sirualsirual ([info]sirualsirual) rakstīja,
@ 2015-06-21 21:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
lēnām lasu Guns, germs and steel. ļoti cienījams darbs ar mērķi iedzīt pēdējo naglu rasisma zārkā.

par to, ka ģeogrāfiskie (un tam līdzi skrienošie floras un faunas) apstākļi, nevis balto un šķībacaino 'lielākās smadzenes' vai kas cits, ir vainojami pie Eirāzijas hegemonijas.

autors parūpējas par interpretācijām. piemēram, tas, ka praktiski visi domestificējamie dzīvnieki citos kontinentos (piem. Austrālijā un Z-Amerikā) izzuda līdz ar cilvēku atnākšanu, ir nevis iezemiešu iedzimtā stulbuma dēļ (let's kill them all and eat them), bet tāpēc, ka šo vietu atklāšanas laikā jau bija pietiekami attīstīti medību ieroči, savukārt citiem bija vairāk laika savējos pieradināt.

protams, daudzo paskaidrojumu dēļ grāmata paliek drusku skolmeistariska. bet tā tāpat noteikti jāpatur pie rokas, jo var noderēt, apstrīdot gan slēptus, gan atklātus muļķus.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2015-06-22 20:52 (saite)
Es gan īsti nezinu, uz kādu ādas krāsu latviešu valodā tiek domāts, norādot uz aziātiem, bet no visiem aziātiem indiešiem tā ir visizteiktākā (diapazonā no gandrīz baltas Himalajos līdz pat gandrīz melnai Indijas dienvidos).

Vladivostokā pamatiedzīvotāji visdrīzāk ir ģenētiski daudz tuvāki japāņiem nekā eiropiešiem. Tāpēc jau tika iepriekš minēts, ka ādas krāsa ir slikts ģenētikas indikators, lai gan varētu veidot statistiskās kartes, kas ar zināmu varbūtību paredz, kādi gēni varētu būt katrai populācijai.

No bioloģijas aspekta mūsdienu sabiedrība ir tikai atšķirīga vide. Kādas iezīmes šādas vides apstākļos liek cilvēkiem izvēlēties vairāk bērnu un kādas tieši otrādi – mazāk? Šodien pēcnācēju radīšanā spiediens vairs nav infekcijas slimības, tomēr ir citi apstākļi – piemēram, depresija (kas tiek uzskatīta par lielā mērā ģenētiski noteiktu). Ja cilvēki ar depresiju atstāj mazāk pēcnācēju, tad šie gēni izdzīvo mazāk. Savukārt, cilvēki ar psihopātisko gēnu mēdz būt aktīvāki bērnu radīšanā un vispārīgi šo gēnu nēsātāju kļūst vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?