šo rakstu Amata noslēpumi: Baletdejotāji ir īsti veči
Izlasīju šo rakstu un emocionāli noreaģēju savā cibā: http://klab.lv/users/porcupine/168946.html, otru pārsteigumu saņēmu komentāros...
Tātad pēdējo 5 gadu laikā apmācības metodēs nekas nav mainījies.
[User Picture]
From:[info]klusums
Date:27. Maijs 2021 - 11:01
(Link)
Va, b&€! Tie komentāri! Jo tikai caur mokām var dabūt ko labu! Un tas sagatavo dzīveii!!!
[User Picture]
From:[info]dzhindzhera
Date:26. Maijs 2021 - 12:32
(Link)
Nu, es redzēju kā manu mazo māsu, topošo balerīnu, skolotāji mobingoja (ieskaitot klases audzinātāju, kas matemātiku laikam mācīja, riebīga sieviete bija), meitenes tur par stulbām tika apsaukātas un kas tik vēl nekas nedarījās. Normāli tas nebija, mana mamma protestēja, bet ilgi. Beigās kaut kas mainījās, bet tikai attieksmē tieši pret māsu. But tur tā sāpe tik un tā paliek. Tas nav normāli, tā būt nedrīkst, tāda vardarbība pret bērniem pastāvēt nevar. Vajag viņiem pieķerties klāt un izpurināt, viena lieta ir mācīt mākslas un otra lieta ir morāla un emocionāla vardarbība.

Bet vispār, šitie mākslu pasniedzēji ir sumpurņi. Kad maza biju, Cēsīs gāju skolā ar mūzikas novirzienu, vot neaceros, kurš numurs tai pamatskolai bija. Visi mērgļi un klavieru učene, lai viņai smagi dubļi, saukājās, sita ar lineālu pa pirkstiem, tā, ka zili, dūra ar to lineālu mugurā, rāva matus.
From:[info]windrider
Date:26. Maijs 2021 - 16:43
(Link)
Kamēr vairākumu audzēkņu un viņu vecāku šīs metodes apmierina diez vai kas mainīsies. Ja nu tikai nāk kāda ļoti progresīva pasniedzēju paaudze, kura pati vēlas lietas mainīt. Zinot gan, ka baleta pasniedzēji paši ir mācījušies šajā skolā vai kaut kur Krievijā, tas nešķiet īpaši ticami.

Sievas klases balerīnas pirms dažiem gadiem sacēla dumpi pret attieksmi un apiešanos. Nezinu gan ar ko tas toreiz beidzās.
[User Picture]
From:[info]special_k
Date:26. Maijs 2021 - 16:14
(Link)
mjā....
[User Picture]
From:[info]lara
Date:26. Maijs 2021 - 16:23
(Link)
Rozentalskola laikam bija īsta izprieca. Mūs tikai biedēja ar to, ka kļusim par sētniekiem, ja slikti gleznosim/mācīsimies. Drusku pakliedza arī pedagoģiskos nolūkos, bet citādi bija baigi forši un iedvesmojoši. Vai arī sāku uz vecumu kaut kā piemirst, ka būtu bijušas kaut kādas nejaucības.

Man šķiet, ka daudz grūtāk ir profesionālajās skolās, kur jāmācās kaut kas ķermenisks. Deja, mūzika. Tur vajag mežonīgu disciplīnu. Un pasaule vēl nav izdomājusi saudzīgu disciplīnu. Tikai nežēlīgu un sodošu.
From:[info]windrider
Date:27. Maijs 2021 - 12:01
(Link)
Varētu piekrist attiecībā uz tiem, kas vēlās ar to nodarboties profesionālā līmenī un tiešām kļūt pasaulslaveni. To var sasniegt tikai ar smagu darbu un stingru pašdisciplīnu.
Bet lielākā daļa tāda nebūs. Viņiem no skolas laika paliks fiziskas un garīgas traumas.
[User Picture]
From:[info]kaszczejs
Date:26. Maijs 2021 - 18:38
(Link)
Balets jau arī ir profesionālais sports, māksla tur - papildus atzīme par artistismu.
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:27. Maijs 2021 - 08:28
(Link)
Caur ērkšķiem uz zvaigznēm.

Bruknā. Caur ērkšķiem ārā no grāvja.

Jo stingrāka disciplīna, jo labāki rezultāti? Tas darbojas, līdz robežai, bet kāpēc, lai kautko tādu nodarītu savam bērnam man nav saprotams. Ar prātu saprotu kāpēc, cilvēciski nē. Šis par balerīnām.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:27. Maijs 2021 - 23:08
(Link)
Saprotu negāciju, bet tie, kas cīnās pret striktu audzināšanu panāk, bez izņēmumiem, to, ka skolas, neko nemāca (ja nu vienīgi ideoloģiju) un bērni kļūst par stulbiem, nestabiliem un nekaunīgiem "pieaugušajiem".
Powered by Sviesta Ciba