Neprātīgā saprāta balss - Komentāri
( Read Comments )
TimeText
11:19

[info]windrider

[Link]

Parunāšu arī es par ASV. Ir skaidrs, ka rasisma problēma ASV joprojām ir aktuāla, it sevišķi D štatos. Arī Policijas darba metodes (it sevišķi aizdomās turamo aizturēšanas laikā) ir bēdīgi slavenas visā pasaulē. Šajā ziņā Floids bija tikai dzirkstele pulvera mucā. Protams, ka viņš nebija eņģelis un agrāk jau vairākkārt sodīts, bet tas neattaisno policistu rīcību, kas viņu brutāli piebeidza visu acu priekšā. Tajā pašā laikā paši nemieri nav nekas jauns. Rasu naida inspirēti nemieri ASV atkārtojas regulāri un cikliski (~ ik pēc 30 gadiem). Tātad faktiski katra paaudze saskaras ar šo problēmu un ir spiesta paust savu viedokli radikālā formā. Līdz ar to šoreiz pie vainas nav kreiso radikāļu provokācijas (viņi gan izmanto situāciju), jo problēma ir reāla un ilgstoša. Arī veikalu grautiņi ir jebkuru plašu nemieru blakusprodukts ar ko jārēķinās.

Daudz trakāki ir t.s. ''pieminekļu grautiņi'' ASV un tagad jau arī Eiropā. Tie rāda pilnīgu sabiedrības neiedziļināšanos vēsturē un rasisma jēdziena vulgarizēšanu. Ja reiz kādam vēsturiskam personāžam (baltajam) ir uzstādīts piemineklis, tātad viņš noteikti ir bijis rasists. Mūsdienu priekšstati par rasismu tiek attiecināti uz daudzus gadsimtus senām personām. Kliedzošākais gadījums ir no Lielbritānijas par apķēpāto Roberta Brūsa pieminekli. Pirmais Skotijas karalis, kas izcīnīja Skotijas neatkarību dzīvoja 14. gs. Tātad faktiski dziļu viduslaiku Eiropas valdnieks izrādās rasists. Nerunāšu nemaz par galēji stulbiem piemēriem Ēģiptes piramīdu un mūsu pašu Rūjienas saldējuma sakarā.
Brīnos, kāpēc neviens nav pieķēries Romas impērijai. Tās ekonomika tiešām balstījās lielā mērā uz vergu darbu un sabiedrībā valdīja konsekvents dalījums starp romiešiem un barbariem. Tā laikā lielie zemes īpašnieki un latifundisti pēc vergu daudzuma pārspēja visus jauno laiku Amerikas plantatorus.

Tomēr pati bīstamākā ir tendence agresīvi apkarot pretējo viedokli. Turklāt nevis tikai apkarošana, bet pat mēģinājumi aizliegt to vispār paust. Tas demokrātijai ilgtermiņā ir daudz bīstamāk nekā agresīvi grautiņi.
Reply:
 
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Powered by Sviesta Ciba