starro ([info]starro) rakstīja,
@ 2008-08-13 18:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Trīs gadījumi , viens uzvedības modelis III

- Pastāsti kāda krāna pēc tu nebrauci laukā no tās mucas uzreiz? - Prasīja Grizly.
- Nu kā? Es redzēju, ka raftam ir problēmas. Gribēju piebraukt šiem klāt, novērtēt situāciju, paskatīties vai nevajag palīdzēt. – Es atbildēju.
Mēs abi, piesegušies knapiem dvielīšiem, ar glāzēm rokās sēdējām uz pirts terases. Mums jau katram ribās bija pa štrafnoi - „ouveru” konjakam. Kopš atgriešanās no Karēlijas bija pagājušas četras dienas, un mēs, ekspedīcijas braucēji, bijām sanākuši pieminēt šo notikumu, bildes paskatīties, da atmiņās padalīties, da saskaņot savas notikušā versijas.
- Nu un ko gan tu būtu varējis palīdzēt viņiem tajā situācijā? Padomā loģiski, kā tu no „smukā” vari palīdzēt? Tev taču pašam tur vajadzēja palīdzību! Jūs taču paši nevarējāt tikt mucas laukā! – man pārmeta Grizly - grupas vadonis un atbildīgā persona.
- Nesaki vis. Es kontrolēju situāciju.
- Es redzēju kā tu kontrolēji situāciju. Nonāci pa Ščočku sļivu atmuguriski!
- Jā, mēs nonācām lejā atmuguriski, bet es savācu laivu, iztaisnoju to tieši pirms lēciena. Nu un mēs uzreiz uzairējām, tā sēne mūs momentāni izspļāva. Man bija sajūta, ka esam jau samērā drošībā. Redz, kad mēs ienācām pēdējā līkumā, es tikai tad ieraudzīju, kas tur priekšā vispār darās – upe sašaurinās līdz laivas platumam, tur upe pazūd, bet tur drusku tālāk kuļājas rafts šķērsām pāri visai upei. Un es iztālēm ieraudzīju Slazdiņa seju – skaidrs, priekšā ir baigi sūdi. Es noķēru viņas skatienu, tas bija mirklis, bet es nolasīju tajā izbīli, apjukumu, ārkārtas briesmu signālu, bet arī apņēmību un pārliecību. Un man šķita, ka ļaunākais, kas var notikt, ja mēs tagad ietrieksimies raftā. Tad apkārt būsim gan mēs, gan viņi. Un es uzreiz mēģināju tikt kādā kabatā pie krasta. Bet nu sanāca, ka tuvākais ir ārējais līkums, straume nenormāla, spiež klāt pie klintīm, bet piestāt, protams, tur nebija nekādu izredžu. Bet es jau biju sagriezis "smuko" šķērsām, lai noķertu kaut niecīgāko atstraumi. Tad es ieraudzīju, arī pusotrmetrīgo kāpeli sļivā starp klintīm. „Pizģec” nodomāt nepaguvu, bet to, ka, jāiztaisnojas – gan. Laivas purnu uz priekšu vairs nevarēju paspēt izgriezt, tādēļ zibenīgi griezu pakaļu pa straumei. Jā, tā mēs nevarējām uzairēt, lai dabūtu ātrumu lēcienam, bet mēs koncentrējāmies uz līdzsvaru, gatavojāmies kantēt un lai nebūtu ar sānu pret krītošo ūdens masu. Nu un eleganti piezemējāmies, tieši blakus raftam.
- Es jau domāju, ka tur būs ouveris. Neizbēgams. Bet kāpēc jūs uzreiz nebraucāt laukā?
- Es redzēju, ka Ruu ar Slazdiņu raftā izmisīgi peras pa kabatu aiz tiem klintsbluķiem. Bet neredzēju Arvīdu. Un domāju, ka man jāzina, kas tur notiek. Un tad es ieraudzīju Arvīdu ārā no laivas, ūdenī, turoties pie stāvās klints. Nu man bija skaidrs, ka ar viņu viss ir daudzmaz kārtībā. Bet nu varēja redzēt, ka viņš ir pilnīgi apstulbis, pārbijies un nespējīgs nedz rīkoties pats, nedz klausīt, ko viņam saka pieredzējušās dāmas. Un viņas nevarēja piebraukt pie viņa un ievilkt raftā, jo tad rafta bortu noraktu krītošā ūdens masa. Es gan viņa vietā būtu laidies peldus straumē, lai nes. Tad jau vēlāk izpeldētu krastā.. Bet nu viņš bija ieparalizējies. Un tad es aptvēru, ka mūs atstraume nes virsū raftam, mēs būsim momentāni apkārt, ja mūs piespiedīs klāt. Tad nu uzkliedzu [info]vedjmah, lai airē. Bet smukā purns bija iekļuvis klints spraugā. Tikām laukā, bet tad atkal mūs tur iespieda. Tā mēs tur mīcījāmies kādu brīdi, kamēr atbrīvojāmies. Nu tad nu vēl kādu brīdi pacīnījāmies ar spēcīgo atstraumi. Bet nu visus spēkus atstājām.
- Bet kā tev šķiet, kas notiktu, ja rafts tur būtu apgāzies un vēl parāvis līdzi jūs? Kā tu domā, vai mēs divatā ar Exzo uz kaķa varētu izvilkt jūs visus piecus? Tas vēl tad, ja būtu tikuši laukā no mucas. Bet nedodies, tfu tfu tfu, ja kādu vēl parautu zem krituma! Tu taču saproti, ka nepilna minūte un viss?! Un vēl. 200 metrus zemāk sākās 5. kategorijas krāce „Kavkazkij”, ja kāds netiktu krastā līdz tai, tad varētu puskilometru sisties pa akmeņiem, kā tāds maišelis. Un tādās krācēs parasti neslīkst, tādās – nositas. Atceries un ielāgo – tādās situācijās vispirms ir jādomā par paša drošību. Vispirms ir jāglābjas pašam. Un tikai tad var domāt par citiem. Pat arī ja partneris ir nokļuvis nelaimē. Glābt var doties tad, ja risks, ka nebūs jāglābj pats glābējs ir ierobežots līdz minimumam. Varbūt skan ciniski, bet labāk lai ir viens līķis, nevis divi. Tas, protams, vis vissliktākajā gadījumā.. – Grizly turpināja man lasīt morāli.
- Es saprotu, ka tie ir pieredzē balstīti pamatnoteikumi, taču emocionāli man tos grūti pieņemt. Lai gan tagad man jāatzīst, ka laikam es tiešām tajā saspringtajā brīdī būšu pieņēmis nebūt ne visus tos pareizākos lēmumus. Bet es taču tādā upē biju pirmoreiz mūžā! Un viss taču beidzās labi. Tu taču ņemsi mani savā grupā vēl kādu reizi uz kādu nopietnu braucienu? Davai, ejam vēl ieliet.

