mama drama ([info]virginia_rabbit) rakstīja,
@ 2016-04-06 08:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
skaidrs, ka es saviem dēliem neliedzu lelles un kleitas. E iet uz skolu rozā zandalēs un vakar staigāja apsējis zilu sedziņu kā frozenes kleitu (Frozen ir 2. vietā aiz būšanas par vampīru). bet kurš tad liedz, ja nav vien baigais mačists? arī mana tradicionālā brāļa ģimenē viens no dvīņu puikām staigāja rozā, kad vien gribēja, un arī mans brālis, cik atceros, bērnībā regulāri staigāja kleitās un ar auskariem, un lelle arī viņam bija mīļāka rotaļlieta nekā man. meitenēm īstenībā nemaz nav nekādu tik izteiktu "zēnu" lietu, ko vilkt un spēlēties.
es vnk šorīt lasīju par gender neutral audzināšanu un nesapratu, ar ko tā atšķiras no parastas audzināšanas, t.i., vnk neaudzināšanas, bet ļaušanas augt.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ninona
2016-04-06 10:54 (saite)
Manuprāt, atšķirība starp "gender neutral audzināšanu" un "ļaušanu augt" ir tajā, vai vecāks/aizbildnis savai pieejai ir piešķīris nosaukumu, vai nav.
T.i. vai nu Tu vienkārši ļauj un palīdzi augt tādam, kāds ir, vai ar nolūku centies panākt dzimumneitralitāti.

Jo ar īpašo pieeju arī var aizbraukt auzās, cītīgi pērkot tieši neitrālas drēbes un negādājot bērnam "stereotipiem" atbilstošas rotaļlietas utt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]teja
2016-04-06 12:32 (saite)
manuprāt apzināts darbs tajā jāiegulda, tikai kamēr bērns pats sāk izvēlēties drēbes un rotaļlietas.
tradicionālajā audzināšanā patiesībā nav tādas pozīcijas kā interesēšanās par bērna gaumi un interesēm. tikai dzimšanas dienās vai ziemassvētkos nopērk to, ko mazā sirsniņa kāro, bet pārējā laikā lai dzīvo pēc vecāku noteikumiem. īpaši, ja bērns ir rātns un introverts un ne uz ko skaļi neuzstāj.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ninona
2016-04-06 12:45 (saite)
Redz, "ļaušana augt" nav tas pats, kas "tradicionālā audzināšana". Ļaut augt (un vilkt zīdainim to, kas ir vai vienkārši patīk) ir vieglāk nekā turēties pie meiteņu rozā un puiku zilā (vai otrādi) :) Neredzu tur nekādu "apzināto darbu".
Ja vecākam "neitrālās" lietas sagādā grūtības un viņam pie tā jāstrādā apzināti, visticamāk tās grūtības ir psiholoģiskas (nav tā, ka meiteņu drēbes un lietas tirgo tik Juglā un puiku Imantā), kas varētu nozīmēt problēmas pašu galvās. Visticamāk, ir izdomājuši, ka "pareizi" ir audzināt neitrāli un tad cenšas, pārcenšas un arī kļūdās (meklēdami zīdaiņmeitenei tumšzilu kleitu ar mašīnītēm :D )
Nevienu audzināšanas metodi nevajag pacelt reliģijas līmenī :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?