Neprātīgā saprāta balss -
Jūnijs 15., 2020
11:19
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Parunāšu arī es par ASV. Ir skaidrs, ka rasisma problēma ASV joprojām ir aktuāla, it sevišķi D štatos. Arī Policijas darba metodes (it sevišķi aizdomās turamo aizturēšanas laikā) ir bēdīgi slavenas visā pasaulē. Šajā ziņā Floids bija tikai dzirkstele pulvera mucā. Protams, ka viņš nebija eņģelis un agrāk jau vairākkārt sodīts, bet tas neattaisno policistu rīcību, kas viņu brutāli piebeidza visu acu priekšā. Tajā pašā laikā paši nemieri nav nekas jauns. Rasu naida inspirēti nemieri ASV atkārtojas regulāri un cikliski (~ ik pēc 30 gadiem). Tātad faktiski katra paaudze saskaras ar šo problēmu un ir spiesta paust savu viedokli radikālā formā. Līdz ar to šoreiz pie vainas nav kreiso radikāļu provokācijas (viņi gan izmanto situāciju), jo problēma ir reāla un ilgstoša. Arī veikalu grautiņi ir jebkuru plašu nemieru blakusprodukts ar ko jārēķinās.

Daudz trakāki ir t.s. ''pieminekļu grautiņi'' ASV un tagad jau arī Eiropā. Tie rāda pilnīgu sabiedrības neiedziļināšanos vēsturē un rasisma jēdziena vulgarizēšanu. Ja reiz kādam vēsturiskam personāžam (baltajam) ir uzstādīts piemineklis, tātad viņš noteikti ir bijis rasists. Mūsdienu priekšstati par rasismu tiek attiecināti uz daudzus gadsimtus senām personām. Kliedzošākais gadījums ir no Lielbritānijas par apķēpāto Roberta Brūsa pieminekli. Pirmais Skotijas karalis, kas izcīnīja Skotijas neatkarību dzīvoja 14. gs. Tātad faktiski dziļu viduslaiku Eiropas valdnieks izrādās rasists. Nerunāšu nemaz par galēji stulbiem piemēriem Ēģiptes piramīdu un mūsu pašu Rūjienas saldējuma sakarā.
Brīnos, kāpēc neviens nav pieķēries Romas impērijai. Tās ekonomika tiešām balstījās lielā mērā uz vergu darbu un sabiedrībā valdīja konsekvents dalījums starp romiešiem un barbariem. Tā laikā lielie zemes īpašnieki un latifundisti pēc vergu daudzuma pārspēja visus jauno laiku Amerikas plantatorus.

Tomēr pati bīstamākā ir tendence agresīvi apkarot pretējo viedokli. Turklāt nevis tikai apkarošana, bet pat mēģinājumi aizliegt to vispār paust. Tas demokrātijai ilgtermiņā ir daudz bīstamāk nekā agresīvi grautiņi.

Tags:

(13Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:15. Jūnijs 2020 - 15:04
(Link)
"Tātad faktiski katra paaudze saskaras ar šo problēmu un ir spiesta paust savu viedokli radikālā formā. Līdz ar to šoreiz pie vainas nav kreiso radikāļu provokācijas (viņi gan izmanto situāciju), jo problēma ir reāla un ilgstoša."

Tā vienkārši nav tiesa. Arī iepriekšējie grautiņi tika kontrolēti no augšas un tos nevis provocēja, bet vadīja kreisie ekstrēmisti. Mērķtiecīga ideoloģiska smadzeņu skalošanas, kūdīšana un rīdīšana šajā un citās sfērās (naids starp dzimumiem, reliģijām etc.) ir kreiso ekstrēmisut bread & butter kopš WW2 beigām. Skatoties uz pēdējo, viņi ir ar vien tuvāk un tuvāk Sovok 2.0 ieviešanai, šoreiz Rietumos. Kāda starpība, ka šarikovi tagad melni.
From:[info]windrider
Date:15. Jūnijs 2020 - 16:27
(Link)
Nu tad jāskatās analoģijas ar 1917. gada revolūcijām Krievijā. Boļševiki ļoti efektīgi uzkurināja pūli, sakāpinot emocijas un spiežot uz īstajām pogām. Bet nevar noliegt, ka sabiedrībai tolaik bija ļoti sāpīgas un ielaistas problēmas, liela sociālā nevienlīdzība, agrārā politika, strādnieku stāvoklis utt. Boļševiki to veikli izmantoja savā labā.
Respektīvi revolūcijas sēklai nepieciešama auglīga zeme.