Kā tas izskatījās no Grizly redzespunkta:
1.daļa: Krāce "Щечки". Youtube lo-fi headcam video (~ 5 min.)
1:20 – nonāk lejā rafts, izkrīt Arvīds
1:47 – nonāk „smukais” ar muguru
3:25 – „smukais” tiek laukā no atstraumes

2.daļa: Krāce "Щечки", rafta glābšana. Youtube lo-fi headcam video (~ 5 min.)


Te krāces apraksts no locijas:

Название: порог "Щечки"
Категория сложности: 3
Ориентир: Входная шивера видна от "Прыжка"
Просмотр: Обязателен, ПБ
Описание: Длинная входная шивера, сужение русла между скал до нескольких метров, небольшой слив со слабым прижимом к ЛБ, затем резкий поворот в узкую щель (2м) - основной слив. Идется всеми судами.
Примечание: Чалка между шиверой и основной частью ювелирна, а обнос шиверы длинен и опасен (скалы) - разумно сразу идти весь порог гружеными. Он не так страшен, как кажется, а плес за ним достаточен для любых спасработ.

Un 2004. gada ekspedīcijas piezīmes par šo krāci:

.. Пообедали и пошли смотреть Щечки (III). Очень красивое место, отвесные скалы. В ключевом месте поток сливается с косого слива под левый берег и, как нам показалось, там карман. После слива ширина русла около 3 метров, и все оно перекрыто поганкой, остается только узкий проход под ЛБ. Это все можно было бы пережить, да вот еще одна беда - заход кривоват. Чуть ниже вода - и прямо над сливом справа суводь позволяет в себя зайти и оттуда прицелиться, но по нашей воде туда было не зайти. Не хотелось. Порог наверняка идется при наличии лучшей подготовки, чем наша. Причем, если кто надумает идти, наверное, стоит поставить там живца.
Обнос отнял столько сил и времени, что мы чуть не пожалели о своем решении. Встали на ПБ между Щечками и Кавказским, спать легли около 3 ночи. Вообще, весь график путешествия был сильно сдвинут, т.е. поздно вставали, и поздно ложились. Нас не напрягало, полярный день, однако. Погода днем была переменная, но вообще не мерзли. Каньон красивейший, долго спорили, что это - Саяны или Кавказ. От Щечек фотограф был просто в восторге и очень их хвалил.
.. vairāk te: http://www.skitalets.ru/water/2005/kutsa_kopit/index.htm


