sajūtu cilvēks - [entries|archive|friends|userinfo]
sajūtu cilvēks

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Feb. 9th, 2016|10:43 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Besis.

Beidzot saņēmos cept maizi, nopirku grauda spēkā tomātu bazilika maizes maisījumu, bet sūds vien sanāca.
Tādu kukuli žēl mest ārā (āfrikā bērni cieš badu), bet ieēst ar nav iespējams.
To, ka es kaut ko nočakarēju ar cepšanu, pieļauju, tāpēc laikam bišķi ķepeklis pa vidu, bet nu garšas ar nekādas. Par kaut kādu tomātu bazilika garšu nemaz nerunājot.
pfff. nikna.

a jums tās grauda spēka maizes sanāk pufīgas?
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]delvira
Date:February 9th, 2016 - 10:56 am
(Link)
tiesi pirms nedelas bija tiesi tads pats FAIL, vainoju raugu, kurs neuzruga, bet nu nez vai tikai no taa vien tada rugta garsa?
[User Picture]
From:[info]vacatio
Date:February 9th, 2016 - 11:06 am
(Link)
manai nav rūgta garša. vienkārši ir tāda nu.. bezgarša. Bet pūtās maz, jā, dēļ kā arī laikam nav tā pufīguma.

Vēl tur apraksts šausmīgi nabadzīgs. "visu samīcīt kopā" bez maz. Nu un es sevi ar nepārpūlēju, samīcīju stingrā bumbulī un viss, bet no omes atceros, ka vismaz pīrāgu mīkla bija kādu pusstundu jāmīca, lai labi sanāktu. Varbūt te ar tā vajadzēja.
[User Picture]
From:[info]courty
Date:February 10th, 2016 - 07:00 pm
(Link)
rūgta garša var būt no miltiem.
[User Picture]
From:[info]neraate
Date:February 9th, 2016 - 11:09 am
(Link)
izbaro puntiem, apēdiet ar mērcīti (ir itāļiem kkāds ēdiens kur sataisa mērcīti ar tomātiem, garšvielām, olīvām, gaļu? pārlej maizes šķēlēm un ēd) vai iesaiņo un noliec ārā, kāds bomzītis apēdīs
[User Picture]
From:[info]savanna
Date:February 9th, 2016 - 12:00 pm
(Link)
Šo uztaisi par ķiploku grauzdiņiem.

Par maizi, es taisu pati, mīcu no konkrētām sastāvdaļām. Šādas, kā apraksti neesmu mēģinājusi.
Maizes mīcīšanā, vai pīrāgu mīcīšanā shēma aptuveni šāda: Bļodā saber sausās sastāvdaļas (milti un, ja pirktais maisījums, sauso raugu). Atsevišķi izkausēju līdz šķidrai konsistencei cepammargarīnu vai sviestu tik gr, cik norādīts uz iepakojuma. Izkausētajam sviestam pievienoju norādīto daudzumu ūdens (auksta, jo tas atdzesē karsto sviestu). Pa daļām leju šķidro maisījumu sausajā un maisu ar karoti. Kad viss šķidrums ir ieliets un iemaisīts, sāku mīcīt ķepekli. Tas nedrīkst būt pārāk ciets un stīvs. Ja tā sanācis, tad jāpielej vēl ūdens (vērojot konsistenci, var liet ūdeni pa ēdamkarotei klāt, lai nesanāk par šķidru). Mīca vismaz minūtes desmit, bet principā, kamēr masa vairs nelīp pie rokām, bet smuki mīcot atdalās no roku ādas.

Tad ar slapju plaukstu nolīdzina mīklu bļodā, pārklāj un atstāj uzbriest (ja nav norādīts un iepakojuma, tad vismaz 40min). Pēcāk veido kukulīšu formu ar slapjām plaukstām un liek uz pannas, kura pārklāta ar cepampapīru (vai arī liek mīklu silikona formā).

Es lieku mīklu aukstā krāsnī (uzsilstot tā vēl uzbriedina mīklu) un cepu to ~170 grādos. Ilgums, kamēr kukulīši zeltaini brūni un, iedurot zobu bakstāmo, tam nekas nelīp klāt. Ja kukulīši lieli, labāk cept 160 grādos, lai vidus nepaliek jēls. Ja mazi, kā bulciņas, tad labāk uz 180, lai nesakalst.
[User Picture]
From:[info]vacatio
Date:February 9th, 2016 - 12:21 pm
(Link)
te nebija paredzēta nekāda taukviela. pieņemu ka tāpēc ar ir stīvs un ātri sakalst tas kukulis.
[User Picture]
From:[info]savanna
Date:February 9th, 2016 - 12:39 pm
(Link)
Tai maizei, ko cepu pati, arī nav taukvielas.

