svesinieks ([info]svesinieks) rakstīja,
@ 2019-01-15 14:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:Common People

#Ījabs
Man ir tik dikti žēl, ka Ījabs startēs EP vēlēšanās. Protams, ka viņš ir jēgpilns kandidāts un viens no retajiem, kas interesējās par Eiropas politiku kopumā (gan EU gan atsevišķās valstīs) un gana intelektuāli glīts, lai nedarītu kaunu, kas zina varbūt pat paspīdētu ar kādu krietnu runu vai jēgpilni atbalstītu kādu lv svarīgu iniciatīvu. Bet kopumā – būsim godīgi, EP deputāts ir prestiža amats, kur griež lentītes, brauc ar Mersedesu, apmainās ar laipnībām un veic citas aktivitātes, ar kurām var tikt galā arī cilvēks bez doktora grāda sociālajās zinātnēs. Nu vai arī netikt galā un veidot vienu no 751 cilvēku lielās masas.

Ījaba devumu Latvijā ir grūti pārvērtēt. Viņš ir gan tulkojis un rediģējis un sarakstījis pats dažādus garlaicīgus, bet politikas zinātnei vērtīgus izdevumus, pašaizliedzīgi un aizrautīgi strādājis universitātē un viņa aiziešana no lv scēnas nozīmēs retināt jau tā vājās Latvijas politolodziņu rindas. Bet, kas, manuprāt, pats svarīgākais Ījabs ir bijis apbrīnojami teicams sociālpolitisko aktualitāšu komentētājs. Cik tad Latvijā ir cilvēku, kuru sarakstīto ir prieks izlasīt, turklāt pat tad, ja varbūt nav tieši lasītāja idejiskajam flangam atbilstošs teksts. Cik ir tādu, kas var kaut nedaudz plašākai auditorijai saistoši pastāstīt par paternālismu, nacionālismu, populismu un citām idejām, par kurām lv tiek runāts maz, vai tiek runāts tikai atsevišķos ideoloģiski pielādētos griezumos. Liepnieks? Domburs? (Bet Domburs neraksta) Sakss? (Bet Sakss neraksta par politiku un tad kad rakstīja, tad pēc Saskaņas pasūtījuma), Ikstens? (Ikstens jau ir kļuvis par augstraudzes akadēmisko personālu, kam labāk ne par ko neizteikties), Korbins? (Bet Korbins vairs neraksta?). Paliek tikai visādas Kreituses, Ostrovskas, Rajevski un citi ļaudis, kas izsakās reti un tendenciozi turklāt pārsvarā pēc mediju pieprasījuma un bez īpašas vērtības vai ieskata.

Un tad ir visādi gaišie ļaudis, kas dzīvo rimtu akadēmisko dzīvi un rokas ar sociālpolitisko procesu skaidrojumu plašākai sabiedrībai nesmērē. Protams, ja par plašāku sabiedrību var nodēvēt politikas zinātnes studentus, satori un rīgas laika lasītājus - bet tāpat tā ir plašāka auditorija, kā cilvēki, kas lasa "Latvijas intereses Eiropas savienībā" vai “Political science quarterly”, ko visticamāk izlasa tikai autors un korektors.

Es ticu, ka Ījabs ir to pelnījis - intelektuālu sabiedrību, labu atalgojumu un pensiju, dzēruša Junkera apčamdījienu, mersedesu un ballīti pēc Strasbūras sesijas un piesēst Briseles parkā uz soliņa ar putojošu dzērienu. Bet man ir ļoti žēl, ka mēs zaudējam politikas zinātnieku un publicistu, kurā, vismaz man, bija aizraujoši klausīties. Protams, var jau būt ka neievēlēs, bet tāpat tas nozīmē, ka viņš būs kādu brīdi bijis konkrēta politiskā spēka kandidāts – novērojamais objekts, līdzdalībnieks – nevis objektīvs vērotājs. Tas nav zīmogs uz dzīvi, bet vismaz uz vērā ņemamu laiku.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]iokaste
2019-01-15 16:40 (saite)
Bet viņš jau arī tagad nav neatkarīgs. Cik zinu - Sorosa fonda darbinieks.
+ viņš baigi gari izsakās, uz robežas ar vāvuļošanu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]svesinieks
2019-01-15 17:14 (saite)
Jā, protams, viņš ir no liberālā flanga. Bet kurš gan no daudzmaz nopietiem lv publicistiem/akadēmiķiem sociālajās zinātnēs nav bijis saskarē ar sorosa fondu vai kādu no tā atzariem.

