Viss ir labi un būs arvien labāk! - [entries|archive|friends|userinfo]
veed_logs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| google komiks Nr.1 komiks Nr.2 ]

[9. Apr 2024|08:45]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Linknopel mani

Comments:
From:(Anonymous)
Date:9. Aprīlis 2024 - 09:47
(Link)
Un tad iedomājies – tu esi no Ukrainas vai Baltkrievijas atbēdzis cilvēks, angļu valodu nemāki, bet uz kino iet nevari, jo uzlikt subtitrus filmai – tas skaitās atbalstīt Putinu (jā, es zinu, ka daudzi no šiem cilvēkiem principā nelieto krievu valodu, bet tikpat daudziem tā ir vienīgā saziņas iespēja šeit un tagad). Nesaprotu, kāpēc mēs joprojām neskatāmies uz krievu valodu kā potenciālu un ieroci cīņai pret Putina dezinformāciju. Ja būtu jāmet flajeri krieviem, lai mudinātu uz sabotāžu, arī nelietotu "rusņas" valodu?
From:[info]polija
Date:9. Aprīlis 2024 - 10:08
(Link)
un atkal tiek izvilkta nabaga bēgļu kārts! Kad es bēgšu no kara šeit pēc 5g uz jekuru Eiropas/pasaules valsti, es stipri šaubos, vai kāds man meklēs saprotamā valodā subtitrus. Kino nav pirmā nepieciešamība, ffs!
ak, nabaga bēgļi! tie bēgļi, kas gribēja, no pirmās dienas arī mācījās latviešu valodu un jau māk daudz labāk nekā tā rusņa, kas te visu dz'vi pieradusi pie savas valodas.
From:(Anonymous)
Date:9. Aprīlis 2024 - 10:15
(Link)
Mana pieredze ar ukraiņu un baltkrievu bēgļiem ir tāda, ka viņi šeit ir spiestā kārtā un jau iebraukdami, sapņo kā braukt atpakaļ mājās. Viņi negrasās šeit palikt. Mācīties latviešu valodu daudziem no viņiem prioritāšu sarakstā bija diezgan zemā vietā.
From:(Anonymous)
Date:9. Aprīlis 2024 - 10:35
(Link)
Ja reiz viņi grasās braukt atpakaļ, tad kāpēc Latvijai jāmēro kaut viens solis publiskās telpas rusifikācijas virzienā?
From:[info]polija
Date:9. Aprīlis 2024 - 10:44
(Link)
Exactly!
Negribi mācīties, nemācies! Uz kino iet nav spiesta lieta. Jebkurā valstī var uztur'ties ierobežotu laiku, nemācoties NEKO no tās valodas. tikai nevienai valstij nav arī pienākuma kaut ko tulkot - izņemot tur kādus speciālos tiesu gadījumus, kur arī tie ir atsevišķi gadījumi, kad valsts nodrošina tulku konkrētam gadījumam, nevis tgd visur jābūt visam arī kādā svešvalodā - ja nu gadījumā kāds nesaprot valsts valodu.
From:(Anonymous)
Date:9. Aprīlis 2024 - 10:34
(Link)
Tagad ukraiņu bēgļi ir visur Eiropā. Tāpēc Īrijā un Vācijā kino jāliek subtitri krieviski, t.i., valodā, ko par okupantu un izvarotāju mēli nu jau atzīst jebkurš normāls ukrainis?
From:(Anonymous)
Date:9. Aprīlis 2024 - 11:03
(Link)
Varētu jau likt arī ukrainiski?

Nesen redzēju sludinājumu vienā sporta hallē trenerim, viena no prasībām bija spēja arī runāt RU. Liāna Langa vai kurš tur metās iztaujāt, halle pieklājīgi atbildēja, ka daudzi treneri kolektīvā ir atbraukuši no Ukrainas un ir jābūt iespējai savstarpēji sarunāties. Pirmais pretjautājums bija: a kapēc viņi vēl nemāk latviski?

Labi nebūs nekad. Bet es domāju, ka ir jāpatur komunikācijas iespēja ar iebraucējiem, jo viņi ir un būs un neapgūs latviešu valodu triecientempos. Nav motivācijas, ko var saprast.
From:(Anonymous)
Date:9. Aprīlis 2024 - 11:37
(Link)
Tā arī nesapratu, kāpēc lai poļi, vācieši, īri savos kino liktu subtitrus ukraiņu valodā. Kā redzam no Polijas gadījuma, kur jau pirms kara bija milzīga ukraiņu minoritāte, var valodiski nākt pretī tikai noteiktos kontekstos, piemēram, pilsonības vai uzturēšanās atļauju birojos, šodien arī ar bēgļu lietām saistītās tēmās, un arī, ar uzsvaru - ukrainiski. Bet ārpus šiem specifiskajiem gadījumiem, ir tiešām grūti saprast, kāpēc lai publisko telpu padarītu daudzvalodīgu, it īpaši jau tā mazskaitlīgajai latviešu valodai, ko apdraudētības ziņā nevar salīdzināt ar vācu un poļu valodām.
From:(Anonymous)
Date:9. Aprīlis 2024 - 11:44
(Link)
Nešķiet, ka bēgļu krīze nebūtu pielīdzināma vidējai emigrācijas situācijai? Bēgļu krīze ir pēkšņa un attiecas arī uz tiem iedzīvotāju slāņiem, kuri nekad nav paredzējuši dzīvot ārzemēs, slikti pārvalda svešvalodas.

