ratatoska ([info]ratatoska) rakstīja,
@ 2020-10-21 08:57:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
What gets measured gets managed
Man patīk dati.
Izlēmu līdztekus svaram, miegam un ūdenim pasekot arī cukuram. Veicu provizorisku piedāvājuma izpēti ar dažiem YT video, izvērtēju savas vajadzības/iespējas un iegādājos Accu-chek glikometru ar attiecīgajām testa strēmelēm. Pats aparāts izrādījās negaidīti lēts, ap piečuku, bet komplektā ar noslēpumaino "autolanceti" - ap 12 eiro. Sapratu, ka vajag arī testa strēmeles, kuras ir ap 15 eiro par 50 gab. Tālāk tur var izvirst vēl lielākās summās, katru reizi autolancetē mainot lanceti (tiem, kas līdz šim to nezināja - autolancete ir pildspalva, kurā iemontē lancei, t.i. tādu asu adatu, noregulē duršanas dziļumu un tad dur sev uz nebēdu). Konkrētās firmas lancetes ir ap 20 eiro, pamata komplektā 10 ir iekļautas, pieņemu, ka manam eksperimentam pietiks ar atliektiem galiem.
Man ir aizdomas, ka faktiski es visu šo ņemtni ar cukuriem sāku, lai izmēģinātu šādu kontrolētu paškaitējumu - tīšām durt sev pirkstos. (Tur tas backstory ir garš, bet nu pāris vārdos - man ir sajūta, ka savu iekšējo ļaundari esmu puslīdz pieņēmusi un kļuvusi ievērojami riebīgāka un mazāk iztapīga, bet pie iekšējās ņuņņas esmu, protams, baidījusies ķerties.)

Nu vārdu sakot, Ogres aptiekās es nevarēju iegūt noskatītos priekšmetus, bet man tos piegādāja jau nākamajā dienā uz tuvāko aptieku. Atnācu mājās visa tāda aizrāvusies, izpētīju daudzos priekšmetus, nomazgāju rokas un ķēros klāt. Izcūkāju četras dārgās strēmeles, kamēr sapratu, cik daudz asiņu ir pietiekami daudz un kurā mirklī man tās asinis ir jāpilina. Galu galā es kaut kādus datus ieguvu. Noskatījos vēl vairākas stundas dažādu YT video par glikozes izmaiņām asinīs un dažus jautrus video, kur salīdzināta banānu un Hershey's šokolāžu ietekme uz asins cukuru (tur banāni izrādījās daudz sliktāki).

Tīri zinātnes nolūkos, protams, nopirku supersaldu "Twice Toffee" saldējumu, bet, sekojot ieteikumiem, cukuru izmērīju tikai pusotru stundu pēc ēšanas, kad tas atkal bija nokrities līdz bāzes līmenim. Gribu izmēģināt dažādus ēdienus un vairs uz šo neuzķerties - ja pusotras stundas laikā cukurs pagūst atgriezties normā, mērīšu agrāk un biežāk, jo mans mērķis ir nevis turēt rāmjos, bet izdarīt secinājumus. (To saldējumu gan vairs neēdīšu, tas bija ekstrēmi salds.) Mērīšu pēc fiziskām slodzēm, pēc ilgākas badošanās, mēģināšu sasniegt zemāko līmeni, cik varu, un saprast, kā jūtos pie zema cukura līmeņa (kašķīga, vāja?).

