20 January 2018 @ 10:39 pm
 
es izlasīju "the beauty myth" un, ja godīgi, izņemot atsevišķus interesantus faktus, kurus nezināju, tur nebija pilnīgi nekā tāda, ko es jau nebūtu sapratusi pati. es jau gadiem ilgi atkal un atkal cenšos sev un citiem izskaidrot, ka manas problēmas ar manu ķermeni nav ķermeniskas, ka tās primāri nav saistītas ar vēlmi patikt konkrētam partnerim (jo ir tikai loģiski, ka tad, ja mēs esam foršās partnerattiecībās, es acīmredzot šim cilvēkam jau esmu pievilcīga), ka mana patiesā vēlēšanās NAV izmainīt savu ķermeni, bet gan pārstāt justies tā, it kā tas būtu jāmaina. un būtībā man ir sajūta, ka viss, ko šī grāmata man sniedza, bija 1) vēl viens viedoklis, ka tas ir tas, kas jādara, jāpārstāj atrasties šīs sajūtas pakļautībā 2)sajūta, ka pasaule ir briesmīga vieta un es esmu doomed visu laiku ar kaut ko milzīgu cīnīties tikai tāpēc, ka esmu sieviete. jo sistēmu nevar nojaukt vienītī, bet kaut kāda tāda pilnvērtīga kolektīva attieksmes maiņa notiek pārāk lēni, body positivity ir forši, bet beauty backlash ļoti plaši un veiksmīgi pret to cīnās, kamēr pastāv sistēma, kas uztur skaistuma mītu, es (tieši es, nevis obligāti jebkura sieviete; no tā, kādas reakcijas esmu redzējusi uz saviem neskaitāmajiem mēģinājumiem par šo runāt, man ir radies iespaids (kurš, protams, var būt maldīgs), ka citas foršās sievietes, ko es pazīstu, lielākoties ir kaut kādā veidā izturīgākas vai arī vienaldzīgākas pret šo visu, un neizjūt to kā akūti aktuālu sāpi ar tādu regularitāti vai intensitāti kā es) neizbēgami būšu zaudētājos, jo, ja es cenšos tai pakļauties un izmainīt sevi, lai tuvinātos sistēmas prasībām, es izgāžos (un esmu zaudējusi jau tīri tāpēc, ka "spēlēju", jo šī ir negodīga spēle, ko nav iespējams uzvarēt), savukārt, ja es pretojos un neīstenoju pareizo uzvedību, ko skaistuma mīta sistēma pieprasa, es jūtos vainīga. un fakts, ka es apzinos, ka man nevajadzētu justies vainīgai, nepalīdz tādai nejusties, tas liek man justies dubultā slikti, jo es esmu ne tikai vainīga, bet arī vāja/stulba, jo nespēju pārvarēt šo nepamatoto vainas sajūtu.

P.S. citiem gan ļoti iesaku. ja es pati nebūtu līdz šim visam jau aizdomājusies/nonākusi anthro studiju laikā/terapijā, tā man būtu lieliska, noderīga info
 
 
( Post a new comment )
Nyamo[info]nyamo on January 22nd, 2018 - 01:59 pm
bet nav tak iespējams izsekot tam, kas šōbdrīd ir ļabi un pareizi, tik ātri viss mainās, ka mēs mūžīgi varam justies vainīgi par kaut ko ko daram/nedaram/izskatamies/jūtamies. Sodien - lieli dibeni, pēc gada, nekādu dibenu. Jeb aizbraukt uz citu pasaules malu un tur ir cita attieksme pret lietām.Ja godīgi, Latvijas sabiedrība ir ekstrēmi neicietīga pret šīm lietām.
Mana teorija - ik pēc pārgadiem es atkal esmu modē. Pa vidu šiem posmiem - im limited edition.
Ir sistēmas lietas, kuras mani reāli padara laimīgu ( kā piemēram spēlēties ar kosmētiku, iepirkt Korejiešu sejas lietas un iet pasportot) Tad ir tādas lietas, kas man besī - piemēram raustīt uzacis, bet man besī, ka man ir unibrows, so I'm taking the lesser of the evils. Ja es būtu perfekta un neko negribētu sevī mainīt, man reāli būtu garlaicīgi. Ir tik forši skatīties uz sevi un pieaugt, mainīties, skatīties kā ķermenis ''darās'' un redzēt rezultātus lietām, ko es pati savā labā daru.
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on January 22nd, 2018 - 02:11 pm
es vispār tomēr iesaku izlasīt to grāmatu, jo tur ir skaidrots tieši tas, kāpēc varam mūžīgi justies vainīgas par savu (ne)skaistumu (tas ir iebūvēts sistēmā) un kāpēc, ja kādai sievietei izdodas tā nejusties, viņai drīzāk ir paveicies (nu, vai arī ieguldīts milzīgs darbs body positivity virzienā), un ka kosmētika, sports vai pat skaistums kā tāds patiesībā nav sistēmas lietas, sistēma šīs lietas, kuras sievietēm tiešām var sagādāt milzīgu prieku, izmanto saviem nolūkiem. piemēram, radot pamatu tam, ka Tev besī savs unibrow un obligāti ir jāizvēlas "mazākais ļaunums". jo problēma nav ar to, gribas vai negribas sevī kaut ko mainīt, problēma ir ar to, ka darbībām tiek piesaistīti universalizēti vērtībspriedumi, kas nav ne vajadzīgi, ne pamatoti.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Nyamo[info]nyamo on January 22nd, 2018 - 10:00 pm
Bet vai man besí man unibrows tádélj, ka sabiedríbá nav pienjemts ar tádu, vai man besí tápéc, ka man besí?>
Sistéma saka, bet es sistémai piekrítu. Varbút tápéc, ka man nav pashai savas sistémas un ieklauties jau esoshá lietá ir vieglák. Bús japalasa.
(Reply) (Parent) (Link)