-- ([info]ripp) rakstīja,
@ 2017-01-11 11:53:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
uzzinu pēdējais
vakar, klausoties bbc, uzzināju, ka vairākums astronomu ir vienisprātis: kosmosā IR dzīvība (apdzīvotas planētas). esot izgudrots paņēmiens meklēt planētas. viņi skatoties uz zvaigznēm caur teleskopu un meklē vai un cik bieži zvaigznes midžinās. midžināšanās esot zīme, ka zvaigznei garām kustās planēta. tādā veidā viņi skaita cik daudz planētas ir ap zvaigznēm. viņi ir saskaitījuši, ka mūsu galaktikā to ir ļoti ļoti ļoti daudz. kaut kas ap 20-40 trilioniem planētu, precīzāk pateikt esot grūti. nu un tad viņi pieņem, ka, ja jau ap zvaigznēm ir TIK daudz planētu, tad vismaz kāda daļiņa noteikti būtu līdzīgas mūsu planētai (izmērā/klimata apstākļu ziņā, t.i. piemērotas dzīvībai). jancīgi.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]aktrise
2017-01-11 12:15 (saite)
kad es sāku interesēties par šīm lietām, kaut kādā brīdī pēkšņi noskanēja tāds klikšķis un es sapratu, ka šaubas par citu dzīvu būtņu esamību visumā patiesībā ir smieklīgas un zināmā mērā augstprātīgas, kā jau cilvēkam - tā saucamajam visuma centram -, piedienas :) jo ja jau patiešām visums ir tik milzīgs un ir tik daudz galaktiku, kāpēc gan lai mēs būtu vienīgais izņēmums, kur ir radušās kaut kādas dzīvības formas, vai ne?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2017-01-11 15:55 (saite)
es vispār jūtos līdzīgi, bet visu laiku likās, ka zinātne uzskata "kamēr neesam satikuši nlo, dzīvības esamībai kosmosā neticēsim". izrādās, ka nē :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dominika
2017-01-11 16:07 (saite)
zinātne jau nav par ticību :) bet par analītisku pieeju - izejot no mums pieejamajiem datiem, kāda ir iespējamība šim vai tam

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2017-01-11 16:09 (saite)
Tad ir skaidrs, jā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]serene
2017-01-11 19:47 (saite)
Pilnībā piekrītu. Ir muļķīgi domāt, ka Zeme ir vienīgā planēta uz kuras ir dzīvība ( visās iespējamajās un neiespējamajās formās), ņemot vērā visuma nepaptveramos apmērus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dominika
2017-01-11 13:11 (saite)
Aha, jau 1961. gadā tapa Dreika vienādojums, kas lūkoja aprēķināt attīstītu civilizāciju eksistenci mūs galaktikā https://en.wikipedia.org/wiki/Drake_equation
Un līdz šim brīdim jau apstiprināta vairāku tūkstošu eksoplanētu eksistence https://en.wikipedia.org/wiki/Exoplanet
Šajā sakarā eksistē vairāki citizen science projekti, kuros ir iespējams palīdzēt klasificēt zinātnieku savāktos datus, tajā skaitā arī par eksoplanētām - būtībā piedalīties to atklāšanā! - es reizēm šeit Zooniverse paniekojos https://www.zooniverse.org/projects?discipline=astronomy&page=1&status=live (starp citu, tā kā šie projekti ir sagatavoti ļoti pieejamā veidā - man liekas, lieliska alternatīva spēlītēm arī bērniem).
Bet attiecībā uz kosmosa iepazīšanu, es varu tikai rekomendēt Karla Sagana izcilo dokumentālo seriālu Cosmos vai arī tā moderno versiju ar Nīlu DeGrasu Taisonu (nosaukums tāds pats, pieejams Netflix). Un brīnišķīgā profesora Braiena Koksa Wonder of.. BBC sērijas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2017-01-11 15:55 (saite)
o, paldies par info :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zetinja
2017-01-11 14:37 (saite)
Jā, kāreiz gribēju rakstīt par Dreika vienādojumu, bet kāds paspēja pirms manis. :D

Katrā ziņā ņemot vērā visu vērā ņemamo, lai vai cik daudz tās dzīvības tur ārā nebūtu, iespēja patreiz, ka mēs sakomunicēsim ar kādu no šamiem, ir principā neeksistējoša. :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2017-01-11 15:57 (saite)
visticamāk, jā. bet man patiešām vienmēr likās, ka dzīvībai ārpus mūsu planētas tic tikai.. kā lai saka. ka tas nav zinātnieku atbalstīts pieņēmums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]virginia_rabbit
2017-01-11 19:16 (saite)
es domāju, ka uz citām planētam ir kkas labāks par dzīvību.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]scaramouche
2017-01-12 23:29 (saite)
ne-dzīvība?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]scaramouche
2017-01-12 23:29 (saite)
Un nevajadzētu gluži BBC kā zinātnes profesoru uztvert, mkay. Tas, ko Tu no vairākuma BBC pieminēto astronomu teiktā uzzināji, nav gluži vairākuma astronomu prāts.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?