polija ([info]polija) rakstīja,
@ 2018-06-29 10:58:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:li, velo

Dip-dapi, 2gadnieks un ielas
Tā kā man 2gadniece ir sākusi dip-dapot (pagaidām vēl lēnā tempā), beidzot aizdomājos par drošību. Ok - kamēr staigā ar ātrumu 4 km/h ķiveri nelieku, bet ņemot vērā progresu 2u dienu laikā, to drīz likšu.
Bet jautājums, kā menedžēt (nu vismaz mēģināt) drošību gan kļūst aktuāls.
Piemēram, ielas - pāri ielām kā? Kā / ko mācīt pa pagalmiem, kur autiņi arī mēdz braukāt? Bija ideja mēģināt ieskaidrot ka pāri lielām ielām mamma riteni nes un bērns iet pie otras rokas. Kā dara citi?
A ko pa pagalmiem? Teorētiski tur varētu iet arī pati, bet nu autiņi arī tur braukā..

Pagaidām gan mums jebkura mācīšana ir ar lieliem skandāliem, bet nu imho vieglāk ir iesākt uzreiz kādu principu, nekā vēlāk mēģināt bērnu "pārmācīt".. Piem., pie ielām (kur es gribētu nest pāri) joprojām (nu labi 2ā diena tikai) vājprātā skandāls. Bet nu domāju, ja stingri pieturētos pie tā principa, gan jau pielektu ar laiku. Bet vai vajag?



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mes
2018-06-29 12:32 (saite)
Savai pindzelei ieskaidroju pie ielas apstāties un gaidīt mani. Sākumā ar stingru "STOP" un izskaidrošanu. Vienalga, brauc vai skrien, bet nu jau sen kā pati arī pie ielas vienmēr apstājas. Tiesa, viņa arī nekad nav skrējusi neskatoties uz ielas ārā, bēgusi prom uz ielas utml. Tāpēc jāskatās drošivien pēc bērna. Un konstanti jāpielieto vienu un to pašu taktiku, nevis katru reizi citu - vienreiz kliedz nedrīkst, otrreiz stop un trešo reizi bērnu ar visu riteņi vēl stiepj pāri ielai :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]polija
2018-06-29 15:22 (saite)
Nu stop laikam būtu piemērotāk. Tikai vispirms jāpanāk, ka vispar klausa, jo šobrīd ir tā - jo nopientāk, stingrāk, skaļāk ko mēģina teikt, jo lielāks prikols neklausīt.
Kādā vecumā Tava sāk dip-dapot?

Līdz bēgšanai UZ ielas vēl paldies dievam neesam tikuši (esmu paguvusi noķert) - līdz stāvlaukumam gan :/ Teorētiski, ja redz māšinas, piesargās - TIK daudz ir sapratusi, bet nu jā - jāmēģina panākt, ka "ierauga ielas malu - apstājas", nevis "ierauga auto - apstājas".. :(

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mes
2018-06-29 15:50 (saite)
Mēs to "Stop" sākām lietot jau tad, kad tikko sāka pati steberēt, un tiešām lietojam tikai uz ielas, vienā intonācijā un katru reizi kā ielas mala/bīstama situācija uz ielas. Stopējām pašu, gājām pie ielas malas kopà, stàjàmies, teicàm 'stop' un skaidrojàm. Tik tam paskaidrojumam jābūt īsam un saprotamam. :)
Mana uz balancnieka apsēdās un aizjoza ap 2.3g. Grūtāk bija apstāties fiziski ar to puky, kamēr iemācījās tāpat bij' jābūt blakus un jābūt gatavībā ķert un stipri pie ielas malas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lauwa
2018-06-29 18:03 (saite)
Mūsējiem lielākajiem auklīte bija iemācījusi pie vārda "stop" sastingt. Nezinu kā, bet ļoti noderīgi jebkurā bīstamā situācijā, vēl jolprojām.
Dipdapus pirmaniem nemaz negādāju tieši dēl bailēm pārvietoties pa ielu. Jo puiks jau no dzimšanas nevienu neklausa un dara kā grib, mana kopija. Mazākie sāka šo pavasar ar 4,5 un 2,5 gadi. Lielākā noteikumus saprot un pie jebkura ceļa šķērsošanas gaida, kad būšu klāt un kopā. Mazais dara kā māsa, bet nu cenšos būt blakus, brīžiem rikšiem. Pāri ceļam pārbrauc paši, kopā ar mani. Mazo varu pieturēt/pārstumt, lai ātrāk, lai gan nu jau vairs nevajag.
Ķiveres gan mūsējiem ir obligāts pasākums, ja izbrauc aiz pagalma vārtiem. Sākumposmā arī pat ja pa istabu brauca, sākumā tak visvairāk gāžas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]polija
2018-06-29 20:40 (saite)
Nu šodien atceļā no BD (2ā diena) pie STOP jau arī stājās. Lai izskaidrošanas darbs vakar un izbļaustīšanās - šorīt no rīta - ir kko devis. Pat nokāpa smuki nost pie Maskavas ielas un gāja pie rokas pāri bez skandāla. Bet nu pagaidām vēl netešas pa priekšu, tāpēc vienkāršak. Katrā ziņā plānoju pagaidām mācīt TIKAI pa ietvēm/ielām/publiskām vietām, jo labāk, lai noteikumus apgūst PIRMS spēj uzņemt ātrumu, kuram es vairs līdzi netieku :D

Hmm - vai nu manējā samācījusies pa māju bija ar četrriteni, vai kas, bet braucot nekrīt. Vismaz ne patreizējā ātrumā (šodien jau savos divos gados un pāris nedēļās dragāja normālā cilvēka iešanas ātrumā). Salīdzinājumam, pie rokas mēs ejam ar 2,5 km/h :D
Vkr pāris reižu nožāvās no ielas apmales, kamēr bolījās uz otru pusi vai tml..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?