Man jau tagad ir vairāki secinājumi.
1) Diabēts ir liels čakars. Ja bieži jāmēra, līdz vakaram visi pirksti ir sadurstīti gar abiem sāniem un jutīgi.
2) Šitā paākstīties ir viens, bet, ja ikdienā, tad diabēts ir arī visai dārgs.
3) Pie duršanas sev (un niecīgas sāpju devas) pierod daudz ātrāk, nekā biju domājusi, un tas rada tūlītēju atvieglojumu un drusku tādu kā cieņu pret sevi. Šis man ir svarīgi kā skolas psihologam, strādājot ar bērniem, kuri graizās. Pie šī paša - sīkas brūcītes aizdzīst pārsteidzoši ātri.
4) Mans organisms labi tiek galā ar cukuru, problēmu cēlonis jāmeklē citur.
5) Ar citām acīm skatos uz produktiem, kāds arī bija mērķis.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]katzenjammer
2020-10-21 10:04 (saite)
O, cik interesanti! Es tikko nolēmu veikt tādu pašu eksperimentu, kad daktere analīzēs pasvītroja ne visai glītu ciparu. :)
Es izvēlējos FreeStyle Optium. Uz šo brīdi ir atradies pirmais izslēdzamais produkts - baltie rīsi. Tie palielina cukuru pārāk daudz un uz pārāk ilgu laiku. Toties kafija palīdz ātri samazināt. Gribu papētīt arī dažādu produktu salikumus.
Vēl man ir mīkla, kāpēc līmenis ir tīri zems vakarā pirms gulētiešanas, bet palēcies, pieceļoties no rīta. Varbūt stresa hormonu ietekmē?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ratatoska
2020-10-21 10:19 (saite)
Tas noteikti jāsaka ārstei, tur var būt daudz faktoru. Cik nu es ar savām sagrābstītajām zināšanām saprotu, tas ir ne visai labs variants, viena no galvenajām norādēm uz diabētu vai insulīna rezistenci. Bet tikpat labi var arī būt kāds tur "rītausmas sindroms", kad organisms jau pirms celšanās mobilizē sevi enerģijas uzplūdiem.
Kad tu mērīji (cik ilgu laiku pēc ēšanas) pēc baltajiem rīsiem un kā saprati, ka jāizslēdz? Man pagaidām ir tik maz datu, ka es īsti vēl nezinu, kas ir bāzes līnija un kas man skaitās ļoti augsts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]katzenjammer
2020-10-21 10:33 (saite)
Man jau arī vēl maz datu, tikai otro nedēļu eksperimentēju un ne pārāk regulāri. Pie rīsiem nonācu tā, ka pēc citiem produktiem, piemēram, griķiem, to divu stundu laikā jau bija pilnīga norma, bet pēc rīsiem virs normas, pārmērīju vēlāk, un tad arī vēl nedaudz virs.
Vēl arī tas faktors, ka man ir šausmīgi nemierīgs miegs ar mošanos pa nakti un visādiem murgiem. Nē, nu tas nav nekas jauns, visu mūžu tā. :)
Tagad saprotu, ka vajag izstrādāt kaut kādu pētījuma metodi, pagaidām jau vēl tā tīri haotiski ņemos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ratatoska
2020-10-21 11:00 (saite)
Man arī ar miegu periodiski ir līdzīgi, bet līdz šim to ļoti saistīju ar to, ko ēdu vakariņās. Tagad man būs iespēja reāli pasekot, cik ļoti tā ir ēšana un cik ļoti - kaut kas cits, ko droši vien pats nevar izmērīt.

Biju pārliecināta, ka saldējums baigi noreaģēs, jo bieži jūtos slikti pēc saldējuma, bet vismaz 2 stundu skatījumā aizdomas neapstiprinājās, varbūt ir ļoti asi pīķi, kurus nevar uzķert, reti mērot.

Un tad vēl problēma - kā atsijāt problemātisko. Lai konstatētu, ka vainīgi tieši rīsi, nevis mērce vai kaut kādas piedevas, teorētiski vajadzētu katru produktu ēst tīrā veidā, bez nekādām piedevām, un testēt vairākkārt īsos intervālos. Var jau būt, ka saņemšos arī kam tādam, bet rudenī, kad ēdienkartē ir zupas un sautējumi, izolēt katru atsevišķu produktu būtu ļoti apgrūtinoši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]katzenjammer
2020-10-21 11:26 (saite)
Jā, nu pagaidām viss man arī notiek tā uz čuju. Mērces neēdu, pie tiem graudaugu produktiem tikai kāds gaļas gabaliņš un dārzenis klāt. Rodas aizdomas, ka līmenis varētu būt saistīts arī ar produkta apjomu, nevis tikai pašu cukuru. Saldējums ātri pārstrādājas, rīsi ilgāk paliek iekšā.
Būtu forši, ja arī pie mums būtu tāda iespēja kā Krievijā, kur var uz pāris nedēļām iznomāt FreeStyle Libre aparātiņu, ko piestiprina un mēra nepārtraukti. Tad varētu uztaisīt eksperimenta periodu un sastādīt sev ideālo ēdienkarti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?