Arī ASV viss ir aizgājis tik tālu tāpēc, ka kreisie ļoti veikli uzķēra īsto brīdi, kad iesaistīties un pārņemt vadību. Tāpat kā 1917. gada Krievijā. Tomēr, ja nebūtu reālu rasisma problēmu, tad arī šāda mēroga protestu nebūtu.
From:(Anonymous)
Date:15. Jūnijs 2020 - 17:02
(Link)
Nav dīvaini salīdzināt visai pārtikušu pasaules varenāko valsti ar nabadzīgu pusfeodālu absolūto monarhiju, kas izmocīta karā?
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:15. Jūnijs 2020 - 18:47
(Link)
Nav nekas tur aizgājis "tik tālu" un rasisma problēma ir no amēbas uzpūsts mediju manufaktūrēts zilonis. Interesanti kā te cilvēki cibā arī visi tādi drūmi atzīst "bet nu jā, ASV ir nopietnas problēmas ar rasismu", lai gan vienīgais avots, kur par to tiek uzzināts ir meinstrīm prese. Propaganda strādā.
[User Picture]
From:[info]special_k
Date:15. Jūnijs 2020 - 16:04
(Link)
+daudz. Paldies, ka uzrakstīji
[User Picture]
From:[info]mranarhs
Date:15. Jūnijs 2020 - 18:05
(Link)
Vai naida runa arī ietilpst viedokļu kategorijā?
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:15. Jūnijs 2020 - 18:48
(Link)
"Naida runa" ir kreiso totalitāristu dogwhistle.
[User Picture]
From:[info]jan09
Date:15. Jūnijs 2020 - 18:55

?

(Link)
Šodien ieraudzīju kādā portālā komentāru per melbiksi un šamā urīna bomi, ilgi smējos - vai tā arī ir klasificējama kā naida runa?
[User Picture]
From:[info]mranarhs
Date:16. Jūnijs 2020 - 18:51

Re: ?

(Link)
Neizklausās pēc tā. Ieteiktu tev paskatīties likumos, kā to definē, pirms tēlot asprātīgo komentētāju.
From:[info]windrider
Date:16. Jūnijs 2020 - 09:05
(Link)
Teorētiski neietilpst. Tomēr ir nācies saskartie ar gadījumiem kad šīs naida runas robežas ir ļoti elastīgas un šis arguments tiek izmantots mutes aizbāšanai. Vienā brīdī tavs alternatīvais un parasti arī nepopulārais viedoklis tiek traktēts kā naida runa.
[User Picture]
From:[info]mranarhs
Date:16. Jūnijs 2020 - 18:50
(Link)
Piekrītu, risks ir. Bet no riskiem pilnībā izvairīties nevar. Vārda brīvība jau pēc definīcijas nav absolūta, jebkurā likumā vai konvencijā būs norādīts, ka to var ierobežot, protams, ar zināmiem nosacījumiem. Sākot jau ar to, ka ierobežojumiem jābūt norādītiem likumā un jābūt proporcionāliem.

Salīdzinājumam - nacistu piesauktā vārda brīvība ir kaut kāda viņu pašu vienpusēji traktējama runātļaušana. Skaidrs, ka nacisti paši sev piešķir totālu vārda brīvību. Bet pie pirmās izdevības liegs to VISIEM oponentiem.

Manuprāt, tā ir milzīga atšķirība.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:21. Jūnijs 2020 - 17:00
(Link)
Nu to recidīvo kundziņu gan piebeidza ne policista kāja, bet gan pārāk lielais narkotiku daudzums asinsritē, kas apgrūtināja elpošanu, bet tas nu tā. Taču Romai jau ķērušies ir klāt. Pirms dienām Flandrijas pilsētā Zotigemā (Zottegem) liberālisma apkarotāji mēģinājuši sadauzīt vecā rasista un afroamerikāņu pazemotāja Gaja Jūlija Cēzara pieminekli. Diemžēl romieši labi to atlējuši bija - monstrs šķīrās tikai no dažām detaļām (pirkstiem un šķēpa). Tā kā protestētāji pievērsās tuvumā esošajam otram vietējam rasistam, Sv. Antonijam (Sint Antonius Kluis) - tam gan klājās plānāk, galvu nodauzīja.
From:[info]windrider
Date:25. Jūnijs 2020 - 11:27
(Link)
Jā, to Cēzara pieminekli es arī pamanīju nākamajā dienā pēc šī ieraksta tapšanas. Tā kā Ēģiptes piramīdas arī izskanēja nojaukšanas kandidātu sarakstā, tad atliek vēl tikai Stounhendža. :D
Powered by Sviesta Ciba