-- ([info]ripp) rakstīja,
@ 2015-11-22 15:11:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
nesen runāju ar jaunāko māsu par bēgļu jautājumu ne nu gluži, bet uz to pusi. bēgļi ir slikti, jo tie ir musulmaņi un musulmaņi ir slikti, jo tie slikti izturas pret sievietēm. un būtu jau labi palīdzēt bēgļiem. sievietēm un bērniem. bet musulmaņu vīrieši gan lai paliek, kur bijuši.
šī saruna lika man saprast, ka viss, ko es zinu par sievietēm musulmanismā, ir daži aizspriedumi un visplašāk zināmie fakti. citādi es nezinu neko. tā nu pēdējās dienās lasu. sākumā izlasīju pāris rakstus vikipēdijā, tagad lasu dažādus musulmaņu rakstus, vēlāk gribu atrast musulmaņu feministu rakstīto un dažādu musulmanisma konfesiju/atzarojumu uzskatus. redzēs, pie kāda viedokļa nonākšu tad.
vienīgais, kas neštimmē (manā galvā) šobrīd, ir, kā savienojas "sieva vīru klausa it visā" ar "sievete-biznesmene" u.c. pieļaujamām sievietes lomām. kā notiek šī vienošanās, ko vīrs ļaus un ko neļaus. bet varbūt sapratīšu to pēc dziļākas iepazīšanās ar tematu.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ripp
2015-11-23 15:37 (saite)
tas ir skaidrs, jā. un mani interesē arī tas, atšķirības skalā no/līdz.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]soul_embraced
2015-11-23 15:43 (saite)
No valstīm ar izteiktu musulmaņu īpatsvaru, manuprāt divas galējības ir Saūda Arābija un Turcija.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2015-11-23 17:20 (saite)
Turcijā vērojama izteikta reģionālā neviendabība. Ir Stambula un - jo īpaši - Vidusjūras piekraste, kur cilvēki ir daudz sekulārāki un eiropeiskāki savās manierēs. Piem., Bursā ciemojos pie meičas, kura savos gandrīz 30 gados dzīvoja viena pati un bija LAT attiecībās ar kādu puisi no Francijas. Varētu teikt, ka viņas dzīvesveids nekādi neatšķīrās no mana un daudz manu Latvijas draudzeņu dzīvesveida. Savukārt, Konjā un valsts austrumos mēdz būt izteikti patriarhālas un tradicionālas ģimenes. Kapadokijā vecākās sieviņas, bet Austrumanatolijā arī jaunas meitenes valkā tradicionālos izšūtos lakatiņus, izņemot mācību iestādes, kur tas aizliegts. Tur arī ir daudz svarīgāk agri apprecēties, turklāt nevainīgai, utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]soul_embraced
2015-11-23 17:24 (saite)
Tāpēc tas arī bija ar piebildi - manuprāt :)
Un kā ir tādās, šķietami, liberālās musulmaņu valstīs kā Bangladeša un Indonēzija? Vai arī nosacīti musulmaņu valstīs kā Bosnija, Kosova un Albānija?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2015-11-23 17:43 (saite)
Jā, es pamanīju piezīmi "manuprāt".:) Nebiju gribējusi apstrīdēt, tikai papildināt un ilustrēt, jo domai kopumā piekrītu.
Par Indonēziju un Bangladešu diemžēl tikpat kā neko nezinu - neesmu bijusi, nedz arī personiski pazīstu cilvēkus no turienes.
Par Balkānu musulmaņiem arī zinu ļoti maz, ir tikai pastarpināti kontakti, no kuriem radies iespaids (var gadīties, ka maldīgs), ka tur reliģijai ir daudz mazāka loma, un kopumā situācija vairāk līdzinās citām nabadzīgajām Dienvideiropas zemēm, nekā Āzijas vai Āfrikas musulmaņu valstīm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?