20 January 2018 @ 10:39 pm
 
es izlasīju "the beauty myth" un, ja godīgi, izņemot atsevišķus interesantus faktus, kurus nezināju, tur nebija pilnīgi nekā tāda, ko es jau nebūtu sapratusi pati. es jau gadiem ilgi atkal un atkal cenšos sev un citiem izskaidrot, ka manas problēmas ar manu ķermeni nav ķermeniskas, ka tās primāri nav saistītas ar vēlmi patikt konkrētam partnerim (jo ir tikai loģiski, ka tad, ja mēs esam foršās partnerattiecībās, es acīmredzot šim cilvēkam jau esmu pievilcīga), ka mana patiesā vēlēšanās NAV izmainīt savu ķermeni, bet gan pārstāt justies tā, it kā tas būtu jāmaina. un būtībā man ir sajūta, ka viss, ko šī grāmata man sniedza, bija 1) vēl viens viedoklis, ka tas ir tas, kas jādara, jāpārstāj atrasties šīs sajūtas pakļautībā 2)sajūta, ka pasaule ir briesmīga vieta un es esmu doomed visu laiku ar kaut ko milzīgu cīnīties tikai tāpēc, ka esmu sieviete. jo sistēmu nevar nojaukt vienītī, bet kaut kāda tāda pilnvērtīga kolektīva attieksmes maiņa notiek pārāk lēni, body positivity ir forši, bet beauty backlash ļoti plaši un veiksmīgi pret to cīnās, kamēr pastāv sistēma, kas uztur skaistuma mītu, es (tieši es, nevis obligāti jebkura sieviete; no tā, kādas reakcijas esmu redzējusi uz saviem neskaitāmajiem mēģinājumiem par šo runāt, man ir radies iespaids (kurš, protams, var būt maldīgs), ka citas foršās sievietes, ko es pazīstu, lielākoties ir kaut kādā veidā izturīgākas vai arī vienaldzīgākas pret šo visu, un neizjūt to kā akūti aktuālu sāpi ar tādu regularitāti vai intensitāti kā es) neizbēgami būšu zaudētājos, jo, ja es cenšos tai pakļauties un izmainīt sevi, lai tuvinātos sistēmas prasībām, es izgāžos (un esmu zaudējusi jau tīri tāpēc, ka "spēlēju", jo šī ir negodīga spēle, ko nav iespējams uzvarēt), savukārt, ja es pretojos un neīstenoju pareizo uzvedību, ko skaistuma mīta sistēma pieprasa, es jūtos vainīga. un fakts, ka es apzinos, ka man nevajadzētu justies vainīgai, nepalīdz tādai nejusties, tas liek man justies dubultā slikti, jo es esmu ne tikai vainīga, bet arī vāja/stulba, jo nespēju pārvarēt šo nepamatoto vainas sajūtu.

P.S. citiem gan ļoti iesaku. ja es pati nebūtu līdz šim visam jau aizdomājusies/nonākusi anthro studiju laikā/terapijā, tā man būtu lieliska, noderīga info
 
 
( Post a new comment )
pelnufeja[info]pelnufeja on January 20th, 2018 - 11:56 pm
Man gan tiešām arī šķiet, ka pasaule, ja esi sieviete, ir diezgan briesmīga vieta, kurā būt. :(

Bet vispār man liekas, ka "problēma" varētu būt tieši (bez jebkādas implikācijas, ka par to jājūtas slikti/atbildīgai/vainīgai vainas sajūta un pārliecība, ka vispār ir jājūtas/jādara jebkā citādāk tāpēc, ka kāds tā pateica/uzrakstīja.

Tb - problēma noteikti ir psiholoģiska nevis ķermeniska. Un varbūt tā arī pret to (vismaz kādu brīdi) var attiekties, t.i. kā pret ieilgušu psiholoģisku problēmu, ar kuru īsti nevar saprast, ko iesākt, bet var meklēt veidus, how to ease the pain. Un varbūt risinājums parādīsies ar laiku.
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on January 21st, 2018 - 01:44 am
nu bet es jau tā arī daru.
(Reply) (Parent) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on January 21st, 2018 - 10:43 am
piedod, es negribēju izklausīties snappy, es vienkārši biju bēdīga, nogurusi un ar sajūtu, ka "visi te tagad māca man dzīvot" :D
(Reply) (Parent) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on January 21st, 2018 - 12:05 pm
bet vispār, manuprāt, viens no vērtīgākajiem grāmatas aspektiem ir tas, ka tā atklāti pasaka, ka būtībā tā nav gluži arī psiholoģiska problēma, tā problēma ir sistēmiska. jo, ja "pasaule" nebūtu man gadiem ilgi stāstījusi, ka esmu "nepareiza", man (un neskaitāmām citām sievietēm) šādas problēmas ar savu ķermeni nebūtu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on January 21st, 2018 - 03:20 pm
Man tieši tas arī patika.