Par vāvuļošanu nezinu. Droši vien, ka jāpiekrīt, ka saturs varētu būt biezāks, vismaz domājot par to, ko es esmu lasījis. Tiesa vāvuļošana viņa izpildījumā ir salīdzinoši eleganta. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2019-01-15 17:28 (saite)
Politisko procesu komentētājs jau nav objektīvs vērotājs un manuprāt, kulinārijas ekspertam ļoti noderīgi ir, ja šis kādreiz izdomā arī kādā virtuvē ieskatīties, nevis visu dzīvi lasīt pavārgrāmatas vien.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]svesinieks
2019-01-15 17:40 (saite)
Nu "objektīvs" noteikti ir pārāk skaļi teikts. Saglabājot virtuves analoģiju viena lieta, ka tu esi cilvēks, kam ļoti patīk noteikta ražotāja garšvielas, jo tici, ka tās ir krietnas garšvielas. Cita, ja tu strādā pie noteikta garšvielu ražotāja, paralēli gastronomisko aktualitāšu komentēšanai.

Jāpiekrīt, ka protams ieskats no cilvēka, kas tiek klāt dažādu slēgto durvju sarunām un aizkulisēm ir potenciāli lielāks, bet reizē arī mazāka iespēja, ka šis ieskats varētu tikt publicēts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nistagms
2019-01-15 17:51 (saite)
jā, viņš bija lielisks pasniedzējs, bija prieks celties septiņos uz uni

(Atbildēt uz šo)

lol
[info]gnidrologs
2019-01-15 19:24 (saite)
cālīt, cik tev gadu?

edit: mazliet mans iespaids par šo kgu - viņš ir no tiem autoriem/vāvuļotājiem, kādi PSRS laikos nodarbojā ar profesionālu daiļliteratūras ievadu/pēcvārdu skribelēšanu, kuru saturs bija nodemonstrēt sociālisitiskajai sabiedrībai kā attiecīgais darbs raugāms caur marksisma-ļeņinisma prizmu. Noteikti ne dumjš cilvēks. Tas ne katram padodas ar taisnu seju.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: lol
[info]svesinieks
2019-01-16 11:00 (saite)
I'm not your cālītis, pal! :D

Protams, ka viņš ir establishmenta žīdmasonliberastu skolārs, bet tā ātrumā atmiņā nenāk prātā reize, kad viņš būtu kādu īpaši sleazy gabalu nopublicējis. Liela daļa no tā kas ir publicēta, manuprāt, ir visai pieklājīga bez ļoti smagas ideoloģiskās nastas. Protams, ka ījabs nekad nav bijis ideoloģiski neitrāls, bet, manuprāt, pietiekoši korekts. Ja paskatamies uz alternatīvām žurnālistu un politologu vidū, tad es vismaz neredzu nevienu, kas būtu pieminēšanas vērts un nebūtu no establishmenta, bet var jau būt, ka vnk nav nācies lasīt/dzirdēt. (Liepnieks, ja nu vienīgi, bet nu par baigo ne-establishmentu viņu nodēvēt ar nešķiet korekti).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: lol
[info]krishjaanis2
2019-01-16 16:40 (saite)
Bet tieši tā arī ir problēma, ka tik samēra saprātīgs un reflektīvs LV establišmenta liberālis kā Ījabs ir izvēlējies tieši šo ceļu (EU??) un tieši šo partiju, jo pilnīgi viss liecināja, ka viņš ir skeptiskāks un saprātīgāks indivīds, pat ar visām sorosiskajām blaknēm. Turklāt pēdējos gados viņš savos tekstos bija pieaugoši skeptiskāks pret "liberālās demokrātijas" dogmu kā tādu. Vienīgais skaidrojums - viņa pēdējo gadu arvien izmisušākie LV augstākās izglītības situācijas raksturojumi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: lol
[info]svesinieks
2019-01-16 17:03 (saite)
Es nezinu. No vienas puses, ja vispār kādā partijā viņam bija jāiet, tad droši vien jau A/Par. Viss pārējais šķistu vēl tālāk.

Kāpēc tāds lēmums, grūti spriest. Viens noteikti ir finansiālais miers, kādu bauda EP deputāti, bet nedomāju, ka tas ir galvenais, jo gan jau, ka arī LU vai citā AII var atrast kādu mierīgāku vietu par SZF profesoru. Domāju, ka papildus iemesli var būt:
1)Mazliet slavas - viņš tomēr ir vīrs, kam patīk uzmirdzēt
2)Mazliet izmaiņas dzīvē - noteikti ir kkāds terminēts laiks, ko var nostrādāt par pētnieku un pasniedzēju, līdz tas viss apnīk.

P.s. Vai Jūs esat teiksmām apvītā Krišjāņa/Narrenschiff reinkarnācija?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: lol
[info]gnidrologs
2019-01-16 21:03 (saite)
Manā uztverē politologi kā suga ir angažējami politiskā establišmenta rupori, pat ja paši to neapzinās. Izcilākie no tiem kļūst par ievērojamiem polittehnologiem, kas paši izbīda ideoloģijas, "krijeitori", kā teiktu Peļēvins. Viduvējības par garlaicīgiem skribentiem, kas atreferē izbīdītās ideoloģijas "oficiālās" nosājas. Nekā personīga pret Ījabu principā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: lol
[info]svesinieks
2019-01-16 22:15 (saite)
Man šķiet, ka LV scēnā trūkst pat daudz maz pieklājīgu garlaicīgu skribentu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?