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]vedjmah
2008-08-18 18:03 (saite)
es visu pārdomāju un tomēr jūtos tā, ka man ir ko piebilst. Ne jau par tavu dialogu ar Grizli, bet gribu pateikt, kā es to redzēju un izjutu.
Pirms Ščočkām tu jau ar Slazdiņu biji apgāzies Prižokā. Nevarētu teikt, ka tas mani iedvesmoja, taču taču - mēs jau uz aklo bijām nolēkuši pa visiem Ostrovnojiem, Kameņistijiem un tiem 'nenozīmīgajiem sūdiem', ko normālos apstākļos locija raksturo kā 'lokaļnij porog' un pie normāla ūdens līmeņa vispār nekā sevišķi neizjūt.
Atceries, Exzo bija aizgājis uz priekšu un ierobežotas redzamības apstākļos novērtēja Ščočkas kā '3m garu Abavas rumbu, nu tikai ļoti šauru. Nesabīstaties, viss izskatās kā kad upe beidzas, galā šauri vārti'. Viņš, protams, nebija redzējis ne to mucu, ne arī mušmiri. Viņa teiktais mani it kā pagrūda uz domām, ka izskatās šausmīgi, taču īstenībā - nieks vien, ka nedrīkst nekādā ziņā ļauties tai sajūtai, jo zinām jau - no augšas viss izskatās daudz briesmīgāk nekā esot tur iekšā. Ar to sajūtu es arī iegāju līcī, kura galā es tiešām ieraudzīju to, no kā apskrējās dūša: kaut ko līdzīgu elles vārtiem, kur iekšējie dēmoni neatlaidīgi čukstēja - tur nekas, nekas labs galā būt nevar; nevar būt, ka 15-20m plats paliels dīķis notek uz leju 2.5-3m platā spraugā bez nepatikšanām. Es ar to sajūtu cīnījos - jo, ko gan, Dievs, man bij' darīt. Nav jau izvēles vairs; turklāt tie Exzo ceļavārdi gaismas bruņiniekam stipri līdzēja. Nu jā, pirmie sļivi pagāja tā miermīlīgi, taču (acīmredzot mirklī, kad tu pamanīji Slazdiņu) nelāgi man sametās, kad es sapratu, ka mēs ejam daudz, daudz pa kreisi un ar muti uzlikāmies radzei, kas mūs apgrieza ar muguru pa priekšu. To, ka šķirbā lejā ir rafts, es it kā sapratu, es tikai nebiju redzējusi, ka viņu sejās ir tas ārprāta pārbīlis.
Kad mēs nonesāmies slaidi ar pakaļu pa priekšu lejā, es atviegloti uzelpoju - redz cik labi. LABI, ka mēs neesam tomēr labajā pusē, jo sēni es atšifrēju uzreiz, kaut kā ar muguras smadzenēm; man viņa nepatika nemaz. Pār plecu skatoties uz Auroru un pilsoņiem ap to, es apjēdzu, ka viņiem ir slikti un pirmatnējā instinktu līmenī nodomāju, bļaģ, labi, ka tie neesam mēs tur piepresēti, viņi ir daudz skillētāki, daudz gatavāki tiem neizprotamajiem pārbaudījumiem. Liels bija mans pārsteigums par tālāko: lai ari es gočpendel tobrīd domāju (un arī airēju, cik atminu) tikai par to kā ātrāk no turienes notīt lejā uz nākamo dīķi, mēs tā vietā sākām slīdēt atpakaļ-pa labi, tieši tur kur man nepavisam negribējās. Tur kaut ko runājies ar viņiem, bet man bija tāds pofig. Es zināju, zināju, ka mēs tur neko nevaram darīt, ka vajag vākties. Un tad jau, tad jau.. Prese pret labās puses klinti un sūciens atpakaļ... purnu smukajam ielika starp tām radzēm, un mani kuslie centieni rauties ārā pievelkot priekšu pa kreisi bija neveiksmīgi - pamatā tamdēļ, ka nebija iespējas padot atpakaļ vairs - mēs bijām nopresēti pret raftu un ieķīlēti. Vēl mani pārsteidza tas uzbļāviens - airē!, jo redz, es jau vislaik centos tikt ārā un tagad, tikai tagad tu ieraugi lietu stāvokli? Sēnes radītais šampanietis apēda aira iegulšanās spēku, viss grima tādā kā burbuļainā vatē, es saudzīgi grūdos nost no klints un funktierēju kā lai neapmetas. Ar pirmo mēģinājumu izdevās drusku atgrūsties, bet godīgi es nolūzu, nespēju pakašāt vairs uz priekšu, jo jauda atpakaļsūcošajai mucai bija nejēdzīgi pārāka. Es neko neskatījos uz atpakaļu; atkal purns bija tai pašā sprostā un man tad likās, vsjo, nav varianta. Video rāda, ka mēs tur tā ap 5arpus minūtēm jājāmies. Nu jā, ar otro reizi sanāca. Izrauties. Mēs nonācām lejā, un tikai tad es paguvu pārbīties līdz bezsamaņai, tie ārprāta drebuļi un sviedri, kopā ar atslābumu un svinu rokās pārplūda pāri aumaļām. Es tikai fragmentāri atceros tālāko - kā viņi ar glābšanas galiem aizgāja viņus vilkt laukā. Bet, kas attiecas uz pamatjautājumu - kāpēc tev gribējās ar viņiem aprunāties, brīdī, kad redzams - jātin ko airi nes - es tā arī negūstu atbildi arī no šī ieraksta. Man tas to nepaskaidro. Bet jā - es nevaru nepiekrist, ka viss beidzās labi, un dod Dies', tā arī būs citreiz.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?