Vienk. man liekas, ka mūsu ķermeņa ijūtas ir diezgan atšķirīgas.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on January 21st, 2018 - 03:21 pm
to es esmu pamanījusi, ka ir dažādas.
(Reply) (Parent) (Link)
helvetica[info]helvetica on January 21st, 2018 - 09:20 am
Ļoti palīdz laika pavadīšana ar bodypositive pohujistēm. Nevis tādās personām, kurām tā ir poza, princips un cīņa, bet gan ar personām (būtu forši aba dzimuma, bet sākumā pietiek arī ar lēdijām), kuras vnk tā jau dzīvo. Jo tad rodas sajūta, ka tas ir iespējams un drosmes kārtiņa aug biezāka. Beigu beigās tā jau ir drosmes/patstāvības kārtiņa - kļūšana par pieaugušo (vēlmes izpatikt vecākiem (sabiedrībai) atmešana, kas varētu šķist biedējoša, jo, nu, we are the world, bet pārsteidzošais moments ir, ka mēs turpināsim būt the world, arī, kad nabassaite būs pārrauta).
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on January 21st, 2018 - 10:00 am
💚💚💚
(Reply) (Parent) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on January 21st, 2018 - 10:17 am
tas, kas man pašai šķiet it kā smieklīgi, bet arī stulbi, ir fakts, ka man jau principā problēma ir tikai ar attieksmi pret sevi (precīzāk, pret sava ķermeņa izmēru), nevis uzvedību vai attieksmi pret citiem, jo nekādus skaistuma rituālus es neveicu un nekad neesmu bijusi ieinteresēta veikt. tāpēc arī grūti saprast, kāpēc problēma joprojām pastāv. bet nu labi, esmu to iezīdusies ar mātes pienu un gadiem ilgi atklausījusies runas par resnumu un nepieciešamību ēst mazāk, varbūt vienkārši jādod tam laiks, lai pāriet.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
helvetica[info]helvetica on January 21st, 2018 - 11:05 am
Man vēl piedevām šķiet, ka empātiskiem cilvēkiem, kuriem pašiem no sevis patīk, ka viss ir labi, "man nav grūti", līdzūtīgiem un sevi upurējošiem, ir īpaši psiholoģiski smagi. Jo, nu, esam dāsni pasaulei, panākam pretī, lai visiem viss ir labi (noskujamies un ieliekam implantus), taču pasaule nepanāk pretī un pa lielam tai ir pofig (jo pasaule ir abstrakts koncepts) un tad kkā grūši kļūst.

Vēl piedevām lv sadomazohistiskā lv kultūr un sociālā vide ieaudzina būt empātiskam - spēt lasīt citus mikro līmenī un laicīgi piemēroties, lai nedabūtukāvienu vai dabūtu uzslavu.. Tāds izdzīvošanas režīms, kas frustrē, kad autoritatīvais references objekts zūd.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on January 21st, 2018 - 12:16 pm
man liekas, man šajā jomā ir kaut kāda kognitīvā disonanse, jo es esmu bijusi ļoti labi iedresēta tajā "ka tik visiem citirm viss labi", un tajā pašā laikā vienmēr kaut kādā mērā dumpojusies pret tām nesasniedzamajām prasībām - nebūs nekādas kontaktlēcas, man patīk mana briļļainā seja, nebūs nekādas dekoratīvās kosmētikas, kāda redzama pumpa reizēm ir ok, nebūs nekādas kāju skūšanas, jo man tās patīk pūkainas utt, un varbūt arī kaut kādā mērā tieši tas arī stimulē to vainu, TB, tu jau šito, šito, šito nedari, tad pacenties darīt vismaz KAUT KO, vai arī apzinies savu milzīgo pārkāpumu
(Reply) (Parent) (Link)
Nyamo[info]nyamo on January 22nd, 2018 - 01:59 pm
bet nav tak iespējams izsekot tam, kas šōbdrīd ir ļabi un pareizi, tik ātri viss mainās, ka mēs mūžīgi varam justies vainīgi par kaut ko ko daram/nedaram/izskatamies/jūtamies. Sodien - lieli dibeni, pēc gada, nekādu dibenu. Jeb aizbraukt uz citu pasaules malu un tur ir cita attieksme pret lietām.Ja godīgi, Latvijas sabiedrība ir ekstrēmi neicietīga pret šīm lietām.
Mana teorija - ik pēc pārgadiem es atkal esmu modē. Pa vidu šiem posmiem - im limited edition.
Ir sistēmas lietas, kuras mani reāli padara laimīgu ( kā piemēram spēlēties ar kosmētiku, iepirkt Korejiešu sejas lietas un iet pasportot) Tad ir tādas lietas, kas man besī - piemēram raustīt uzacis, bet man besī, ka man ir unibrows, so I'm taking the lesser of the evils. Ja es būtu perfekta un neko negribētu sevī mainīt, man reāli būtu garlaicīgi. Ir tik forši skatīties uz sevi un pieaugt, mainīties, skatīties kā ķermenis ''darās'' un redzēt rezultātus lietām, ko es pati savā labā daru.
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on January 22nd, 2018 - 02:11 pm
es vispār tomēr iesaku izlasīt to grāmatu, jo tur ir skaidrots tieši tas, kāpēc varam mūžīgi justies vainīgas par savu (ne)skaistumu (tas ir iebūvēts sistēmā) un kāpēc, ja kādai sievietei izdodas tā nejusties, viņai drīzāk ir paveicies (nu, vai arī ieguldīts milzīgs darbs body positivity virzienā), un ka kosmētika, sports vai pat skaistums kā tāds patiesībā nav sistēmas lietas, sistēma šīs lietas, kuras sievietēm tiešām var sagādāt milzīgu prieku, izmanto saviem nolūkiem. piemēram, radot pamatu tam, ka Tev besī savs unibrow un obligāti ir jāizvēlas "mazākais ļaunums". jo problēma nav ar to, gribas vai negribas sevī kaut ko mainīt, problēma ir ar to, ka darbībām tiek piesaistīti universalizēti vērtībspriedumi, kas nav ne vajadzīgi, ne pamatoti.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Nyamo[info]nyamo on January 22nd, 2018 - 10:00 pm
Bet vai man besí man unibrows tádélj, ka sabiedríbá nav pienjemts ar tádu, vai man besí tápéc, ka man besí?>
Sistéma saka, bet es sistémai piekrítu. Varbút tápéc, ka man nav pashai savas sistémas un ieklauties jau esoshá lietá ir vieglák. Bús japalasa.
(Reply) (Parent) (Link)