Neviens jau neprasa padarīt publisko telpu daudzvalodīgu. Bet, manuprāt, krievu valodu var šobrīd labi pavērst kā ieroci pret pašu Putinu, jo tā ir valoda, kuru pārvalda kā baltkrievu, tā arī ukraiņu bēgļi un kuru saprot arī daļa mūsu sabiedrības. Mēs varam daudz ātrāk sazināties.

Par kaut kādiem subtitriem – a kāpēc būtu jābūt angliski? Kurai iedzīvotāju grupai tie paredzēti un kāpēc?
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:9. Aprīlis 2024 - 12:04
(Link)
"Neviens jau neprasa padarīt publisko telpu daudzvalodīgu"
Tu pašā pirmajā komentārā pie šī ieraksta aizstāvēji krievu valodas subtitru lietošanu kinoteātros. Ko tur murgo tagad?
From:(Anonymous)
Date:9. Aprīlis 2024 - 12:05
(Link)
Piekrītu, angliskos subtitrus var aizvākt.

"Piepeša" krīzes situācija kā izņēmuma stāvoklis tieši vēl vairāk mazina vajadzību pārkārtoties par labu krievvalodībai. Bēgļi savas krīzes spiesti ātri pielāgosies mītnes zemes noteikumiem. Krievu valoda savukārt ir ne tikai Putina, bet visas agresīvās krievu tautas jau gadsimtos aprobēts ierocis pret visām kaimiņu tautām, t.sk. pakļautajām Iekškrievijas somugru un tjurku tautām. To nevar pavērst "kā ieroci" pret pašu šāvēju (jo runa ir par absolūto masu, skaitu, krievvalodības vides pašpietiekamību ne tikai reģionā, bet arī pasaulē), tikai atbruņot un pārspēt ar labākiem, ātrākiem un jaudīgākiem ieročiem. Ukraiņu (u.c. tautu) rusifikācijai ir jāpieliek trekns punkts.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:9. Aprīlis 2024 - 11:54
(Link)
Jā, es iedomājos. Es iedomājos, ka es esmu no Latvijas aizbēdzis bēglis uz kaut kādu Papua Jaungvineju vai Zimbabvi. Ja es nezinu vietējo valodu man prātā nenāks pieprasīt vietējiem kaut kādus subtitrus vai tulkojumus. Es uzskatīšu par savu pienākumu mācīties vietējās valodas un pielāgoties situācjai.

Starp citu, mūsdienu pasaulē cilvēks, kurš savā dzīvē zina tikai vienu valodu, ir idiots. Un idiotiem ir grūta dzīve jebkur, ne tikai mūsu zemē.

Tie bēgļi no Ukrainas vai Baltkrievijas, kas uzskata, ka mums sava informatīvā telpa no latviskās ir jāpārkārto uz viņiem ērtāko krievisko var iet dirst. Un uzreiz. Lieta tikai tāda, ka pārsvarā šie cilvēki ir tādu pamuļķu, kā tu galvās, nevis realitātē. Vairums bēgļu nepieprasa pārkrieviskot Latviju, to steidz darīt tikai tādi, kā tu.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:10. Aprīlis 2024 - 08:56
(Link)
Es nevis iedomājos, bet tikko palīdzēju vienam Ukrainas bēglim kārtot atļaujas Spānijā.

Līdz šim viņš bija UK, bet neesot paticis klimats un bērni esot slimojuši, tāpēc izlēmis tagad pārcelties uz Spāniju.

Viņš aiziet uz policiju reģistrēties, bet tur viņam saka, ka nevar angliski, viņam vajadzējis paņemt kādu līdzi, kas var spāniski pārtulkot.

Tagad ir reģistrāciju dabūjis, ir darba atļauja, jau tāpat apstaigājot objektus pāris dienās ir uzreiz atradis darbu celtniecībā. Ta ir valstī šķiet ir vislielāko bezdarbnieku skaitu Eiropā. Lūk tā ir ar tiem bēgļiem – viņiem nav šķērslis ne valoda, ne bezdarba līmenis valstī.

Pret Putinu arī vislabāk darbosies tieši tas, ka Latvijā nekur vairs nevarēs izbraukt ar krievu valodu. Visi būs spiesti darbā un publiskās institūcijās runāt latviski un saprast, kāpēc šeit nedarbojas Krievijas kārtība.