|
[Feb. 9th, 2016|10:43 am] |
|
|
|
Comments: |
Šo uztaisi par ķiploku grauzdiņiem.
Par maizi, es taisu pati, mīcu no konkrētām sastāvdaļām. Šādas, kā apraksti neesmu mēģinājusi. Maizes mīcīšanā, vai pīrāgu mīcīšanā shēma aptuveni šāda: Bļodā saber sausās sastāvdaļas (milti un, ja pirktais maisījums, sauso raugu). Atsevišķi izkausēju līdz šķidrai konsistencei cepammargarīnu vai sviestu tik gr, cik norādīts uz iepakojuma. Izkausētajam sviestam pievienoju norādīto daudzumu ūdens (auksta, jo tas atdzesē karsto sviestu). Pa daļām leju šķidro maisījumu sausajā un maisu ar karoti. Kad viss šķidrums ir ieliets un iemaisīts, sāku mīcīt ķepekli. Tas nedrīkst būt pārāk ciets un stīvs. Ja tā sanācis, tad jāpielej vēl ūdens (vērojot konsistenci, var liet ūdeni pa ēdamkarotei klāt, lai nesanāk par šķidru). Mīca vismaz minūtes desmit, bet principā, kamēr masa vairs nelīp pie rokām, bet smuki mīcot atdalās no roku ādas.
Tad ar slapju plaukstu nolīdzina mīklu bļodā, pārklāj un atstāj uzbriest (ja nav norādīts un iepakojuma, tad vismaz 40min). Pēcāk veido kukulīšu formu ar slapjām plaukstām un liek uz pannas, kura pārklāta ar cepampapīru (vai arī liek mīklu silikona formā).
Es lieku mīklu aukstā krāsnī (uzsilstot tā vēl uzbriedina mīklu) un cepu to ~170 grādos. Ilgums, kamēr kukulīši zeltaini brūni un, iedurot zobu bakstāmo, tam nekas nelīp klāt. Ja kukulīši lieli, labāk cept 160 grādos, lai vidus nepaliek jēls. Ja mazi, kā bulciņas, tad labāk uz 180, lai nesakalst.
te nebija paredzēta nekāda taukviela. pieņemu ka tāpēc ar ir stīvs un ātri sakalst tas kukulis.
Tai maizei, ko cepu pati, arī nav taukvielas.
Pēc izņemšanas no krāsns to ietin mitrā dvielī, tas novērš sakaltušu garozu. Maizes turēšana tā arī turpinās, ietīta dvielī un, ja zināms, ka 2-3 dienu laikā neapēdīsies, tad ar visu dvieli ielieku to maisiņā, kam atvērts viens gals. Maize vēdinās, bet ne tik ļoti, lai ātri sakalstu.
Tomēr piekrītu ka, ja to maizi mitrā dvielī neliktu, un atstātu uz galda brīvi gaisam pieejamu, tad nākamajā dienā varētu naglas sist. | |