-- ([info]ripp) rakstīja,
@ 2015-01-11 21:18:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
par kafiju
šovakar izvērtās diskusija ar kādu cilvēku par kafijas tēmu. kafijai "no krūzes" neesot pilnīga garša. zinu, ka ir cilvēki, kuru prāt vienīgā pilnīgā garša nāk tikai un vienīgi no krūzītes, pārējās esot pliekanas. kā ir jums? kādēļ? (sarunas biedrs domā, ka kafija krūzītē garšīga nevar sanākt fizikas likumu dēļ, es tam īsti nepiekrītu, droši izsakaties arī jūs)

Poll #20273 kafija
Open to: All, results viewable to: All

visgaršīgākā kafija nāk no

View Answers

parastākā kafijas aparāta, kur ūdens izpil cauri kafijai (tie ar papīra filtriem)
1 (5.3%)

dārgas espresso mašīnas vai cita (pus)profesionālā kafijas aparāta
13 (68.4%)

itāļu espresso tvaika kanniņas
8 (42.1%)

krūzes ar preses filtru
2 (10.5%)

kafejnīcas
5 (26.3%)

krūzītes, kur kafija aplieta pa tiešo no tējkannas
5 (26.3%)

turkas (džezvas)
3 (15.8%)

kādēļ? (vai cits variants)

View Answers


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ripp
2015-01-11 21:31 (saite)
man diskutēt lika šis "garša nav pilnīga". garša tak ir subjektīva. tas ir, jā, ir samērā objektīvas lietas arī garšā, bet ja ir cilvēki, kas apgalvo pretējo, tad tak tas nav nemaz tik viennozīmīgi. īpaši, ja tā teikt mudina personīgie aizspriedumi un personīgās izjūtas, kas tad arī piepin klāt fiziku, ķīmiju un nezinko.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dienasgramata
2015-01-11 21:35 (saite)
nē, nu "nav pilnīga" itin skaidri pasaka, ka uzliets ūdens uz kafijas nedabū ārā no tās pilnīgi visu, ko varētu dabūt, bet tikai kaut kādu vienu vai dažas garšas nianses. Ka tam, lai dabūtu ārā vairāk ir vajadzīgs spiediens un tvaiks.

p.s.s vēl jau ir variants ar ilgāku vārīšanu katlā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2015-01-11 21:38 (saite)
un tas izklausās gan ļoti sakarīgi, gan ticami. atskaitot cilvēkus, kuru prāt tieši citādi (jebkādos aparātos) gatavota kafija ir pliekana un negaršīga, bet krūzē garša vispilnīgākā.

es visbiežāk dzeru kafiju ar pienu un man personīgi krūzīškafijā garšo tas krēmīgums un maigums, ko var panākt pie (man) pareizajām proporcijām un temperatūrām. kafijas aparātos to garšu panākt man nesanāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]incagirl
2015-01-11 22:00 (saite)
Vispār, es tikko iedomājos, vai tie cilvēki nevarētu būt tie, kas mājās kafiju krūzē pieber līdz pusei? Un, iespējams, kafiju no aparātiem ir dzēruši ne pārāk labās vietās, t. i., kafejnīcās, kur dod, ee, dubļu ūdeni?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2015-01-11 22:09 (saite)
viens no tiem ir mana māte. dzenoties pēc labas kafijas viņa ir savā laikā nopirkusi ļoti dārgu espresso aparātu (kuru padsmit gadus vēlāk, t.i. tagad es ar prieku lietoju lattes pagatavošanai, jo ir arī normāli strādājošs piena putošanas "krāniņš" un espresso arī sanāk visai cienīgs). un kad viņa dzēra kafiju (nu ja pāris gadus kā nedzer, bet citādi visu pieaugušo mūžu bija baigais kafijas māns) dzēra to normālu, nu t.i. ne vāju, bet arī ne briesmīgi stipru.

nu un viņa saka, ka visos aparātos viņas prāt ir pliekana garša. es nevaru viņai piekrist, bet zināms tumīgums krūzīškafijai imho ir. ja pareizi uztaisa. un ar tumīgumu es nedomāju stipruma rūgtumu/skābumu bet tādu kā garšas samtainumu. es gan lieliski apzinos, ka tā ir subjektīva uztvere.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]incagirl
2015-01-11 22:21 (saite)
mjā, ir gan subjektīvi, man kā reiz samtaina šķiet tvaika kanniņā pagatavotā :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?