Pēc izņemšanas no krāsns to ietin mitrā dvielī, tas novērš sakaltušu garozu. Maizes turēšana tā arī turpinās, ietīta dvielī un, ja zināms, ka 2-3 dienu laikā neapēdīsies, tad ar visu dvieli ielieku to maisiņā, kam atvērts viens gals. Maize vēdinās, bet ne tik ļoti, lai ātri sakalstu.

Tomēr piekrītu ka, ja to maizi mitrā dvielī neliktu, un atstātu uz galda brīvi gaisam pieejamu, tad nākamajā dienā varētu naglas sist.
[User Picture]
From:[info]f_g
Date:February 9th, 2016 - 04:37 pm
(Link)
Es cepu no graudaspēka maisījumiem. Tiesa, maizes krāsnī, kas pati trīs reizes visu maisa un raudzē.
Tomātu-bazilika man šķiet viena no tām, kurām ir maz izteikta tā tomātu-bazilika garša/smarža. Biežāk esmu cepusi sēklu maizi, šokolādes maizi, miežu maizi ar cepamo pulveri.
Arī maizes krāsnī cepot, pufīga tā nesanāk. Tomēr pilnais grauds nedod to gaisīgumu. To zinu arī no pieredzes, cepot kūkas un mazkeksus (mafinus).
Ja gribas gaisīgāku, tad pamēģini tos vācu maizes maisījumus, kas ir rimi, stockman. Mūsmājās tie arī tiek regulāri cepti.
Vēl viens variants - eksperimentēt pašai ar mīklas gatavošanu.
Un vēl viena lieta - maizei, manuprāt, tomēr patīk mīcīšana. Tā nav nekāda kūka vai cepums. :)
[User Picture]
From:[info]vacatio
Date:February 9th, 2016 - 04:42 pm
(Link)
Es gaidīju tavu komentāru. Zinu, ka Tu pie viņiem pērc.
taga man tapa skaidrāks ko dara maizes krāsns. manam multikatlam ir maizes cepšanas funkcija, viņa ir 2 posmos - raudzēšana un cepšana. Domāju, tas pats notiek arī maizes krāsnī, bet taga skaidrs, ka maizes krāsnī ir arī maisīšana. Un es sekoju sava katla cepšanas instrukcijai, kura ar bija tāda stipri nepilnīga dēļ kā man acīmredzot viss sanāca ķepīgs, nevis drupens.
[User Picture]
From:[info]f_g
Date:February 9th, 2016 - 04:50 pm
(Link)
Mamma ir multikatls un tur salīdzinoši labi cepas keksi (parastie - sviests, olas, cukurs, milti, piens, kāda garšviela). Bet man nepatīk tas, ka virsa tāda pamitra paliek (man patīk ar smuku, viegli brūnu garoziņu) :)
Neesmu mēģinājusi tos vācu maisījumus mammas multikatlā uzcept, bet pieņemu, ka tie drīzāk varētu sanākt.

Man pašai no tiem vācu pie sirds dikti iet šis:

maize

Pamēģini varbūt arī kādu no Dobeles maisījumiem. Es vienu gaišo kaut kādu cepu, kad gāju ciemos. Ēdāji teica, ka garda. :)

Es zinu, ka graudaspēka maizi cilvēki cep parastajā krāsnī, bet tad krietni piedomā pie mīcīšanas, lai viss ir labi izmīcīts. :) Iespējams, ka tieši tā bija problēma.
Bet par maizes krāsni.. nu, jā tur pilnīgi cita lieta. Normālā situācijā maize ātrāk par 3,5 stundām neizcepas (ar visām raudzēšanas un maisīšanas procedūrām). Tiesa, arī man reizēm sanāk negadījums un maizīte sakrīt, lai gan neko savādāk kā parasti nedaru. Laikam jau ir kādas dienas, kas ir piemērotas maizes cepšanai labāk, nekā citas. :)
[User Picture]
From:[info]vacatio
Date:February 9th, 2016 - 05:01 pm
(Link)
paldies!
[User Picture]
From:[info]ely
Date:February 9th, 2016 - 08:33 pm
(Link)
Nav cepts tieši no viņu maisījuma, bet pēc žurnākā publicētas Grauda Spēka receptes. Sanāca ķepeklis.

Maizi cepam ar ieraugu.
[User Picture]
From:[info]ely
Date:February 9th, 2016 - 08:34 pm
(Link)
Ui, žurnālā. :)
[User Picture]
From:[info]vacatio
Date:February 9th, 2016 - 08:35 pm
(Link)
Ok, paldies!